Последни новини
Home / Законът / Столичните адвокати подкрепиха съдиите в протеста им срещу неефективната ЕИСС

Столичните адвокати подкрепиха съдиите в протеста им срещу неефективната ЕИСС

Defakto.bg

Софийският адвокатски съвет подкрепи обръщението на съдии с призив за протест срещу въвеждането на неефективната Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС). Това е решено на последното заседание на съвета.

Както Де факто писа, под обръщение до ВСС и министъра на правосъдието за провала на кадровиците да осигурят годно електронно правосъдие с натсояване за незабавно решаване на проблемите и поемане на отговорност, се подписаха съдии от апелативни, окръжни, административни и районни съдилища, общо 137 човека.

Магистратите са от цялата страна, а повод този път даде позицията на Пленума на Върховния касационен съд за невъзможността да се работи с ЕИСС, предшествано от писмо на 67 върховни съдии, че системата е опасна за правосъдието. Съдийската колегия реагира на това с обвинения, че с настояването си за спиране на работата на системата от ВКС нарушават закона, но излезе с решения за спешна проверка и независим одит. Резултати дотук няма, а ВСС няма редовни заседания до края на август.

Сега столичните адвокати се присъединяват към съдиите. Нещо повече, САС ще информира Пленума на съдебния съвет  „за компрометирания достъп до електронно правосъдие за адвокатите през ЕПЕП, за недостатъците на портала и липсата на връзка между двете системи, както и за необходимостта от продължаване на информационния поток през предишните информационни системи на съдилищата“.

На 5 август защитниците са провели продължителна среща с председателя на Софийски градски съд съдия Алексей Трифонов и заместник-председателите Стефан Кюркчиев и Руси Алексиев по повод отправено от съвета на САК предложение за подобряване на условията за работа на адвокатите в електрона среда. Ръководството на СГС е дало подробни разяснения и информация за генезиса на проблемите и възможностите за разрешаването им.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.