Последни новини
Home / Законът / Съветът за партньорство към ВСС против закриването на спецправосъдието (обновена)

Съветът за партньорство към ВСС против закриването на спецправосъдието (обновена)

Defakto.bg

Първо се твърдеше, че „всички“ са били на това мнение, после се оказа, че е „мнозинството“

Съветът за партньорство към ВСС е против предлаганото закриване на специализираните съдлища и прокуратури.

Това става ясно от съобщение на ВСС за днешното заседание на съвета, в който участват представтели на съсловните организации на магистратите, както и на „недсружените“ съдии, прокурори и следователи. Първоначално в съобщението се твърдеше, че срещу закриването са били всички участници, после то бе коригирано – такава е позицията на мнозинството.

Става ясно също, че са били обсъждани внесените от „Демократична България“ промени в съдебния закон и в НПК.

Съобщението на ВСС едно към едно:

„Днес, 30 юли 2021 г., Съветът за партньорство към Висшия съдебен съвет проведе заседание в рамките на конструктивна дискусия с основен акцент върху работата на специализираното правосъдие в Република България.

Заседанието бе открито от Даниела Ангелова – представител на Асоциация на прокурорите в България и съпредседател на Съвета за партньорство.

Гости бяха – Веселина Вълева – заместник на административния ръководител на Апелативен специализиран наказателен съд, Мариета Райкова – административен ръководител на Специализирания наказателен съд и нейния заместник – Пенка Велинова и Петко Петков – председател на Камарата на следователите в България.

На срещата бяха изслушани становища и позиции на участниците, във връзка с предложените промени в устройствения закон на съдебната власт (ЗСВ) и наказателно-процесуалния кодекс (НПК), засягащи съществуването на специализираните наказателни съдилища, разглежданите от тях наказателни производства, както и статута на магистрати, които работят в тези структури.

Изказвания по темата направиха и членовете на Съвета за партньорство: Даниела Ангелова, в качеството на и.ф. административен ръководител на Апелативна специализирана прокуратура, Радослав Димов – апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – София, Ангелина Лазарова – съдия в Апелативен съд – Варна, Анелия Янева – съдия в Софийски районен съд и Николай Кръстев – представител на Камарата на следователите в България.

Всички се обединиха около мнението, че в мотивите на законопроекта не присъстват правни аргументи, обосноваващи закриването на специализираните структури. (Първият вариант).

Мнозинството се обедини около мнението, че в мотивите на законопроекта не присъстват правни аргументи, обосноваващи закриването на специализираните структури. (Вторият вариант).

Тезата, че специализираните структури не оправдават заложените със създаването им очаквания, не се подкрепи. Отчетено бе, че подобно твърдение не се основава на изготвен анализ на работата им и постигнатите резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията.

Засегнати бяха положителните оценки за българските специализирани структури в международен план, които са оценени високо като надеждни и желани партньори в редица международни  разследвания.

Обсъждането продължи в насока, че съдебна реформа не би могла да бъде реализирана без мнението на експерти и би трябвало да бъде спазен чл. 26 от Закона за нормативните актове, а именно – проекта да бъде поставен на широко обсъждане сред общността на магистратите, след което да се премине към същинско дискутиране и вземане на решение.

В рамките на дискусията членовете на Съвета за партньорство и гостите в заседанието коментираха и последствията от закриването на специализираните структури.

Участниците във форума решиха, че темата ще продължи и в следващото им заседание, за което датата и часа ще бъдат допълнително уточнени и обявени“.

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

 Наказателно процесуалния къдекс, с който се въвежда механизъм за независимо разследване на главния прокурор отпътва …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.