Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата започна разследване за смъртта на двамата лесничеи, загинали в пожар

Прокуратурата започна разследване за смъртта на двамата лесничеи, загинали в пожар

Defakto.bg

Прокуратурата започна разследване за смъртта на двамата служители от Югозападно държавно предприятие, загинали вчера в пожара край село Петрово. Трети получи тежки обгаряния.

Разследването е за за причиняване на смърт вследствие на предизвикан пожар в горския фонд. Деянието е квалифицирано по чл. 331, ал. 3, пр. 1, вр. чл. 330, ал. 1 от НК, с него е ангажирано териториалното прокурорско отделение в Сандански (към РП-Благоевград).

Заседанието на Народното събрание днес започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите, Сандански, Петрич и Кресна обявиха ден на траур.

От прокуратурата съобщават:

В хода на предприетите действия по образуваното досъдебно производство е установено, че на 03.08.2021 г., в района на планинските села Голешово и Петрово, възникнал пожар. Огънят бил овладян, след което на място били изпратени служители на Югозападно държавно предприятие гр. Благоевград с цел наблюдение. Впоследствие пожарът се разраснал.

Следобед на 04.08.2021 г., на горска пътека в местността „Св. Илия“ в района на с. Голешово, били открити телата на А.Г. (на 33 години) и В.Д. (на 46 години) – служители в горското стопанство. Незабавно бил подаден сигнал. Пристигналите екипи на полицията и спешна помощ, констатирали смъртта на двамата мъже. Третият пострадал – 47-годишният С.К., в тежко състояние бил транспортиран за оказване на лекарска помощ. Понастоящем мъжът е приет за лечение в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“.

Мястото на трагичния инцидент е локализирано и запазено. Направен е оглед. Разпитват се свидетели. Предстои да бъдат назначени експертизи. Районът и досега продължава да бъде опасен, поради което е невъзможно извършване на допълнителни огледи.

Формирани са екипи от разследващи.

 

Новината за трагедията съобщи ден по-рано директорът на предприятието инж. Дамян Дамянов. Единият от загиналите е от Петрич, а другият от Кресна. Пожарът, който са гасили от низов, бързо става върхов и служителите не са успели да избягат. Предполага се, че са се задушили. Техни колеги са ги открили на път, който не е в периметъра на пожара.

Все още продължава гасенето му. Теренът е изключително сложен, духа и силен вятър.

Парадоксалното е, че само няколко часа преди трагичния инцидент на среща при областния управител бе съобщено пред медиите, че пожарната обстановка на територията на Благоевградска област е спокойна.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.