Последни новини
Home / Законът / Вместо спецсъдилища и прокуратури, спецотдели в петте апелативни района

Вместо спецсъдилища и прокуратури, спецотдели в петте апелативни района

Defakto.bg

Служебният министър Янаки Стоилов и екипът му с ключови предложения на изпроводяк

Съществуващите специализирани съдилища и прокуратури да се закрият, но специализацията да остане, като делата се прехвърлят към специализирани отдели в петте апеталативни района в страната.

Това предлага Министерството на правосъдието след анализ на работата на спецструктурата. Става дума за идеи, които се изпращат на депутатите наред с анализа на работата на спецструктурите от задействането им през януари 2012 г. досега.

Конкретно идеята е за спецотдели в окръжните съдилища в апелативните центрове – София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, които да са първа инстанция. Втора инстанция, съответно ще са апелативните съдилища, а последна – ВКС.

Съответно, огледално да е и решението в прокуратурите. Това обяви министър Янаки Стоилов.

Като обаче висящите в момента съдебни производства в Специализирания и в Апелативния специализиран съд се довършват от тях, предвид принципа за неизменност на състава по наказателни дела. Това поясни зам.-министър Мария Павлова.

За висящите досъдебни производства такива „довършвания“ не се предлагат.

В парламента вече има внесен и друг проект, на „Демократична България“, където предложенията са за закриване на спецправосъдието и прехвърляне на делата на „обикновените“ съдилища и прокуратури.

Екипът „Стоилов“ инициира също да се прецизира кръгът от престъпления, които ще разглеждат „спецовете“.

Те се позовават включително на доклад на председателите на СНС и АСНС, които отчитат неоправдано „роене“ на организирани престъпни групи, при което всяко престъпление с трима съучастници става ОПГ. А в съда се четат опрадвателни присъди или присъди по „вторичните“ престъпления. Например за кражби и др.,част от които са подсъдни като първа инстанция на районен съд.

По обсъжданите предложения за ефективната отговорност на главния прокурор в Плана за възстановяване и устойчивост, за които Де факто писа,  Стоилов каза, че трябва да се обсъдят още веднъж. Тъй като на заседанието на Съвета за съдебна реформа вчера са се чули и две противоположни мнения – планът изобщо да не се обвързва с подобни мерки, според едната страна, и в него детайлно да се разпишат предложенията за Главния, от друга.

Включването на темата за отговорността на обвинител №1 не е наша приумица, обяви зам.-министър Иван Демерджиев. Тя е била изрично поставена от представители на Европейската комисия при срещите им у нас.

Министерството на правосъдието е изпратило в НС и проекти за промени в Закона за българското гражданство и в този за изпълнение и задържането под стража.

Предложениетто в ЗБГ е да се премахне „инвестиционното гражданство“. В тази връзка от ДАНС е поискана и справка за изпълненията на ангажиментите на „българите“, получили гражданство по тази линия. Ако инвестиции реално няма, гражданството им може да бъде отнето.

Другото предложение е държавното предприятие Фонд „Затворно дело“ да стане административна структура на Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“, която да се занимава с осигуряването на работа и прехраната на лишените от свобода. Инпсекторатът на МП в момента извършва проверка на стопанисването на имуществото на фонда в района на Варна.

Янаки Стоилов за пореден път бе питан дали ще става конституционен съдия от квотата на президента – темата вече бе завъртяна от кадровици от ВСС при обсъждането на предложението на министъра за предсрочното прекратяване на мандата на Иван Гешев. С мен не са водени разговори за бъдещи назначения, обяви и днес Стоилов.

В отговор на въпрос на журналисти за скриването на името на спецпрокурора, който проверява сигнала на Бойко Рашков за извършено престъпление от Иван Гешев по разпространяването на данни от СРС, министърът каза: не виждам причина това име да се крие, то така или иначе ще стане явно.

 

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се водела „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникъкт на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.