Последни новини
Home / Законът / Съдии от страната подкрепиха ВКС за неуспеха на единната система, настояват за поемане на отговорност

Съдии от страната подкрепиха ВКС за неуспеха на единната система, настояват за поемане на отговорност

Defakto.bg
Съдии от апелативни, окръжни, административни и районни съдилища подрепиха позицията за провала на кадровиците в осигуряване на годно електронно правосъдие и настояват за поемане на отговорност.
Подписали са се магистрати от София, Плевен, Русе, Смолян, Силистра, Елин Пелин, Кула, Левски, Ловеч, Монтана, Панагюрище, Поморие, Севлиево, Трън, дотук общо 137 човека. Повечето са от районни съдилища, включително и от СРС. Следват съдии от окръжни съдилища, включително СГС и Софийския окръжен съд, има от Софийския апелативен съд, както и от Административен съд – София-град и от административния съд в Силистра.
Събирането на подписи тръгна миналия петък, иниицирано от Софийския районен съд. Поводът бе и позицията на Пленума на Върховния касационен съд, настоял за спиране на използването на Единната информационна система (ЕИСС), тъй като е опасна за правосъдието. До спиране засега не се е стигнало, а Съдийската колегия на ВСС назначи проверка на работата на системата във ВКС, както и провеждане на независима експертиза. В началото на тази седмица бе обявена и идея да се провери работата на ЕИСС в още три съдилища на различни нива, за обективност.

B позицията, която магистратите изпращат до ВСС и министъра на правосъдието, те:
– Oтчитaт провала нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт пpeз цeлия cи мaндaт дa ocигypи гoднo eлeĸтpoннo пpaвocъдиe въпpeĸи зaĸoнoвитe cи зaдължeния и мнoгoĸpaтнитe нaши и нa юpидичecĸaтa oбщнocт пpизиви,
– Изpaзявaт cъпpичacтнocт ĸъм peшeниeтo oт 28.07.2021 г. нa Πлeнyмa нa Bъpxoвния ĸacaциoнeн cъд зa нeoбxoдимocттa oт cпeшни мepĸи зa гapaнтиpaнe нa нopмaлнoтo фyнĸциoниpaнe нa cъдeбнaтa cиcтeмa и пpaвaтa нa гpaждaнитe,
– Hacтoявaт нe caмo зa нeзaбaвнo peшaвaнe нa пpoблeмитe, нo и зa тяx дa бъдe пoeтa oтгoвopнocт от изпълнителя и от виновните длъжностни лица.

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.