Последни новини
Home / Законът / Съдебната реформа – приоритет, кандидат за “правосъдието” – в режим на обяснения

Съдебната реформа – приоритет, кандидат за “правосъдието” – в режим на обяснения

Defakto.bg
Филип Станев

Съдебната реформа е сред приоритетите на “Има такъв народ”. Тя бе сред изчетените днес от зам.-председателя на парламентарната група Филип Станев при изброяването на секторите, при които е постигнато пълно съгласие в консултациите с ДБ, “Изправи се, ние идваме”, БСП. Представянето бе направено в контекста на обявените предложения за кабинет и очакваната подкрепа за него. Основната цел е “измъкване от гербаджийския модел”, а посланието, отправено от Станев и от председателя на групата Тошко Йорданов: Ако не се подкрепи правителство, което излиза с такива цели, означава, че саботират този процес”.

В сферата на правосъдието приоритетите са: премахване на специализирани съдилища и прокуратури, въвеждане на работещ механизъм за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, структурни промени във ВСС, реално електронно правосъдие.

Факт е, това са “горещите” теми в съдебната власт днес, по част от тях има и внесени законопроекти.

Момчил Иванов

Любопитното е, че предложеният за министър на правосъдието – посредникът между съдебната и изпълнителна власт, от когото се очаква да е движещ фактор в реформата, се наложи да се обяснява за дадени квалификации и отправени закани.

Номинираният за МП е адвокатът, преподавател във Великотърновския университет и координатор на ИТН в областта Момчил Иванов. А поводът са негови постове в социалните мрежи. Като: “За първи път някой казва НЕ на соросоидните платени политици – майкопродавци. Срещу ИТН е активирана цялата гнусна паплач, която последните 30 години постоянно точи държавните финанси под една или друга форма. Тоя път няма да ви се получи! Ще удържим цялата тази злост в името на България и националният интерес.” И още: “Дневник, Капитал, Свободна Европа, търпението на българите има своите граници!!! Скоро ще затвори мръсните ви соросоидни лъжливи усти!!!”

Пред журналисти днес Момчил Иванов, в момента депутат, обяснява, че постът за “соросоидите-майкопродавци” не е срещу очаквания съюзник “Демократична България”. Написаното било предизвикано от конкретен човек от избирателния му район, който на свой ред пускал постове за “чалгари”. “Имам най-добри чувства към тях. Аз проблем с хората от Демократична България нямам”, увери Момчил Иванов.

Попитан а защо ще затваря медии, кандидадът за правосъден министър бе категоричен: “Никога не съм писал такова нещо”.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Татяна Жилова е новият председател на Съюза на съдиите в България

Татяна  Жилова от Административен съд София-град е новият председател на Съюза на съдиите. Тя беше …

Министърът на правосъдието проф. Стоилов: Няма да ползвам автомобилите на Бюрото за защита като лична охрана

  Специализирано правосъдие – да, но без специализиран съд За разлика от главния прокурор, аз …

Един коментар

  1. замбезо

    -ЩЕ ВИДИМ – казал сУепият на гУухия !?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.