Последни новини
Home / Законът / Президентството: Процедурата по връчване на мандата на ИТН е спазена

Президентството: Процедурата по връчване на мандата на ИТН е спазена

Defakto.bg

В съобщение до медиите от администрацията на президента уточняват, че преди държавният глава Румен Радев да връчи мандата за съставяне на правителство на предложения от „Има такъв народ“ за премиер Пламен Николов, е получено решението за номинацията от най-голямата парламентарна група в 46-ото Народно събрание, както изисква Конституцията.

Уточнението е по повод  въпроси за връчения на 30 юли мандат за съставяне на кабинет и изразените в публичното пространство съмнения относно легитимността на  връчването.

По-рано съпредседателят на ИБГНИ Николай Хаджигенов, допусна че кандидатът  на ИТН Пламен Николов не е посочен от ПГ на ИТН, както пише в Конституцията, а е излъчен от лидера на пратията Слави Трифонов – така  според адвоката,   връчването на мандата на 30 юли е в противоречие с основния  закон.

„Няма данни ПГ на ИТН да е гласувала г-н Николов да получи мандат за съставяне на правителство, представители на ИТН не знаят за такова гласуване. Ако го е направил г-н Трифонов с най-близките си хора т.нар. (Изпълнително бюро), това би бил нищожен акт, тъй като ще е в нарушение Устава на партията“, заяви Хаджигенов.  „Тук, очевидно, има пропуск и на Президента Радев и неговата администрация“, предположи той.

Но очевидно в президентството е постъпило  решение на  ПГ на ИТН за номинацията на Пламен Николов,  чиято достоверност в процедурата по връчване на мандати, не подлежи на проверка от страна  на държавния глава.

Чл. 99. (1) Президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.