Последни новини
Home / Законът / Янаки Стоилов ще обжалва отказа на ВСС да разгледа искането за отстраняване на Иван Гешев

Янаки Стоилов ще обжалва отказа на ВСС да разгледа искането за отстраняване на Иван Гешев

Defakto.bg
Служебният кабинет решава утре дали да пита КС за правомощията на правосъдния министър
Министърът на правосъдието Янаки Стоилов ще оспори пред Върховния административен съд отказа на ВСС да разгледа предложението му за прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.
Това стана ясно от интервю на Стоилов пред БНР.
На 22 юли, с 12 срещу 8 гласа, мнозинството от кадровиците обяви предложението на министъра за недопустимо и „процедурно“ не го допусна до разглеждане по същество.
Както е известно, в предложението си Янаки Стоилов бе посочил тежки нарушения на служебните задължения и накърняване на престижа на съдебната власт от главния прокурор, включително чрез избирателни огласявания за данни от разследвания, различен аршин спрямо „висшия ешалон“, нахлуването в Президентството и използването на Бюрото по защита като преторианска гвардия. Предложението бе придружено от доклад на вътрешния министър Бойко Рашков. Във ВСС обаче основно се занимаваха с правото на правосъдния министър да отправя такива искания, но и спореха помежду си дали предложението е недопустимо или е с изтекла давност за дисциплинарна процедура. Въпреки записите в Конституцията и в ЗСВ. А накрая така и не се разбра на кои мотиви се е спряло мнозинството.
Законът за съдебната власт (чл. 36) предвижда възможност заинтересованото лице, в случая аз като вносител, да обжалва отказа на ВСС, не допуснал  разглеждането по същество на предложение, което е направено“, разясни днес Янаки Стоилов. Тази възможност ще бъде използвана и топката отива във Върховния административен съд. Вчера лидерът на гражданското сдружение „Боец“ Георги Георгиев също внесе жалба във ВАС срещу отказа на кадровиците за Гешев.

Паралелно с това утре служебният кабинет ще реши дали да поиска тълкуване по казуса от Конституционния съд (КС), стана ясно също от думите на Стоилов. Конкретно да се отговори на въпроса дали министърът на правосъдието има възможност да иска смяната на тримата висши ръководители в съдебната система при определени обстоятелства. „Споровете във ВСС бяха много, но най-малко дискусионен е въпросът за правото на министъра на правосъдието да може да прави такова предложение. Ако се приеме обратното, би означавало, че само хора от съдебния съвет, от кадровия орган на съдебната власт, могат да си търсят взаимно отговорност, а това противоречи на идеята за разделението и баланса на властите“, категоричен е Янаки Стоилов.

В същото време „това тълкувателно решение се налага, след като сред самите членове на ВСС, съдейки по резултата 12:8, чрез което те отклоняват на процедурно основание разглеждането на искането по същество, а вероятно и сред част от юридическите и политическите среди има колебания по този въпрос, КС не се е произнасял, което прави необходимо разглеждането на въпроса и по недвусмислен начин да се даде отговор на въпроса за възможността на министъра на правосъдието да прави такова искане и то да бъде разгледано, така че да се стигне до произнасяне по същество“, добави той.

Стоилов призова следващия министър на правосъдието „да прояви силна ангажираност с тези въпроси“.

И изрази надежда с новото управление да не се окаже, че „старите и големи икономически интереси се прегрупират така, че да намерят някакво ново политическо представителство“. Напомни, че гражданите обикновено разбират „по-късно за тези обстоятелства от времето, в което гласуват“.

„Нашият вариант може да се разглежда като балансиран, защото той попада във формулата специализирано правосъдие без специализиран съд“, коментира Стоилов предложението на МП за специализираните съдилища. Идеята е спецтруктурите да се закрият, но работата им да се поеме от специализирани отдели в окръжните съдилища и прокуратури в петте апелативни центъра в страната на първа инстанция и от апелативните съдилища, съответно прокуратури, на втора.

Според министъра това означава, че положителните резултати от дейността на спецправосъдието могат да бъдат използвани и продължени, като се избегнат и местни зависимости. Трябва обаче да се стести предметния обхват на „спецовете“, защото в момента е твърде широк.

Прокурорът, който би разследвал Главния, следва да бъде избиран на принципа на случайното разпределение и при определени гаранции за независимост, каза още Янаки Стоилов.

„Тоест няма да има такава длъжност. Според мен това беше една неуместна препоръка – поради липса на самочувствие на българските власти, поради това, че те предпочитат в много случаи да имитират дейност, не намериха сили да аргументират своето предложение. Не знам държава в Европейския съюз, която да прилага подобна конструкция“, добави той.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.