Последни новини
Home / Законът / Тошко Йорданов: Петър Илиев се смя на тезата за плагиатство, недоволните са имали 6 месеца за иск. Правници: За престъплението – да, за правонарушението няма давност

Тошко Йорданов: Петър Илиев се смя на тезата за плагиатство, недоволните са имали 6 месеца за иск. Правници: За престъплението – да, за правонарушението няма давност

Defakto.bg

„Петър Илиев е прекрасен юрист, за министър на вътрешните работи преценихме, че е добре да е човек извън системата, човек с юридическо образование. Трябва външен юридически поглед към това министерство, което е от най-важните“. Така председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов мотивира пред бТВ номинирането на Петър Илиев за вътрешен министър в кабинета, предложен от ИТН. Не отрече, че името на адвоката и преподавател в СУ е било спрягано и за премиер, но в „началния етап“.

Общественият интерес около тази номинация е заради публично огласените съмнения за плагиатство – цитирани бяха включително идентични пасажи в нигите на доц. Наталия Киселова „Парламентарен контрол“ и на д-р Петър Илиев „Компетенцията на Народното събрание“. И двамата са от катедрата по конституционноправни науки в Юридическия факултет на СУ „Св.Климент Охридски“.

Петър Илиев

„Той (Петър Илиев – б.р.) се смя искрено на тази лансирана теза, знае откъде идва, те са пет-шест човека на това ниво юристи. Когато се издаде книга, за която има съмнения, че в нея има изплагиатствани пасажи, човекът, който се чувства ощетен, може да заведе иск в рамките на шест месеца, защото това е престъпление. Да не говорим, че в случая става дума за колеги, които са в един и същ Юридически факултет. Книгата, за която намекват някои хора, е излязла преди повече от 5 г., така че този, който се е чувствал засегнат, е можел да го направи“, обяви днес Тошко Йорданов.

„Искам някой с лицето си да застане и да каже, че господин Петър Илиев е изплагиатствал част от книгата си, за да може да бъде осъден. Спряга се името на госпожа Киселова, която не е отговаряла пряко. Моля този, който твърди, че е изплагиатствана от него, да излезе и да каже, за да отиде г-н Илиев със съответния човек в съдебна зала. Г-н Илиев е готов да осъди всеки, който заяви това нещо“ – коментира Йорданов пред медии във вторник.

За давността, престъплението и правонарушението

В свое проучване днес „Дневник“ цитира правници, които напомнят – трябва да се разграничи плагиатството като престъпление и правонарушение.

Давностен срок има само за дела за плагиатство по НК. Тези дела са от частен характер и могат да се водят само от пострадалите от плагиатството, без участието на прокурор. Тук съществува кратък срок за завеждане на дело – 6 месеца, след като потърпевшият е узнал за плагиатството.

Но по Закона за развитието на академичния състав, който санкционира плагиатството като правонарушение, давност няма. Защо – това обяснява през 2017 г. тогавашният министър на образованието Николай Денков в интервю за „Фокус“, публикувано на страницата на Министерския съвет:

Ако бъде установено плагиатство, няма срок на давност. Тоест вие може да сте го направили преди 20 години, ако сега се прави проверка и установи, че преди 20 години вие сте си преписали труд на някой друг учен – български или чуждестранен, това е плагиатство. И оттам вие трябва да си понесете последствията. Съответно, ако сте станали професор с тези трудове, вие трябва да бъдете освободен от тази академична длъжност.

 От друга страна, международната практика твърди, че особено за млади хора, да правят грешки е възможно, и това не е нещо, което трябва да ги извади от научния свят завинаги. Затова е предвидена една санкция, при която ако вие примерно сте направили грешка при подготовката на дисертацията си – за 5 години вие не можете да се явите на защита на дисертация, но през тези 5 години вие може да направите други трудове, може да публикувате статии, или пък съответно студия в някое от другите професионални направления, и тогава да защитите дисертация с другите трудове, в които вие имате този принос, който се очаква за доктор“.

Сигнали до СУ засега няма, могат да ги подават само „заинтересовани лица“

С въпросите на плагиатството се занимава Етичната комисия на СУ. Трябва да бъде сезиран  ректорът на университета, който го препраща на заместника си по научната дейност. А той заедно с експерти трябва в 7-дневен срок да провери дали сигналът е допустим и да го изпрати на Етичната комисия.

До момента такъв сигнал в СУ не е получаван. А Етичната комисия не може да се самосезира от медийни публикации. Сигнал може да изпрати „заинтересовано лице“. За заинтересован се признава всеки, придобил научна степен в съответното професионално направление, както и лица, заемащи други академични длъжности, обучаващи се в СУ, или членове на редакционни колегии на учебни и/или научни издания. Подателят е длъжен да посочи трите си имена и да се подпише, да приложи доказателства, че е от кръга, който има право да сезира комисията, както и доказателства за плагиатство, Трябва точно да се посочат нарушенията на авторското право, да се предадат копия на двата труда и те да се опишат библиографски. Необходимо е и да се посочи кога и как е открито предполагаемото плагиатство.

Етичната комисия заседава в закрити заседания, решението дали да има санкция или не се взема от ректора. По Закона за развитието на академичния състав може да се стигне до уволнение от заеманата академична длъжност.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.