Последни новини
Home / Законът / Съветът за съдебна реформа обсъжда мерки за ефективна отговорност и възможност за отстраняване на главния прокурор (допълнена)

Съветът за съдебна реформа обсъжда мерки за ефективна отговорност и възможност за отстраняване на главния прокурор (допълнена)

Defakto.bg

Обвинителят, който ще разследва Главния, да не подлежи на дисциплинарна отговорност и да може да се преназначава като съдия

Предложени от Министерството на правосъдието реформи в Плана за възстановяване и устойчивост ще обсъжда на извънредно заседание Съветът за съдебна реформа. То е свикано от Янаки Стоилов, мерките на МП са в областта на върховенството на правото.

Предложенията на „правосъдието“ са няколко, особено привлича вниманието едно от тях: „Гарантиране на ефективно наказателно производство и повишаване на отчетността и отговорността на главния прокурор с цел ефективна борба с корпуцията и организираната престъпност и защита правата на гражданите“. Тук влизат пет подтеми, включително създаване на механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор с възможност за временно отстраняване от длъжност. Като отговорник за изготвяне на законовите промени е посочено МП, срокът е 2022 г.

В съвета влизат представляващият ВСС, зам.-председатели на ВКС и на ВАС, зам.-главен прокурор, представител на Инспектората, на Висшия адвокатски съвет, на МВР, МФ, НИП, както и на съсловните организации на магистратите, както и НПО (които участват по жребий). Очаква се отпор от прокуратурата по въпросите за Главния.

В таблица са изброени примерни мерки за търсенето на отговорност и повишаването на отчетността на обвинител №1.

Те са:

  • създаване на процедура за търсене на отговорност на главния прокурор и други висши прокурори с възможност за временно отстраняване и създаване на условия за практическа независимост на разследването;
  • възможност за преназначаването на прокурор, който е водил разследване срещу главния прокурор, като съдия след края на процеса;
  • прокурорските актове по разследване на главен прокурор да не подлежат на инстанционен контрол;
  • надзорът за законност и методическото ръководство да не се отнасят до тези актове;
  • за времето на разследване срещу главния прокурор срещу разследващия прокурор да не може да бъде образувано дисциплинарно производство или за действия по разследването срещу главния прокурор да не се носи дисциплинарна отговорност;
  • да не се извършва извънредно атестиране по отношение на прокурор, предприел действия по разследване на главния прокурор, до
    изтичане на мандата на последния;
  • въвеждане на задължение за главния прокурор да отговори на поставените по доклада за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика въпроси, постъпили в хода на общественото обсъждане на доклада;
  • промени в ЗСВ относно обхвата на правомощията на главния прокурор и привеждането им в съответствие с Конституцията на Република България.

Като риск се сочи възможна „забава при изработването на законодателните изменения и обсъждането и приемането им от Народното събрание“.

Това е нов вариант за гарантиране, че върхът на прокурорската пирамида не е недосегаем за наказателно преследване, без създаване на „специален“ обвинител, както бяха направили от ГЕРБ. Техните промени бяха обявени за противоконтитуционни от КС и силно критикувани от правната общност. В същото време по питане на кабинета „Борисов“ -3 Конституционният съд обяви, че при наличие на данни за извършено престъпление всеки компетентен прокурор може да разследва Главния, който не може да упражнява надзор за законност над тези действия, нито за дава методически ръководства по тях. Принципните положения обаче остават на книга, без конкретни гаранции за прокурорската смелост.

Останалите теми за реформа, за да се гарантира върховенството на правото, са въвеждане на съдебен контрол в началото на наказателния процес, право на пострадалия да иска ускоряване на наказателното производство преди повдигане на обвинение по реда на Глава 26 НПК, въвеждане на детайлна уредба на възобновяването на наказателните производства, прекратени с непроверени по съдебен ред постановления, намаляване на формализма в съдебната фаза.

По време на заседанието зам.-главните прокурорки Даниела Машева и Красимира Филипова очаквано са се противопоставили на предложенията за отговорността и отстраняването на обвинител №1 с аргумента, че за тях трябвали промени в Конституцията, научи Де факто.

А от МП разпространиха официално съобщение за заседанието.

 

About De Fakto

Проверете също

В Министерство на процедурата тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № …

Законът за личния фалит мина единодушно на първо четене в правна комисия

Комисията по правни въпроси в парламента  прие на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.