Последни новини
Home / Законът / Ново двайсе: За „обективност“ ще сравняват дали ЕИСС работи лошо само във върховния съд

Ново двайсе: За „обективност“ ще сравняват дали ЕИСС работи лошо само във върховния съд

Defakto.bg
Част от екипа

Да се сравни работата на Единната информационна система (ЕИСС) във Върховния съд с още три съдилища от различни инстанции – по един апелативен, окръжен и районен съд. Това е предложил екипът по европроекта за нейното разработване, в който влизат и кадровици (Гергана Метафова е ръководител, Вероника Имова – координатор за ЕИСС). Идеята е „да се получи обективна информация за годността на ЕИСС да обслужва органите на съдебната власт“.

Това съобщават от Висшия съдебен съвет днес.

Вестта идва, след като миналия вторник 69 съдии от ВКС излязоха със становище „Защо е опасна за правосъдието новата ЕИСС“, а миналата сряда Пленумт на върховния съд поиска от Лозан Панов да издаде заповед за спиране на системата при тях, считано от 2 август. Същата вечер, на финала на протяжен пленум на ВСС кадровици обвиниха върховните магистрати, че недопустимо подменят решенията им и не зачитат закона. В крайна сметка обаче бяха гласувани извършването „в спешен порядък“ на проверка на работата на системата във ВКС и на независима експертиза.

Междувременно съдии в най-големия съд в страната – СРС, започнаха да събират подписи в подкрепа на върховните магистрати за неуспеха на прословутата и скъпа система.

Съобщението на ВСС от днес:

Административните ръководители на 152 съдилища в страната, работещи с Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), получиха пълната информация, във връзка с проведената дискусия в последното заседание на Пленума на ВСС по становището на съдии на Върховния касационен съд за работата с въведената при тях от 01.06.2021 г. система. Материалите са предоставени с оглед публичността на заседанията на Пленума и колегиите Съвета, с цел съдилищата да бъдат уведомени за проблемите при работата с ЕИСС на съдиите от ВКС, както и с отговора от страна на разработчика на системата по всеки от тях.

Полученият на 28.07.2021 г. във ВСС коментар на „Информационно обслужване“ АД по становището на съдии от ВКС (част от материалите по темата в проведеното заседание на Пленума на ВСС), е предоставен на министъра на правосъдието.

Във връзка с взетото на Пленума решение за извършване на независима експертиза и проверка на работата на ЕИСС във ВКС, от екипа по проекта е отправено и предложение да се сравни работата на системата във Върховния съд с още три съдилища от различни инстанции – по един апелативен, окръжен и районен съд. Идеята е да се получи обективна информация за годността на ЕИСС да обслужва органите на съдебната власт.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.