Последни новини
Home / Законът / Обвинителен акт за умишлена безстопанственост срещу бившия екоминистър Нено Димов е внесен в съда

Обвинителен акт за умишлена безстопанственост срещу бившия екоминистър Нено Димов е внесен в съда

Defakto.bg

Специализираната прокуратура е внесла обвинителен акт срещу бившия екоминистър Нено Димов за умишлена безстопанственост,  довела до водната криза в  Перник, обявиха оттам.

„В качеството си на министър е утвърждавал ежемесечни режимни графици, с които е следвало да даде приоритет на водоползването за питейни нужди пред това за промишлени. Въпреки наличната информация в МОСВ, че водният ресурс в „Студена“ намалява, министърът е дал приоритет на ползване на водата за промишлеността. С това спецпрокуратурата счита, че са нанесени щети – разпиляване на публична държавна собственост в размер над 1 млн. кубични метра вода, която се равнява на малко над 1,9 млн. лева“, каза говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

Към наказателна отговорност е привлечена и бившият кмет на Перник Севделина Ковачева, като според прокуратурата  не е положила дължимата грижа  за своевременното въвеждане на режим на водоподаване, доколкото в кметството е била налична информация, че водният ресурс в яз. „Студена“ е бил силно занижен.

Прокуратурата ще настоява съдебната фаза на делото срещу бившия министър на околната среда и водите Нено Димов да се проведе в съда в Перник, защото голяма част от свидетелите са именно от този град.

В хода на разследването са  разпитани общо 156 свидетели. Извършена е и  деветорна комплексна съдебно-техническа експертиза, както и  огледи на язовир „Студена“ и прилежащите му канали и деривации, включително и геодезически замервания на язовирните съоръжения, казва прокуратурата.
Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Бившият екоминистър Нено Димов беше  задържан в сградата на МОСВ в първите дни на 2020 г. Той престоя в ареста повече от 3 месеца, като през април м.г. беше освободен под домашен арест.

Ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова, цитирана от БГНЕС, съобщи още, че Специализираната прокуратура е предала 38 лица на съд за корупция през първите шест месеца на годината.  Те са причинили щети за 2,5 млн. лева, 7 присъди за корупция са влезли в сила.

Маджарова коментира и  сигнала на служебния вътрешен министър Бойко Рашков срещу Иван Гешев за неправомерно разгласяване на СРС . Тя е убедена, че  избраният със системата за случайно разпределение на делата спецпрокурор ще работи само по закон и вътрешно убеждение и няма да се влияе от коментарите от страна на Рашков и от страна на ръководството на прокуратурата.

Магистратът работи в звено „Антикорупция“, избран е със случайния принцип между 8-9 прокурори, уточни още ръководителката на спецпрокуратурата.

Тя обеща след края на проверката, която може да отнеме между един и четири месеца в зависимост от необходимостта дали трябва да се събират още доказателства, обществото да бъде изцяло запознато с решението на спецпрокурора има или не данни Иван Гешев да е извършил престъпление.

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

 Наказателно процесуалния къдекс, с който се въвежда механизъм за независимо разследване на главния прокурор отпътва …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.