Последни новини
Home / Законът / Съдебната реформа – приоритет, кандидат за „правосъдието“ – в режим на обяснения

Съдебната реформа – приоритет, кандидат за „правосъдието“ – в режим на обяснения

Defakto.bg
Филип Станев

Съдебната реформа е сред приоритетите на „Има такъв народ“. Тя бе сред изчетените днес от зам.-председателя на парламентарната група Филип Станев при изброяването на секторите, при които е постигнато пълно съгласие в консултациите с ДБ, „Изправи се, ние идваме“, БСП. Представянето бе направено в контекста на обявените предложения за кабинет и очакваната подкрепа за него. Основната цел е „измъкване от гербаджийския модел“, а посланието, отправено от Станев и от председателя на групата Тошко Йорданов: Ако не се подкрепи правителство, което излиза с такива цели, означава, че саботират този процес“.

В сферата на правосъдието приоритетите са: премахване на специализирани съдилища и прокуратури, въвеждане на работещ механизъм за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, структурни промени във ВСС, реално електронно правосъдие.

Факт е, това са „горещите“ теми в съдебната власт днес, по част от тях има и внесени законопроекти.

Момчил Иванов

Любопитното е, че предложеният за министър на правосъдието – посредникът между съдебната и изпълнителна власт, от когото се очаква да е движещ фактор в реформата, се наложи да се обяснява за дадени квалификации и отправени закани.

Номинираният за МП е адвокатът, преподавател във Великотърновския университет и координатор на ИТН в областта Момчил Иванов. А поводът са негови постове в социалните мрежи. Като: „За първи път някой казва НЕ на соросоидните платени политици – майкопродавци. Срещу ИТН е активирана цялата гнусна паплач, която последните 30 години постоянно точи държавните финанси под една или друга форма. Тоя път няма да ви се получи! Ще удържим цялата тази злост в името на България и националният интерес.“ И още: „Дневник, Капитал, Свободна Европа, търпението на българите има своите граници!!! Скоро ще затвори мръсните ви соросоидни лъжливи усти!!!“

Пред журналисти днес Момчил Иванов, в момента депутат, обяснява, че постът за „соросоидите-майкопродавци“ не е срещу очаквания съюзник „Демократична България“. Написаното било предизвикано от конкретен човек от избирателния му район, който на свой ред пускал постове за „чалгари“. „Имам най-добри чувства към тях. Аз проблем с хората от Демократична България нямам“, увери Момчил Иванов.

Попитан а защо ще затваря медии, кандидадът за правосъден министър бе категоричен: „Никога не съм писал такова нещо“.

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува тълкувателно дело по защитата на правото на интелектуална собственост

Във ВКС бе образувано тълкувателно дело по въпрос, свързан с производствата по защита на правото …

Ген.адвокат по българско дело: Съдът трябва да изясни дали прокуратурата защитава обществен интерес като използва лични данни по дело срещу нея

Могат ли в хода на наказателно производство да се обработват лични данни на лица в …

Един коментар

  1. замбезо

    -ЩЕ ВИДИМ – казал сУепият на гУухия !?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.