Последни новини
Home / Законът / Доц. Наталия Киселова за казуса „плагиатство“: Има проблем, беше засегната академичната етика

Доц. Наталия Киселова за казуса „плагиатство“: Има проблем, беше засегната академичната етика

Defakto.bg

Излизам и казвам, че има проблем и той трябва да бъде решен по правилата на Закона за академичния състав – това обяви доц. Наталия Киселова днес.

В интервю пред „Хоризонт“ тя отговаряше на въпроси за публично огласените подозрения, че номинираният за вътрешен министър Петър Илиев е преписвал от неин труд. Цитирани бяха идентични пасажи в ĸнигите на доц. Наталия Киселова “Парламентарен контрол” и на д-р Петър Илиев “Компетенцията на Народното събрание”. И двамата са от катедрата по конституционноправни науки в Юридическия факултет на СУ “Св.Климент Охридски”. Илиев не е коментирал казуса, вместо него го направиха други отговорни кадри в ИТН – в началото на седмицата Тошко Йорданов и Пламен Николов приканваха засегнатите да излязат и да го кажат, за да „ги заведе д-р Илиев в съда“. Казано бе и че кандидадът се е смял искрено на подозренията, че е плагиат.

За плагиатството от вчера има три сигнала до ректора на Софийския университет. А днес окончателно ще стане ясно дали предложението на „Има такъв народ“ за ръководител на МВР остава същото или ще претърпи промяна. В началото на деня от ИТН обявиха за оттеглянето на друг номиниран, но за правосъдното министерство – Момчил Иванов.

„Изминалите седем дни повдигат три въпроса. Първият беше политически и аз си мислех, че миналата седмица този въпрок някак си ще отшуми. Но във вторник бях поименно спомената и почти заплашена със съд – или да изляза, или да замълча завинаги и въпросът стана персонален. На трето място беше засегната академичната етика и това е най-важното“, обяви днес Наталия Киселова. „Въпросът много бързо като лавина набира негативна популярност, а аз не мога да си позволя Алма матер да бъде замесена в неприятни случки, че прикрива нещо“, добави тя.

Доц. Киселова разказа и че е поставила въпроса пред членове на катедрата (по конституционноправни науки – б.р.) още през 2015 г., но той е бил  „замразен и вдигнат на трупчета“. Само че сега се повдига отново и ще трябва да бъде размразен. „На Изток туркменбаши може да си позволи да си припише някои „народни творчества“, но на Запад носиш много по-голяма отговорност за нарушаване на академичната етика“, категорична бе юристката.

Каза и че навремето е имала два разговора с колегата по темата, неговият отговор е бил, че „това не е толкова важно“.

„Учудих се, когато сега народни представители с имунитет си позволиха да излизат остро срещу един научен работник с подкани: излез, излез! Излизам и казвам, че има проблем и този проблем трябва да бъде решен по правилата на Закона за академичния състав.

Учудих се, че се казва, че се предлагат хора експерти с високи морални качества. Всеки говори с трудовете си и продължавам да го поддържам. Ако бъде поканена от Етичната комисия на СУ да представя моята позиция, ще го направя“, категорична бе Наталия Киселова.

Изтъкна и друго – процедурата по установяване или не на плагиатство пред Етичната комисия надхвърля срока, в който трябва да се състави правителство и то да бъде гласувано, затова в нея не би трябвало да има политически елемент.

About De Fakto

Проверете също

Гл. прокурор Иван Гешев обсъжда в Израел противодействието на тероризма и проявите на антисемитизъм

Делегация на прокуратурата на България, водена от главния прокурор Иван Гешев, е на работно посещение …

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.