Последни новини
Home / Законът / Слави Трифонов: Утре няма да предлагаме кабинет, отиваме на предсрочни избори. Но не става ей така (допълнена и обновена)

Слави Трифонов: Утре няма да предлагаме кабинет, отиваме на предсрочни избори. Но не става ей така (допълнена и обновена)

Defakto.bg

След като е внесено с указ на президента, проектоправителството трябва да бъде гласувано от депутатите

На утрешното пленарно заседание „Има такъв народ“ няма да предложат никакъв кабинет. Това обяви лидерът Слави Трифонов. Защото от ИТН отдавна са заявили, че ще номинират правителство само с подкрепата на „Демократична България“ и „Изправи се.БГ“.

От ИТН обаче няма да подкрепят и нито един друг кабинет, предложен от когото и да е. „Отиваме на предсрочни избори“, каза Трифонов. И повтори, че партиите на протеста са се оказали „предатели“.

Но бе направена и трета заявка – на идния вот за президент, от ИТН ще подкрепят кандидатурата на Румен Радев още на първия тур. Защото, според тях, той най-много отговаря на изискванията за президент.

Изявлението приключи с благодарности към всички, подкрепили ИТН и с: „Тази битка е дълга и ще я спечелим заедно!“.

Ходът и процедурата

Ходът с оттеглянето на проектокабинет при успешно приключил проучвателен мандат, насред процедурата, преди гласуването в пленарна зала, е новаторски. Но при внесен с указ на президента кандидат за премиер въпросът все пак трябва да се обсъди в парламента.

На този етап ИТН не може да оттегли проектокабинета си, категорични са правници. Защото рулетката не само е завъртяна, а е измината първата й част – връчване на мандата на първата по големина парламентарна група и „успешното“ му връщане, с предложен състав на Министерски съвет. От своя страна, на 6 август Румен Радев подписа указ, с който предлага на 46-ото Народното събрание да избере Пламен Николов – кандидат за министър-председател, излъчен от „Има такъв народ“, за премиер.

Именно това предложение, както бе предварително обявено от парламентарния председател Ива Митева, би трябвало да се гласува в пленарна зала утре. Като преди това кандидадът за министър-председател Пламен Николов представи пред депутатите и предложения състав на МС.

Известно е, че Народното събрание провежда две гласувания – първо за премиер, при успешен вот за него и за предложения кабинет, в който преди това са възможни персонални промени. При отрицателен резултат за номинирания министър-председател, проектоправителството му не се гласува. А рулетката продължава с връчването на мандата на следващата по големина ПГ от президента.

Хипотеза за „оттегляне“ от мандатоносителя при успешно приключил проучвателен мандат не е предвидена.

С издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза„, е и позицията на Президентството в отговор на журналистически въпроси.

С други думи, не е възможно днес или утре ИТН като партия, Слави Трифонов като лидер, парламентарната група или кандидадът за премиер да изтеглят номинациите от парламента. Включително и защото те са влезли там с друг акт – указ на държавния глава.

Но е възможно Пламен Николов да изложи мотивите за „оттеглянето“ пред пленарната зала, а депутатите да ги подкрепят, като гласуват „против“ неговата кандидадура. И първият мандат свършва.

Номинираният за министър-председател Пламен Николов оттегли кандидатурата си със заявление в Народното събрание.

И все пак няма да има обсъждане в НС, твърди парламентарният председател

Няма да има обсъждане и гласуване на проектокабинета на „Има такъв народ“ в пленарната зала. Това заяви председателят на НС Ива Митева, цитирана от БНР.

Причината е в подаденото в 16 ч. заявление от кандидата за премиер Пламен Николов, че оттегля съгласието си да участва в процедурата по избор.

Да, не е правено, но решение 20 (на Конституционния съд – б.р.) казва само, че може да се прави смяна до избора на министри. По отношение на кандидата за премиер, там е ясно – когато нямате премиер и нямате кого да гласувате, няма какво да гласувате.

Ако кандидатът се оттегли или нещо му се случи, не дай си Боже, и не бъде избран, приключвате до тук процедурата, така че няма какво да подлагаме. Утре такава точка в дневния ред няма да има.

Сутринта ще докладвам на председателски съвет за подаденото заявление от Пламен. То е подадено някъде към 16 часа и нещо, подадено е и при президента, така че ще бъдат уведомени и ще го обсъдим сутринта“, каза Ива Митева.

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

 Наказателно процесуалния къдекс, с който се въвежда механизъм за независимо разследване на главния прокурор отпътува …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.