Последни новини
Home / Законът / Съдии от ВАС номинираха Марина Михайлова за член на ВСС

Съдии от ВАС номинираха Марина Михайлова за член на ВСС

Defakto.bg

Съдията от кариерата Марина Михайлова е номинирана за член на ВСС от професионалната квота, научи Де факто. Кандидатурата й е предложена от магистрати от Върховния административен съд.

Михайлова е известна с независимия дух и отстояването на вътрешното убеждение. Тя попадна под светлината на прожекторите отдавна, особено покрай „особеното мнение“ за конфликта на интереси на Ахмед Доган по „Цанков камък“. През 2010 г. Марина Михайлова бе категорична – с получените хонорари за консултиране на хидроенергийни проекти от частно дружество, тогавашният официален лидер на ДПС е влязъл в хипотезата на „частен интерес“ в парламентарната си дейност. Но остана в малцинство.

Във Върховния административен съд е от 1997 година. Сред последните й решения впечатлиха казуси по искове на граждани срещу НАП за масовия теч на лични данни. Съставът на Михайлова окончателно осъди приходната агенция да плати 500 лева обезщетение на пострадал от непозволения „теч“.

През 2017 г. съдийката бе номинирана за член на действащия ВСС от парламентарната квота, бе предложена от БСП. Но тогава мнозинството в пленарната зала предпочете други две кандидатури – на Драгомир Кояджиков и Даниела Марчева.

Марина Михайлова доскоро бе и член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на ВСС. Предстои й пенсиониране догодина, но не е единствената. А навършването на възрастта по ЗСВ не е пречка за мандата в съдебния съвет. Този на действащия състав изтича през октомври догодина.

Както вече писахме, на 9 и 16 октомври Общото събрание на съдиите в страната трява да излъчи нови двама избраници на мястото на подалите оставки Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев.

Срокът изтича днес, а първият номиниран бе Деян Денев от Окръжен съд – Варна.

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.