Последни новини
Home / Законът / Обвинителен акт за умишлена безстопанственост срещу бившия екоминистър Нено Димов е внесен в съда

Обвинителен акт за умишлена безстопанственост срещу бившия екоминистър Нено Димов е внесен в съда

Defakto.bg

Специализираната прокуратура е внесла обвинителен акт срещу бившия екоминистър Нено Димов за умишлена безстопанственост,  довела до водната криза в  Перник, обявиха оттам.

„В качеството си на министър е утвърждавал ежемесечни режимни графици, с които е следвало да даде приоритет на водоползването за питейни нужди пред това за промишлени. Въпреки наличната информация в МОСВ, че водният ресурс в „Студена“ намалява, министърът е дал приоритет на ползване на водата за промишлеността. С това спецпрокуратурата счита, че са нанесени щети – разпиляване на публична държавна собственост в размер над 1 млн. кубични метра вода, която се равнява на малко над 1,9 млн. лева“, каза говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

Към наказателна отговорност е привлечена и бившият кмет на Перник Севделина Ковачева, като според прокуратурата  не е положила дължимата грижа  за своевременното въвеждане на режим на водоподаване, доколкото в кметството е била налична информация, че водният ресурс в яз. „Студена“ е бил силно занижен.

Прокуратурата ще настоява съдебната фаза на делото срещу бившия министър на околната среда и водите Нено Димов да се проведе в съда в Перник, защото голяма част от свидетелите са именно от този град.

В хода на разследването са  разпитани общо 156 свидетели. Извършена е и  деветорна комплексна съдебно-техническа експертиза, както и  огледи на язовир „Студена“ и прилежащите му канали и деривации, включително и геодезически замервания на язовирните съоръжения, казва прокуратурата.
Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Бившият екоминистър Нено Димов беше  задържан в сградата на МОСВ в първите дни на 2020 г. Той престоя в ареста повече от 3 месеца, като през април м.г. беше освободен под домашен арест.

Ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова, цитирана от БГНЕС, съобщи още, че Специализираната прокуратура е предала 38 лица на съд за корупция през първите шест месеца на годината.  Те са причинили щети за 2,5 млн. лева, 7 присъди за корупция са влезли в сила.

Маджарова коментира и  сигнала на служебния вътрешен министър Бойко Рашков срещу Иван Гешев за неправомерно разгласяване на СРС . Тя е убедена, че  избраният със системата за случайно разпределение на делата спецпрокурор ще работи само по закон и вътрешно убеждение и няма да се влияе от коментарите от страна на Рашков и от страна на ръководството на прокуратурата.

Магистратът работи в звено „Антикорупция“, избран е със случайния принцип между 8-9 прокурори, уточни още ръководителката на спецпрокуратурата.

Тя обеща след края на проверката, която може да отнеме между един и четири месеца в зависимост от необходимостта дали трябва да се събират още доказателства, обществото да бъде изцяло запознато с решението на спецпрокурора има или не данни Иван Гешев да е извършил престъпление.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Андрей Янкулов: Адмирации за инициативата на правосъдния министър Зарков да пита КС за обхвата на т.нар. надзор за законност, осъществяван от прокуратурата

Адмирации за инициативата на правосъдния министър Крум Зарков за питане до Конституционния съд относно обхвата …

В началото на септември министър Зарков ще поиска тълкуване от КС за правомощията на гл. прокурор да държи под контрол цялата администрация

Адресът на Европейската  прокуратура у нас в следващите дни ще  е ул. „Г.С. Раковски“ 134 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.