Последни новини
Home / Законът / Парламентът задължи главния прокурор да отчете кого е защитавало Бюрото по защита от 1 януари 2020-а до 30 юни 2021-а година

Парламентът задължи главния прокурор да отчете кого е защитавало Бюрото по защита от 1 януари 2020-а до 30 юни 2021-а година

Defakto.bg

Със 143 „за“ от 145 присъстващи депутати Народното събрание задължи главния прокурор до 14 дни да докладва за работата на Бюрото по защита, което е на негово пряко подчинение.

Иван Гешев трябва да внесе в НС доклад за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, за периода от 1 януари 2020 г. до 30 юни 2021 г.

Предложението бе на „Демократична България“, но е подписано и от депутати от „Изправи се, ние идваме“ (ИНИ).

В мотивите си вносителите бяха изтъкнали, че на 23 юли пред парламента министрите на правосъдието и вътрешните работи, позовавайки се на доклад на главния прокурор, отчитат, че за миналата година Бюрото за защита не е осъществявало защита на свидетели, каквато е неговата основна функция.

„В същото време в последните години Бюрото беше в центъра на редица публични скандали, а бюджетът му се е увеличавал многократно. Българските граждани и данъкоплатци имат право да им бъде обяснено и да знаят за какво се харчат парите им, след като очевидно не е за тяхната защита. С оглед многобройните „акции“ на прокуратурата срещу уж най-тежката престъпност в страната, е твърде притенително, че Бюрото по защита не е осъществявало такава на евентуални лица, които биха били застрашени във връзка със стотиците дела срещу ОПГ“, се казваше в мотивите.

По въпроса за Бюрото за защита има и дело в Конституционния съд, образувано по искане на президента Румен Радев. В него държавния глава оспори конституционността на законови разпоредби, превърнали бюрото в самостоятелна организационна структура при главния прокурор.

„Наистина това бюро се превърна в една лична гвардия на главния прокурор и е част от цялата инфраструктура на злоупотреба с власт, на безконтролност, на репресивност, която беше изградена през годините в рамките на съдебната власт“, обяви днес в парламента Христо Иванов. Бюрото е превърнато в частна НСО на главния прокурор, това е институционална перверзия, която трябва да прекратим, категоричен бе той.

„Г-н Гешев ще има шанс да се ползва от услугите на Бюрото по защита и занапред. Надявам се, че ще стане защитен свидетел, за да разкаже как е бил инсталиран, какви указания и от кого е получавал и как ги е изпълнявал“, каза още Христо Иванов.

Дебат нямаше.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Андрей Янкулов: Адмирации за инициативата на правосъдния министър Зарков да пита КС за обхвата на т.нар. надзор за законност, осъществяван от прокуратурата

Адмирации за инициативата на правосъдния министър Крум Зарков за питане до Конституционния съд относно обхвата …

В началото на септември министър Зарков ще поиска тълкуване от КС за правомощията на гл. прокурор да държи под контрол цялата администрация

Адресът на Европейската  прокуратура у нас в следващите дни ще  е ул. „Г.С. Раковски“ 134 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.