Последни новини
Home / Законът / „Правосъдие за всеки“ към партиите в НС: Излъчете правителство и направете съдебна реформа в този парламент!

„Правосъдие за всеки“ към партиите в НС: Излъчете правителство и направете съдебна реформа в този парламент!

Defakto.bg

Слави Трифонов и ПП „Има такъв народ“  оттеглиха проектокабинета, за който президентът им връчи мандат. Вероятно утре, сряда,  ще опитат да заобиколят конституционната процедура в парламента чрез личното оттегляне на кандидата за премиер,  за да се избегне гласуването, казват в отворено писмо до партиите в парламенат от Инициатива „Правосъдие за всеки“. То е подписано от Велислав Величков, председател на сдружението. В писмото се казва още, че одобряването на предложените кандидати за премиер и министри, начело с явно неформалния премиер и представен като изключителен юрист и професионалист Петър Илиев, би било равносилно на политическо самоубийство.
 Погледът вече е насочен към третия мандат, който президентът ще възложи на избрана от него парламентарна група, отбелязват правозащитниците. Това е и шансът да се постигне политическо съгласие за излъчване на правителство, за да се гарантира провеждането на съдебна реформа В ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ!
Ако реформа не бъде извършена сега  със съответните законови и конституционни промени, това означава ни повече, ни по-малко следното:

Иван Гешев остава главен прокурор за неопределено време напред, а централизираната и йерархична прокуратура остава
негов заложник;

Висшият съдебен съвет (ВСС) остава в този вид и състав поне до късната есен. Това означава, че по същия порочен модел, по който избраха Гешев, след два месеца ще бъде избран и новият председател на Върховния касационен съд на мястото на съдия Лозан Панов. Последното означава, че и ВКС ще попадне в обхвата на кукловодите на прехода от бившите служби на ДС, което вече би било истински страшно за върховенството на Правото!

Остава и КПКОНПИ в настоящия си вид и състав, начело с бившия главен прокурор Цацаров, а моделът за натиск към неудобните или пълно бездействие спрямо силните на деня ще продължи с пълна сила;

Най-вероятно и специализираните съдилища ще останат или ще бъдат поетапно закривани по такъв начин, че след няколко години все още ще съществуват;

Ще продължават кражбите, грабежите, политическата корупция и търговията с влияние, защото отново никой и по никакъв начин няма да ги разследва и санкционира;

Реформите ще спрат напълно, а партньорите ни в ЕС постепенно ще започнат да ни санкционират и финансово, отвъд докладите и вления, което пък ще доведе до невъзможност за растеж и качване на доходите;

Въпросът е КОЙ има интерес от всичко това и дали взривяването на всяко възможно съгласие по политики и личности за управлението не цели точно политическа нестабилност, която да доведе до още по- тежка криза и да отложи далеч във времето съдебната реформа и престуктурирането на Прокуратурата и службите за сигурност?!
Ето защо всички партии и коалиции в 46-ото НС, които заявяват, че искат реформи и борба със статуквото, следва да поемат ясен и точен ангажимент в писмен вид за минимално необходимото. Това трябва да се свърши сега и документът да бъде представен пред парламента, президента и обществото още тази седмица! А след това нека политическите сили да излъчат и подкрепят общо предложение за правителство, независимо кому ще бъде възложен третият мандат, съставено от почтени, смели, умни и отговорни хора, доказали своя висок професионализъм – без значение дали това ще е служебният
кабинет или само част от него, и да определят заедно приоритетите и политиките, дори да е с кратък мандат, за обща подкрепа!
Повече време за политически експерименти и поемане на нови рискове няма. Трети избори за една година ще поставят под съмнение възможностите на парламентарната република да излъчва годно представителство, а това е изключително опасно за крехката ни демокрация!

Който откаже да подкрепи такъв документ и правителство на партиите на протеста, които са заявили желание за реформи, сам ще предаде хората от протеста, ще се изключи от процеса на промяната и ще плати електоралната цена за това на следващите избори!
ВРЕМЕ Е ЗА ПОЕМАНЕ НА ОТГОВОРНОСТ И НАЦИОНАЛНО СЪГЛАСИЕ ЗА КАТЕГОРИЧНА ПРОМЯНА!

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 + sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.