Последни новини
Home / Законът / Парламентът задължи главния прокурор да отчете кого е защитавало Бюрото по защита от 1 януари 2020-а до 30 юни 2021-а година

Парламентът задължи главния прокурор да отчете кого е защитавало Бюрото по защита от 1 януари 2020-а до 30 юни 2021-а година

Defakto.bg

Със 143 „за“ от 145 присъстващи депутати Народното събрание задължи главния прокурор до 14 дни да докладва за работата на Бюрото по защита, което е на негово пряко подчинение.

Иван Гешев трябва да внесе в НС доклад за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, за периода от 1 януари 2020 г. до 30 юни 2021 г.

Предложението бе на „Демократична България“, но е подписано и от депутати от „Изправи се, ние идваме“ (ИНИ).

В мотивите си вносителите бяха изтъкнали, че на 23 юли пред парламента министрите на правосъдието и вътрешните работи, позовавайки се на доклад на главния прокурор, отчитат, че за миналата година Бюрото за защита не е осъществявало защита на свидетели, каквато е неговата основна функция.

„В същото време в последните години Бюрото беше в центъра на редица публични скандали, а бюджетът му се е увеличавал многократно. Българските граждани и данъкоплатци имат право да им бъде обяснено и да знаят за какво се харчат парите им, след като очевидно не е за тяхната защита. С оглед многобройните „акции“ на прокуратурата срещу уж най-тежката престъпност в страната, е твърде притенително, че Бюрото по защита не е осъществявало такава на евентуални лица, които биха били застрашени във връзка със стотиците дела срещу ОПГ“, се казваше в мотивите.

По въпроса за Бюрото за защита има и дело в Конституционния съд, образувано по искане на президента Румен Радев. В него държавния глава оспори конституционността на законови разпоредби, превърнали бюрото в самостоятелна организационна структура при главния прокурор.

„Наистина това бюро се превърна в една лична гвардия на главния прокурор и е част от цялата инфраструктура на злоупотреба с власт, на безконтролност, на репресивност, която беше изградена през годините в рамките на съдебната власт“, обяви днес в парламента Христо Иванов. Бюрото е превърнато в частна НСО на главния прокурор, това е институционална перверзия, която трябва да прекратим, категоричен бе той.

„Г-н Гешев ще има шанс да се ползва от услугите на Бюрото по защита и занапред. Надявам се, че ще стане защитен свидетел, за да разкаже как е бил инсталиран, какви указания и от кого е получавал и как ги е изпълнявал“, каза още Христо Иванов.

Дебат нямаше.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.