Последни новини
Home / Актуално / На Преображение Господне – смяна на вахтата във Висшия адвокатски съвет (допълнена)

На Преображение Господне – смяна на вахтата във Висшия адвокатски съвет (допълнена)

Defakto.bg

Първото решение на новия ВАдС е за финансово подпомагане на семействата на тримата лесничеи – загинали и пострадал в пожара

На Преображение Господне досегашният Висш адвокатски съвет (ВАдС) официално „предаде властта“ на новия съвет.

Денят бе отбелязан като особен от Ралица Негенцова и от Ивайло Дерменджиев – досегашният и новият председатели. Церемонията се състоя в Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“.

В края на май и началото на юни защитниците от цялата страна избраха новите си ръководни органи, но жалба до ВКС забави встъпването им. Делото приключи в края на юли, след като жалбата бе оттеглена.

„Днес е ден на равносметка и на надежда, ще прелистим още една страница от историята на българската адвокатура“, каза Негенцова пред колегите си. Напомни за свършеното, за категоричните позиции на ВАдС по проблемите на съдебната карта и избора на главния прокурор, многото становища до КС и двете върховни съдилища, за конституционните дела, образувани по искания на адвокатите. „Продължете и надграждайте, а там, където сме сбъркали, поправете ни!“, прикани Ралица Негенцова.

От името на „стария“ съвет Валя Гигова (избрана и в новия) й подари колаж със снимки от битието на ВАдС, както и картина. Колажи получиха всички от предния съвет.

Ивайло Дерменджиев на свой ред връчи на Негенцова почетния плакет на Висшия адвокатски съвет.

Стефан Марчев подари на Ивайло Дерменджиев най-актуалния вариант на Закона за адвокатурата

„По снимки съм гледал как се връчват признания и плакети. Помня как се радваше моята майка Кремена Димова, когато получи своето признание за приноса й към софийската адвокатура. Бъдещата ни работа няма да е лека, работим в специални условия“, обърна се към аудиторията Дерменджиев. Отбеляза знаковия ден – освен че е Преображение Господне, на 6 август 1945 г. е хвърлена и бомбата над Хирошима, а с това Втората световна война в Тихия океан приключва. Пък е и петък,  денят, в който обичайно е заседавал предният ВАдС.

„Пиша ти дълго, защото нямам време да ти пиша кратко“, цитира Дерменджиев на финала писмото на Марк Антоний до Юлий Цезар. И обеща да се опитва да е кратък.

А Стефан Марчев от името на Софийския адвокатски съвет подари последното актуално издание на Закона за адвокатурата с пожеланието наистина да е последно. „Защото всички адвокати чакат нов закон“, напомни той.

Новият ВАдС се събра и на първото си заседание.

Първото му решение е да се подпомогнат семействата на лесничеите Валери Димитров и Антон Гръбчев, загинали в пожарите, както и на колегата им, който е в болница с тежки изгаряния. Всяко от семействата ще получи от адвокатите по 3 000 лв.
На това заседание за зам.-председатели на ВАдС единодушно са избрани Валя Гигова и Ина Лулчева, а за главен секретар – Ели Христова.
Новият Висш съвет прие и обръщение до адвокатите в страната.

 

Новите: Ще работим за нов Закон за адвокатурата, срещу нелоялната конкуренция, за доверие и достойнство

Съставът на новия ВАдС (основни членове):

Д-р Ивайло Дерменджиев, председател на Висшия адвокатски съвет, Валя Гигова – зам.-председател на Висшия адвокатски съвет, Ина Лулчева – зам.-председател на Висшия адвокатски съвет, Ели Христова – главен секретар, Албена Пискова, проф. Ангел Калайджиев, Асен Георгиев, Бойко Ботев, Димитър Вълчев, Златимир Жечев, Катерина Михайловска, Красимир Краев, Красимира Иванова, Нина Седефова, Ценимир Братоев.

и резервни членове:

Мария Ганева, Красимир Недев, Стефан Левашки, Иван Чолаков, Стефка Въжарова, Стефан Гугушев, Йордан Йорданов, Атанас Стоянов, Петър Славов, Александър Кашъмов.

Публикуваме обръщението им едно към едно.

            УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

На 6-ти август 2021 г. като новоизбрани членове на Висшия адвокатски съвет встъпваме в длъжност.

Приемаме тази обществена длъжност с признателност за оказаната ни от Вас чест и със съзнание за огромната отговорност, която носим, за отстояване на свободата, независимостта и самоуправлението на българската адвокатура.

Висшият адвокатски съвет е институцията, която олицетворява единството на българската адвокатура и чрез който адвокатурата влиза в отношение с всички останали конституционно установени власти и органи в страната. Затова от начина, по който Висшият адвокатски съвет упражнява правомощията си зависи дейността на цялата адвокатура и работата на всеки един адвокат, а оттам и ефективната защита на правата на гражданите.

Обединяват ни споделяните от нас ценности за приемственост, постоянство и почтеност в дейността на органите на адвокатурата.

Наясно сме с проблемите и предизвикателствата, които стоят днес пред Адвокатурата и пред българското  обществото.

Решени сме да изпълним възложените от Конституцията и законите правомощия на Висшия адвокатски съвет с професионализъм и достойнство, по прозрачен и ефективен начин.

Основните цели, които си поставяме, изхождат от разбирането, че адвокатската професия е обществено значима, поради което правното и социално положение на адвоката се явява основна гаранция за защита правата на гражданите и юридическите лица, а оттам има значение и за благосъстоянието на цялото общество.

 В рамките на мандата си ще изпълним поетите ангажименти за изготвяне на проект за нов Закон за адвокатурата и създаване на модерна уредба на адвокатската професия, подобряване на системата на правната помощ, разрешаване на организационните проблеми в работата на самата адвокатура чрез по-добро взаимодействие с адвокатските колегии и техните органи, разрешаване на въпросите, свързани с нелоялната конкуренция и съществуващата все още пълна забрана за реклама на дейността на адвокати, ефективна защитата на основните конституционни права на гражданите чрез упражняване на конституционното правомощие по чл. 150, ал. 4 от Конституцията и даване на становище по конституционни дела, участие в тълкувателната дейност на Върховните съдилища, в законодателния процес.

 Ще работим открито и навременно, публично и почтено, за да заеме адвокатурата своето достойно място в обществения живот, като предлага полезни и смислени решения, а не върви след събитията.

Да бъдеш „адвокат“ не е само звание, а призвание, затова ще положим всички усилия адвокатурата да се ползва с присъщите на професията обществено доверие, престиж и достойнство – с навременни реакции във всички случаи, когато се нарушават правата на гражданите и върховенството на правото, и устоите на демократичното общество са в опасност.

Вярваме, че авторитетна и уважавана адвокатура има там, където има добре подготвени и активни адвокати, дейни и достойни членове на органите на адвокатурата, добра комуникация, прозрачност, отчетност и обществена ангажираност.

Просперитетът на адвокатурата е задача не само на органите на адвокатурата, но и на всеки адвокат. Затова сме готови да обсъдим всички Ваши предложения, идеи и искания. Защото само заедно – чрез съвместни усилия и сътрудничество, можем да отстояваме общите ни професионални принципи и интереси, като с обществената си активност и позиции бъдем реални гаранти за върховенството на правото и демократичните ценности на съвременното общество.

            Заедно винаги можем повече!

 

06.08.2021 г.                                                  Висш адвокатски съвет

 

 

About De Fakto

Проверете също

При 64,22 % активност приключи изборът на съдиите за членове на ВСС, предстои преброяване на гласовете

Изборът на шестима съдии от съдебната квота приключи,  обяви в 18 ч. Мина Топузова,  председател …

Съдиите не успяха да изберат нито един от 15-те кандидати за членове на ВСС, изборът продължава в неделя (кой колко гласове взе на първи тур)

Избирателна комисия  констатира, че нито едни от кандидатите не е получил повече от половината от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.