Последни новини
Home / Актуално / На Преображение Господне – смяна на вахтата във Висшия адвокатски съвет (допълнена)

На Преображение Господне – смяна на вахтата във Висшия адвокатски съвет (допълнена)

Defakto.bg

Първото решение на новия ВАдС е за финансово подпомагане на семействата на тримата лесничеи – загинали и пострадал в пожара

На Преображение Господне досегашният Висш адвокатски съвет (ВАдС) официално „предаде властта“ на новия съвет.

Денят бе отбелязан като особен от Ралица Негенцова и от Ивайло Дерменджиев – досегашният и новият председатели. Церемонията се състоя в Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“.

В края на май и началото на юни защитниците от цялата страна избраха новите си ръководни органи, но жалба до ВКС забави встъпването им. Делото приключи в края на юли, след като жалбата бе оттеглена.

„Днес е ден на равносметка и на надежда, ще прелистим още една страница от историята на българската адвокатура“, каза Негенцова пред колегите си. Напомни за свършеното, за категоричните позиции на ВАдС по проблемите на съдебната карта и избора на главния прокурор, многото становища до КС и двете върховни съдилища, за конституционните дела, образувани по искания на адвокатите. „Продължете и надграждайте, а там, където сме сбъркали, поправете ни!“, прикани Ралица Негенцова.

От името на „стария“ съвет Валя Гигова (избрана и в новия) й подари колаж със снимки от битието на ВАдС, както и картина. Колажи получиха всички от предния съвет.

Ивайло Дерменджиев на свой ред връчи на Негенцова почетния плакет на Висшия адвокатски съвет.

Стефан Марчев подари на Ивайло Дерменджиев най-актуалния вариант на Закона за адвокатурата

„По снимки съм гледал как се връчват признания и плакети. Помня как се радваше моята майка Кремена Димова, когато получи своето признание за приноса й към софийската адвокатура. Бъдещата ни работа няма да е лека, работим в специални условия“, обърна се към аудиторията Дерменджиев. Отбеляза знаковия ден – освен че е Преображение Господне, на 6 август 1945 г. е хвърлена и бомбата над Хирошима, а с това Втората световна война в Тихия океан приключва. Пък е и петък,  денят, в който обичайно е заседавал предният ВАдС.

„Пиша ти дълго, защото нямам време да ти пиша кратко“, цитира Дерменджиев на финала писмото на Марк Антоний до Юлий Цезар. И обеща да се опитва да е кратък.

А Стефан Марчев от името на Софийския адвокатски съвет подари последното актуално издание на Закона за адвокатурата с пожеланието наистина да е последно. „Защото всички адвокати чакат нов закон“, напомни той.

Новият ВАдС се събра и на първото си заседание.

Първото му решение е да се подпомогнат семействата на лесничеите Валери Димитров и Антон Гръбчев, загинали в пожарите, както и на колегата им, който е в болница с тежки изгаряния. Всяко от семействата ще получи от адвокатите по 3 000 лв.
На това заседание за зам.-председатели на ВАдС единодушно са избрани Валя Гигова и Ина Лулчева, а за главен секретар – Ели Христова.
Новият Висш съвет прие и обръщение до адвокатите в страната.

 

Новите: Ще работим за нов Закон за адвокатурата, срещу нелоялната конкуренция, за доверие и достойнство

Съставът на новия ВАдС (основни членове):

Д-р Ивайло Дерменджиев, председател на Висшия адвокатски съвет, Валя Гигова – зам.-председател на Висшия адвокатски съвет, Ина Лулчева – зам.-председател на Висшия адвокатски съвет, Ели Христова – главен секретар, Албена Пискова, проф. Ангел Калайджиев, Асен Георгиев, Бойко Ботев, Димитър Вълчев, Златимир Жечев, Катерина Михайловска, Красимир Краев, Красимира Иванова, Нина Седефова, Ценимир Братоев.

и резервни членове:

Мария Ганева, Красимир Недев, Стефан Левашки, Иван Чолаков, Стефка Въжарова, Стефан Гугушев, Йордан Йорданов, Атанас Стоянов, Петър Славов, Александър Кашъмов.

Публикуваме обръщението им едно към едно.

            УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

На 6-ти август 2021 г. като новоизбрани членове на Висшия адвокатски съвет встъпваме в длъжност.

Приемаме тази обществена длъжност с признателност за оказаната ни от Вас чест и със съзнание за огромната отговорност, която носим, за отстояване на свободата, независимостта и самоуправлението на българската адвокатура.

Висшият адвокатски съвет е институцията, която олицетворява единството на българската адвокатура и чрез който адвокатурата влиза в отношение с всички останали конституционно установени власти и органи в страната. Затова от начина, по който Висшият адвокатски съвет упражнява правомощията си зависи дейността на цялата адвокатура и работата на всеки един адвокат, а оттам и ефективната защита на правата на гражданите.

Обединяват ни споделяните от нас ценности за приемственост, постоянство и почтеност в дейността на органите на адвокатурата.

Наясно сме с проблемите и предизвикателствата, които стоят днес пред Адвокатурата и пред българското  обществото.

Решени сме да изпълним възложените от Конституцията и законите правомощия на Висшия адвокатски съвет с професионализъм и достойнство, по прозрачен и ефективен начин.

Основните цели, които си поставяме, изхождат от разбирането, че адвокатската професия е обществено значима, поради което правното и социално положение на адвоката се явява основна гаранция за защита правата на гражданите и юридическите лица, а оттам има значение и за благосъстоянието на цялото общество.

 В рамките на мандата си ще изпълним поетите ангажименти за изготвяне на проект за нов Закон за адвокатурата и създаване на модерна уредба на адвокатската професия, подобряване на системата на правната помощ, разрешаване на организационните проблеми в работата на самата адвокатура чрез по-добро взаимодействие с адвокатските колегии и техните органи, разрешаване на въпросите, свързани с нелоялната конкуренция и съществуващата все още пълна забрана за реклама на дейността на адвокати, ефективна защитата на основните конституционни права на гражданите чрез упражняване на конституционното правомощие по чл. 150, ал. 4 от Конституцията и даване на становище по конституционни дела, участие в тълкувателната дейност на Върховните съдилища, в законодателния процес.

 Ще работим открито и навременно, публично и почтено, за да заеме адвокатурата своето достойно място в обществения живот, като предлага полезни и смислени решения, а не върви след събитията.

Да бъдеш „адвокат“ не е само звание, а призвание, затова ще положим всички усилия адвокатурата да се ползва с присъщите на професията обществено доверие, престиж и достойнство – с навременни реакции във всички случаи, когато се нарушават правата на гражданите и върховенството на правото, и устоите на демократичното общество са в опасност.

Вярваме, че авторитетна и уважавана адвокатура има там, където има добре подготвени и активни адвокати, дейни и достойни членове на органите на адвокатурата, добра комуникация, прозрачност, отчетност и обществена ангажираност.

Просперитетът на адвокатурата е задача не само на органите на адвокатурата, но и на всеки адвокат. Затова сме готови да обсъдим всички Ваши предложения, идеи и искания. Защото само заедно – чрез съвместни усилия и сътрудничество, можем да отстояваме общите ни професионални принципи и интереси, като с обществената си активност и позиции бъдем реални гаранти за върховенството на правото и демократичните ценности на съвременното общество.

            Заедно винаги можем повече!

 

06.08.2021 г.                                                  Висш адвокатски съвет

 

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.