Последни новини
Home / Законът / Утеха: Сакскобургготски увери, че няма да иска обезщетения за вземането на дворци и гори

Утеха: Сакскобургготски увери, че няма да иска обезщетения за вземането на дворци и гори

Defakto.bg

„Царските имоти“ странно се раздвижват покрай политически сделки

Симеон Сакскобургготски няма да търси обезщетения, че през годините той и семейството му „са били лишени от правото да ползват собствените си имоти“.

Тази вест разпространи сайтът на бившия премиер kingsimeon.bg.

Поводът е решението на Софийския апелативен съд, че „Врана“ е собственост на Симеон, не на държавата.

В съобщението се казва:

„След решението на САС по делото за Дворец „Врана“, отново се разпространиха злонамерени и стари слухове, че сега Царското семейство ще заведе дела за обезщетения, затова, че в годините са били лишени от правото да ползват собствените си имоти.

Никога не е имало, нито ще има каквито и да е претенции от страна на Царя и семейството му за обезщетения от такова естество. Негово Величество многократно е заявявал тази позиция по различни поводи.

Нещо повече – Царското семейство е напълно наясно, че режимът, установен след незаконния референдум от 1946 година в България е наложен от чужди сили. Следователно – не българският народ има вина и не той следва да плаща, каквото и да е обезщетение.

Също така следва да се повтори, че Дворецът „Врана“, още откакто е върнат на Царското семейство с единодушното решение на Конституционния съд през 1998, се реставрира с лични средства на Царя и дарения на родолюбиви сънародници, за да се превърне в музей, посветен на Третото българско царство. Като такъв, той скоро ще бъде общодостъпен“.

Утешително до просълзяване!

Само някои уточнения. Първо, искове за обезщетения за неправомерно лишаване от ползването на собствеността могат да се подават от безспорни собственици.

След „връщането“ на дворци и гори през 2000-2001 г. основно при управлението „Сакскобургготски“ от подчинени нему областни управители и един кмет (Стефан Софиянски), подобни претенции трудно биха видяли бял свят. Включително и заради прословутото нежелание на самия Симеон „да се шуми“ около имотите му, поради което за тях не бе приет и специален реституционен закон, какъвто имаше за всички останали граждани, а се връщаха „тихомълком“, предшествани от решения на МС, в присъствието на заинтересования министър-председател.

Второ, реституция на базата на решение на КС и до днес не изглежда да е легитимен правен способ, въпреки „пробива“ с две съдебни решения – „Царска Бистрица“ и „Врана“. Решенията в обратната посока са повече – „Кричим“, „Ситняково“, „Саръгьол“, бившето стопанство на УБО край Врана.

Трето, единственото дело, по което български съд окончателно призна бившия цар и премиер за собственик, е „Царска Бистрица“. За „Врана“ все пак е рано да се хвърлят шапки.

Четвърто, „царските имоти“ странно се раздвижват покрай политически сделки. Така беше през есента на 2017 г., когато изненадващо тогавашният регионален министър Николай Нанков поиска спиране на делата за „Врана“, „Царска Бистрица“ и горите, за „постигане на споразумение“, а тогавашният премиер Бойко Борисов отпътува за Саудитска Арабия, не без помощта на Симеон.

Много изглежда да е така и сега, макар и с променени участници. Фигурата на бившия цар и премиер публично бе коментирана като сянка на новите управленци от ИТН и дори онагледена с първото им предложение премиер да е Николай Василев.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.