Последни новини
Home / Законът / 231 кандидати се явиха на писмен изпит по “външния” конкурс за 31 административни съдии

231 кандидати се явиха на писмен изпит по “външния” конкурс за 31 административни съдии

Defakto.bg

От допуснати 302-ма кандидати, 231 днес са се явили на писмения изпит във “външния” конкурс за административните съдилища, съобщават от ВСС.

Конкурсът е за първоначално назначение  в 12 административни съдилища – десет длъжности са обявени за София-град, по три за Благоевград, Перник, Пазарджик и Бургас; по две за Варна и Русе, и по една длъжност за София-област, Кюстендил, Пловдив, Хасково и Плевен. До него се допускат външни за системата юристи, очаквано, сред претендентите има и именити.

Този конкурс разбуни духовете в системата, а и във ВСС с факта, че чрез него бяха отделени за заемане повече бройи, отколкото в конкурса за повишение, за магистрати от системата. Във “вътрешния” конкурс бройките са 23, като едва три от тях са за Административен съд – София-град.

Решението на ВСС за “първоначалното назначаване” бе оспорено от районния съдия от СРС Васил Петров, но Върховният административен съд на две инстанции отклони жалбата като недопустима.

Писменият изпит днес е бил в две от аудиториите на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

От ВСС съобщават:

В 09,00 часа, в зала  272, в присъствието на членове на конкурсната комисия и на кандидати от зала 292, се изтеглиха: казус по административно право и тест по Право на Европейския съюз и в областта на правата на човека. От допуснатите до участие в конкурса 302-ма кандидати на писмения изпит се явиха 231.

При регистрацията на участниците, както и при провеждането на писмения изпит, бяха спазени действащите противоепидемични мерки, при съблюдаване заповедите на министъра на правосъдието относно използването на лични предпазни средства, и Заповед № ВСС-11425/23.07.2021 г. на главния секретар на ВСС, с която се забранява достъп до изпитните зали на кандидати с видими симптоми на остри респираторни болести (повишена температура, кашлица, затруднено дишане и др.), както и на лица, които отказват да извършат дезинфекция и да поставят предпазна маска.

Кандидатите, получили оценка не по-ниска от 4,50 на казуса и не по-ниска от 4.50 на теста ще бъдат допуснати до устен изпит.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Татяна Жилова е новият председател на Съюза на съдиите в България

Татяна  Жилова от Административен съд София-град е новият председател на Съюза на съдиите. Тя беше …

Министърът на правосъдието проф. Стоилов: Няма да ползвам автомобилите на Бюрото за защита като лична охрана

  Специализирано правосъдие – да, но без специализиран съд За разлика от главния прокурор, аз …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.