Последни новини
Home / Законът / Два дни преди изтичането на срока: Официално без кандидати за Съдийската колегия на ВСС, неофициално – има един претендент (допълнена)

Два дни преди изтичането на срока: Официално без кандидати за Съдийската колегия на ВСС, неофициално – има един претендент (допълнена)

Defakto.bg

Крайният срок за номинации изтича на 9 август, а номинации за двете овакантени места в Съдийската колегия на ВСС, по официална информация, няма. Но по неофициална в края на седмицата се е появил претендент.

В петък на въпрос дали има кандидатури, от ВСС отговориха, че засега няма. Имената им се качват и на страницата на съвета.

Има един номиниран магистрат – апелативен съдия от Варна, пред пенсиониране, сигнализираха обаче магистрати.

До 9 август включително съдиите от страната могат да издигат претенденти за освободените места на Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова. Двамата подадоха оставки заради масовото отхвърляне – от адвокати, магистрати, политици на предложения от тях и одобрен от мнозинството от кадровиците радикален модел за реформа на съдебната карта. От юли Шекерджиев и Димитрова отново са съдии, а председателите на ВКС и на ВАС Лозан Панов и Георги Чолаков свикаха на 9 и 16 октомври Общо събрание на съдиите за избор на нови двама членове на ВСС от професионалната квота. По правилата 9 август е последен ден за предложения.

Липсата на наплив от номинации дотук има две обяснения. Едното е, че избраниците сега ще имат само една година мандат до октомври 2022 г., когато изтичат петте години на действащия състав на съвета. В същото време няма да могат да се кандидатират за следващия пълен мандат, тъй като законът го забранява. Второ обяснение – допълващо първото – е, че в момента не е известно дори дали настоящият ВСС ще го има още една година.

В подобна ситуация, откъм краткост на пребиваването, но не и откъм заплаха за предсрочно прекратяване на мандата, бяха прокурорите преди пет години, когато трябваше да попълнят мястото на починалия Камен Ситнилски в предния ВСС за няколко оставащи месеца. Тогава номинираният кандидат бе само един – Розалин Трендафилов, който след ВСС се пенсионира.

Колко ще са кандидатите сега би трябвало да стане ясно в понеделник.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.