Последни новини
Home / Законът / Тошко Йорданов( ИТН), ядосан на Христо Иванов(ДБ) и Мая Манолова (ИБГНИ), нападна финансовия министър

Тошко Йорданов( ИТН), ядосан на Христо Иванов(ДБ) и Мая Манолова (ИБГНИ), нападна финансовия министър

Defakto.bg

Заместник-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов отправи сериозни нападки срещу служебния министър на финансите Асен Василев за кражба на интелектуална собственост и нарушение на закона при управлявани от него фирми, съобщи БНР.  Като повод послужи вчерашното изказване на Христо Иванов от „Демократична България“, че част от министрите на служебния кабинет са подходящи да останат и в редовен заради „тяхната експертиза и морална чистота“.  Сред тях бе посочено и името на финансовия министър.

„Вчера от трибуната на Народното събрание съпредседателят на „Демократична България“ прочете декларация от името на парламентарната група. В тази декларация бяха предявени амбиции за намеса на бъдещия състав на Министерски съвет“, смята Йорданов.

За да  неутрализира предложенията, дошли от ДБ и ИБГНИ,  той  намери за уместно да защити кадровата политика на партията си със съобщението, че  Асен Василев е отговорен за фалита на фирмата „Лесно.ком“, която е била специализирана в продажбата на самолетни билети, а впоследствие основава нова фирма и осъществява кражба на интелектуална собственост:

„Г-н Христо Иванов от трибуната на НС си позволи не просто да изяви претенция относно кабинета, а посочи конкретни личности, които трябва да седнат в министерски кресла. Той посочи следните имена и това са министрите от действащия служебен кабинет Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков заради тяхната експертиза и морална чистота. Дали това е така. Ето факти, които са публично известни. Само факти“.

През 2008 г. инвеститор дава 1,5 млн. на фирма, която се занимава с продажба на самолетни билети. Фирмата има четирима съдружници. Изпълнителен директор е сегашният финансов министър Асен Василев. Няколко години подред поради лошо управление и лоши финансови резултати, инвеститорът е принуден постоянно да налива милиони. През 2009 инвеститорът, който работи с Европейската банка за възстановяване и развитие отказва да налива повече средства и настъпва конфликт. Тогава в нарушение на закона изпълнителният директор Асен Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца изисква обратно заема, като по този начин фалира фирмата.

Междувременно Асен Василев е водил преговори с датски инвеститор и когато фалира лесно фирмата, в нарушение на договора той води част от програмистите и основава нова фирма, която също е в нарушение на предишния договор. Новата фирма на Асен Василев започва да развива абсолютно същата дейност като предната фирма и това довежда до съдебни дела в Лондон, Амстердам и САЩ. Съдебна техническа експертиза доказва, че новият продукт на Асен Василев е направен въз основа на код от откраднат компютър лично от г-н Асен Василев. След излизането на тази експертиза, адвокатите на г-н Василев предлагат и постигат извънсъдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара, признавайки факта за открадната интелектуална собственост.

Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде български министър“, казва още Тошко Йорданов, без да уточнява защо Асен Василев бе канен за мининистър в първия проектокабинет на ИТН.

Финално  Йорданов отбелязва, че   „Демократична България“ се е отметнала от своето твърдение, че няма претенции към персоналния състав на кабинета: „Закон и морал – това са нашите правила. Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова – явно не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да се радва, защото водите нещата към следващи избори“

Очаква се  по търговския спор,  описан от Йорданов, да се чуе позицията и на  адвокатите на  служебния финансов министър.

По-късно пред журналисти Христо Иванов определи като съмнителна идеята за персонална атака на един министър, без да се даде отговор на същинските въпроси, поставени пред ИТН.

Това, което мен силно ме притеснява, е защо изведнъж, след като ме каниха три пъти, идваха при мен да ме канят за правителство на „Има такъв народ“, предишния състав, сега изведнъж решиха, че съм силно проблемен”,  заяви служебният финансов министър Асен Василев по повод нападките срещу него.

Министърът видя в атаката срещу себе си „дългата ръка на ДПС“:„Тук, според мен, се вижда една много дълга ръка, на една много координирана атака на ДПС и Тошко Йорданов”, заяви Василев. Той обяви, че по конкретния случай  е спечелил всички дела в съда в Ню Йорк, така че няма никакви проблеми: „Това е от 2013 г. по пресата, „24 часа”, ако отворите и т. н.”, посочи още служебният министър на финансите.

След изказването на Тошко Йорданов  животът на служебния кабинет изглежда рязко се  удължи, провидяха в бъдещето наблюдатели на процесите в парламента.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.