Последни новини
Home / Законът / Лидерът на „Боец“ Георги Георгиев осъди прокуратурата за незаконно обвинение и забрана да напуска страната

Лидерът на „Боец“ Георги Георгиев осъди прокуратурата за незаконно обвинение и забрана да напуска страната

Defakto.bg

Лидерът на гражданското сдружение „Боец“ Георги Георгиев осъди прокуратурата за незаконно обвинение и за незаконна забрана да напуска страната в две дела по Закона за отговорносттта на държавата.

По едното Районният съд във Видин присъжда 9 290 лева обезщетение за морални и за материални вреди. По другото – 3000 лева за неимуществени вреди.

Решенията на съдия Нина Николова са от този месец.

И двата казуса скандално нашумяха.

По първия, през есента на 2019 г. след повдигане на обвинения за хулиганство и нанасяне на телесна повреда  по хулигански подбуди, прокуратурата наложи на Георгиев забрана да напуска държавата навръх операцията на съпругата му във Франция за трансплантация на бъбрек, донор на който е самиятт той.

По втория, през 2020 г. лидерът на „Боец“ получава ново обвинение, този път по чл. 326, ал.1 НК за подаване на „неверни повиквания или заблуждаващи знаци“ заради разпространено във фейсбук страницата на сдружението съобщение, че във видинската болница отказват да тестват медици и контактни лица за Ковид.

За „заблуждаващите“ сигнали и отговорността на ПРБ

Делото за „заблуждаващите“ знаци и сигнали вече окончателно приключи с категорично „невинен“ за Георги Георгиев. Но наказателната репресия е факт, а заради обвинението той влиза в кръга на гражданите с криминална регистрация, плаща и парична гаранция.

По това дело финално видинската районна прокуратура е предлагала освобождаване от наказателна отговорност срещу налагане на административно наказание. Но първо районният, после и окръжният съд категорично приемат, че престъпление няма.

В мотивите на присъдата н РС-Видин детайлно се описва станалото. А именно как през април 2020 г. на контактни с баща им,  диагностициран им с Ковид, е бил отказан тест, как безплатен тест първоначално е бил отказан и на медицинска сестра от видинската болница, контактна със заразени. А впоследствие проби на персонала били взет, но отказани от националната референтна лаборатория. Свидетел потвърждава свое изявление пед местна тв, че е имало нареждане от София проби да се вземат само на лица със симптоматика.

Председателяят на Националния оперативен щаб проф. Мутафчийски официално е опровергал да е издавано подобно нареждане. Но това не променя картината за твърдяното „престъпление“ на Георгиев.

В публикацията в социалната мрежа е дадена гласност на ставащото, за да се принудят държавните органи да вземат мерки, което не епротивоправна цел. Като обаче е посочено също и че предния ден са взети 52 проби, отчита съдът. Нещо повече, директорът на  РЗИ – Видин наистина на брифинг е  заявил, че има нареждане от София да се тестват само лица със симптоматика. Така че извършено престъпление от Георги Георгиев няма.

Решението по ЗОДОВ

По този казус на лидера на „Боец“ са присъдени 8000 лева обезщетение за неимуществени вреди и 1290 лева – за имуществени.

„Видно от показанията на съпругата на Георгиев той е бил притеснен, терзаел се, че е третиран като криминален престъпник, лъжец, психическото  и физическото му състояние се влошило, открили му диабет. Бил е гневен,че вместо да да разследват и да опазват населението, му е повдигнато на него обвинение, във връзка с което е следвало да му бъде направена и криминална регистрация. Взели заем, за да платят на адвокат, тъй като всички спестени пари отишли за операцията по трансплантация на свидетелката, която е с диагноза хронична бъбречна недостатъчност. Обвинението станало достояние на широката общественост, обаждали се хора и му казвали по телефона“ Умри и ти, и семейството ти, щом не вярваш в Ковид“. Всички тези чувства и емоции продължава да изпитва и до момента“, се сочи в решението.

Нещо повече, след като самият Георгиев се разболял от ковид в социалните мрежи го обвинявали ,че горил маски, че не взимал мерки.

Нормата на чл. 2 от ЗОДОВ има за обект на защита честта и  достойнството и доброто име на гражданите. Държавата може да накърни законно това право единствено когато чрез своите органи упражнява свое материално право по предвидения за това ред. В наказателния процес това е правото на държавата да счете някого за престъпник и да му наложи наказание за извършено престъпление по реда предвиден в НПК. Неоснователността на материалната претенция на държавата води до незаконност на предприетите за реализацията й процесуални действия. Щом обвинението не съответства на истината, то задължението за разкриването й е станало неизпълнено и то е незаконно, в това число незаконно се явява и ограничението, чрез метода на процесуална принуда. Обвинението е незаконно, когато неговата основателност не е доказана по предвидения в закона ред, както е в процесния случай…

В настоящия случай се установи, че ищецът, който е неосъждан, е бил много притеснен, гневен, обиден, много тежко  преживявал обвинението.  Установи се от свидетелските показания, че информацията за повдигнатото обвинение  е била широко разпространена, като съдът приема, че не се установи разпространяването и от свидетеля И., видно от показанията на същия, публикации в електронни медии, представени на хартиен носител по делото от интернет страниците на Евроком, Лупа, Свободна Европа, Актуално. Обвинението, съдът приема, че е повлияло на оценката на общественото мнение, с оглед общественото доверие , с което се е ползвал ищецът като личност и като представител на организацията, чиято дейност е борба с негативните социални явления. Същият се установи, че е получавал телефонни обаждания, в които същият бил упрекван и проклинан за поведението си, които засилвали негативните преживявания на ищеца“, четем в решението.

Второто дело и решението

Наказателното дело  за хулиганството е телесната повреда няма финал в съда.

Делотто по ЗОДОВ обаче има първо решение, в полза на Георгиев. А именно: ПРБ  е осъдена да плати 3000 лева обезщетение за причинени неимуществени вреди за периода 05.11.2019г. – 06.11.2019г., вследствие незаконосъобразно взета с Постановление от 31.10.2019г. на Окръжен прокурор при ОП Видин мярка за процесуална принуда „Забрана за напускане пределите на страната“, ведно със законната лихва, считано от 12.11.2019г. до окончателното издължаване, както и разноски по делото.

Защото, макар и траяла няколко дни, забраната да напуска страната, обричаща съпругата му на неизвършване на фаталната за живота й трансплантация, за която семейството е теглило банков заем и е заложило цялото си имущество, е довела до:

„Георгиев е бил съкрушен, притеснен, безсилен. Не знаел какво да прави, бил нервен, консултирал се с адвокат, който му казал, че няма правно основание. .. Чувствал безсилие, гняв, думите са безсилни да се опише.  След отмяната на мярката ищецът продължил да се опасява, че може отново да не заминат“.

Решенията на Видинския районен съд не са окончателни, ПРБ може да ги оспори пред окръжния съд.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + twenty =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.