Последни новини
Home / Законът / Лавината тръгна: „Изправи се.БГ! Ние идваме“ не подкрепя проектокабинета, не само заради кандидата Илиев

Лавината тръгна: „Изправи се.БГ! Ние идваме“ не подкрепя проектокабинета, не само заради кандидата Илиев

Defakto.bg
Слави Трифонов: Търсите си повода, а причината е, че всички явно сте от статуквото!
Парламентарната група на „Изправи се.БГ! Ние идваме“ няма да подкрепи предложения проектокабинет. Позицията бе обявена на брифинг от Мая Манолова, Арман Бабикян, Николай Хаджигенов, Татяна Дончева.
Причините са повече от днешното изявление на кандидата за силов вицепремиер и министър на вътрешните работи Петър Илиев, заявиха от коалицията.
Интервюто ни даде „самостоятелна възможност да сме против“, каза Хаджигенов.
Манолова очерта три принципни мотива за неподкрепа:
„Част от предложените хора са абсолютно неприемливи. По отношение на политиките – предложена е декларация, едностранна декларация, която не е партньорски документ и не е партньорска декларация, в която няма ясни ангажименти, няма конкретика, няма срокове. Така и споразумение не беше подписано. И трето: заявихме ясно, че няма да подкрепим кабинет, който да бъде параван на сянката на ГЕРБ и на ДПС и не получихме категорични гаранции, че това няма да е така“.

Арман Бабикян додаде: „Решението не е акт на неуважение към потенциалните ни партньори от ИТН. Напротив, подхождаме с цялата си отговорност, но не можем да си позволим да не можем да гарантираме хората сигурността на поетите ангажименти. А това „на мъжка сила и юнашко биле“ няма как да стане. Този тип манталитет вече сме го живяли. Харесваме хората в България и те не са длъжни да живеят още по този начин. Ако някой смята да ни принуди, че видиш ли, идват нови избори и ние ще сме отговорни, това ще се види при третия мандат. Тогава седнете и си записвайте кой ще е виновен“.

На въпрос ще се промени ли позицията, ако Петър Илиев бъде изтеглен, отговори Николай Хаджигенов:

„Това, интервюто му,  ни даде самостоятелна възможност да сме „против“. Но не става дума за конкретния човек, а за механизма за сглобяване на това правителство“.

Татяна Дончева се обърна директно към Слави Трифонов:  „Разбирам желанието му всичко в политиката да се прави наопаки, но той няма да ни доведе до светли върхове“.

Малко преди това Корнелия Нинова огласи позицията на парламентарната група на БСП и Изпълнителното бюро на партията – няма да подкрепят предлагания кабинет, ако Петър Илиев не бъде оттеглен като номинация. Но окончателното решение ще е на Националния съвет утре.

Лидерът на ИТН: Хайде да видим какво ще стане!
А самият Слави Трифонов написа във фейсбук:
„По повод на сутрешното интервю на Петър Илиев в Нова телевизия, разбрах, че той се бил държал агресивно. Не видях много хора да коментират това, което той е казал, а коментират как го е казал.
Значи, ако разбирам правилно, явно съществуват хора, които предпочитат сладко да ги лъжат, вместо агресивно да им казват истината.
Е, аз не съм от тези хора.
Само да ви припомня, че Петър Илиев е преподавател по конституционно право, говори три езика, не е бил никога във властта, не е бил министър в нито един кабинет на Бойко Борисов, не е участвал в обществени поръчки, не е предлагал Делян Пеевски за шеф на ДАНС, а е бил адвокат на годината.
Запознах се случайно с него, когато правихме референдума и моите впечатления са, че той е смел, отговорен, лоялен, добър баща и добър съпруг. И ако е агресивен, това е явно, когато има причина и основание. А между другото, ще ви призная, че и аз съм агресивен.
Ще кажа нещо и на „Демократична България“, „Изправи се! Ние идваме!“ и БСП. Ако пак ще използвате Петър Илиев, само и само да не подкрепите правителството на „Има такъв народ“, явно си мислите, че никой не прави разлика между повод и причина. Петър Илиев е поводът, който си търсите, а причината е, че всички вие явно сте играчи от статуквото и за нищо на света не можете да приемете някой да ви се бърка в така наречената „политика“. Ами добре, хайде да видим какво ще стане!“
Аз от кое точно статукво съм, попита по този повод Николай Хаджигенов.
И какъв беше сценарият?
Страстите са горещи и скоро няма да утихнат. Очакванията – може би – се отлагат до нови, трети поред избори за броени месеци. А заявките вече са да се търсят виновни.
Конструктивизмът обаче е в друга плоскост – да има работещи реални нормални решения, а не да се стига до ситуацията да се търсят виновни (обичайна за нас в последните десетилетия и най-вече в последното), особено когато гражданите с протестите и гласа си са казали: Стига!
Усещането е за самоминиране, а логичният въпрос: имаше ли сценарий и кой го написа?
Снимката горе е на БГНЕС

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда Огнян Донев и Борис Борисов по обвинение за укрити и неплатени данъци

  Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда изпълнителния директор на „Софарма“ Огнян Донев и заместника …

КС реши, че е недопустимо да се прекрати дейността на Инспектората към ВСС заради изтеклия му мандат

За да не се подрива демократичния ред под върховенство на правото, Конституционният съд  не допусна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.