Последни новини
Home / Актуално / Пленумът на ВКС: Да спре използването на единната информационна система от 2 август (допълнена)

Пленумът на ВКС: Да спре използването на единната информационна система от 2 август (допълнена)

Defakto.bg

Това е недопустима подмяна на решенията на съдебния съвет и незачитане на законите, реагираха кадровици

Със 75 „за“ срещу 6″против“ Пленумът на Върховния касационен съд предложи на Лозан Панов да издаде заповед за преустановяване на използването на ЕИСС, считано от 2 август. Оттогава да се възобнови работата с Автоматизираната система за управление на делата (АСУД). Както и Панов да издаде разпореждания на съдебната администрация за изпълнение на решенията на Пленума на ВКС.

Това съобщиха от върховния съд. В заседанието, проведено чрез видеоконферентна връзка, са участвали 81 върховни съдии. По-късно Лозан Панов поясни, че решението на магистратите е взето по предложение на зам.-председателите на ВКС.

Новината идва, след като вчера бе разпространено становището на 69 магистрати от ВКС „Защо е опасна за правосъдието новата ЕИСС„. То е адресирано до министъра на правосъдието Янаки Стоилов, с копие до ВСС.

В него магистратите подробно и обстойно описват неудачите с единната система, с която работят от 1 юни. Нещо повече – сочат, че използването й е опасно за правосъдието и подменя „господаря на процеса“.

А днес са постъпили кардинално – след катто всичките им предупреждения останаха нечути, „дърпат шалтера“.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев включи обсъждане на становището на върховните съдии в дневния ред на извънредния Пленум на ВСС. Но кадровиците стигнаха до тази точка едва към 18 ч. И дойде новината за решението на Върховния касационен съд.

Вероника Имова – координатор по проекта за ЕИСС – обяви, че върховните съдии са били подведени, нарече твърденията им „откровени лъжи“. А решението на Пленума на ВКС недопустимо изземва правомощия, които са на съдебния съвет. И подменя неговите, на ВСС, решения.

Съдебният съвет обаче не може да направи нищо на върховния съд.

А Лозан Панов отговори: „Беше ми трудно да се включа в словоблудството, неистините, които се чуха. Те засягат не мен, а колегите от ВКС. Г-жа Имова вероятно е била подведена. Съжалявам, че е загубила връзката с колегите си. А и много бих искал да разбера тя какъв хонорар по този проект е взела?“

Имова не спря: „След като все пак шестима от моите колеги са се осмелили да изложат аргументи защо не са съгласни с това решение, се е чул и другият глас. Аз съм съдия и прилагам закона такъв, какъвто е. Данъчната ми и имуществена декларация са публични“. Не назова хонорара – както и никой от участвалите в европроекта кадровици не направи, дори и по питания по ЗДОИ.

Председателят на ВАС Георги Чолаков (само административните съдилища са изключени от ЕИСС) предложи компромис: „Ако колегите от ВКС малко забавят с прекратяването на ЕИСС, да отидем на място там и да видим какво може да се направи, защото подобно спиране изглежда да противоречи на закона. Но знам и друго, колега Имова, двама колеги от ВАС имаха нещастието да се произнасят с трима колеги от ВКС и три часа стояха там, за да се оправят с ЕИСС, където са били записани като съдии от другия върховен съд!“

Лозан Панов вметна: „За Красимир Шекерджиев, който се върна във ВКС, повече часове трябваха, за да бъде включен в ЕИСС като член на постоянен състав“.

Атанаска Дишева бе категорична: трябва да се назначи проверка на системата от независими експерти, вън от ВСС и от разработчика „Информационно обслужване“. И тя да даде заключение дали изработената ЕИСС съответства на заданието по проекта. Дишева напомни, че одитът на ЕИСС няколко пъти влиза като точка на заседания на Пленума на съдебния съвет, но все се отлага или „изчезва“ от дневния ред.

Гергана Мутафова, ръководител на протанаска екта за ЕИСС, обяви, че напълно подкрепя извършването на одит.

И Вероника Имова се обяви за одит. После кадровиците се отплеснаха в изясняване на одитите. И другаде.

Боян Новански предупреди: „Ще ви паднат всички присъди, не се заблуждавайте! Адвокатите са готови“.

Атанаска Дишева попита кой точно съд ще отмени решение на ВКС.

По реда на възобновяването, обади се Имова. Само че пропусна да отбележи, че и за възобновяването се произнася ВКС.

Прие се предложението за независима експертиза на ЕИСС.

Георги Чолаков попита Лозан Панов дали той ще издаде заповедта за спиране на системата от 2 август?

Панов каза, че днес не може да даде този отговор. Но по закон Пленумът на ВКС има пълното право да отправя такива предложения до него. И предложи до получаването на заключението на независимия одит Пленумът на ВСС временно да спре използването на системата във върховния съд, за да се уважи мнението на ВКС.

Пленумът на ВКС е възложил на вас да издадете заповедта за спиране, а не да се иска решение на Пленума на ВСС, репликира Георги Чолаков.

Не може вече ВСС да вземе такова решение, по закон от 30 юни ЕИСС е единствената информационна система за електронни дела и постановяване на актове в електронна форма, каза Вероника Имова.

ЕИСС не е равнозначна на електронно правосъдие, напомни Лозан Панов.

Атанаска Дишева даде нова идея – чрез министъра на правосъдието могат да предложат на депутатите да гласуват отлагателни текстове в закона.

А Олга Керелска предложи в „спешен порядък“ да се организира комисия, която на място да провери дали ЕИСС позволява съдиите от ВКС да продължат нормално дейността. „Ако се установи, че системата не осигурява функционални възможности на касационния съд да работи нормално, ние трябва да я спрем“, каза Керелска.

Това се прие.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.