Последни новини
Home / Законът / С пълно единодушие, Демократична България не подкрепя кабинета на ИТН. Но призова за преговори за третия мандат

С пълно единодушие, Демократична България не подкрепя кабинета на ИТН. Но призова за преговори за третия мандат

Defakto.bg

В документа си ИТН не казват нито дума за предсрочното освобождаване на Иван Гешев и конституционни промени за ВСС и ПРБ

С пълно единодушие решението на коалицията „Демократична България“ е, че не могат да подкрепят кабинета, предложен от „Има такъв народ“. То бе обявено от съпредседателя Христо Иванов. Той обаче призова да не се горят мостовете и да се започнат веднага професионални и уважителни разговори за третия мандат (не на БСП), който да излъчи кабинет за идните 6 до 8 месеца.

Категорична неподкрепа за проектокабинета вчера обявиха от „Изправи се.БГ, ние идваме!“. Позицията на БСП е, че без оттегляне на кандидатурата на Петър Илиев също  няма да подкрепят.

В отговор Слави Трифонов обвини партиите на протеста, че са част от статуквото и предатели. Заканите на ИТН са, че ако не е техният кабинет, се отива на нови предсрочни избори.

„Не можем да подкрепим правителство, наложено с диктат, с център извън институциите и обществения и медиен живот. Това е най-слабият състав, който някога в България е излъчван. Най-доброто, което можем да кажем за тези хора е, че не ги познаваме. За други и това не можем да кажем. Един от тях даде интервю и видяхте какво става. Може би трябва да запишем в Конституцията до зала да не се допуска кандидат, който не е давал интервю. А какво още може да излезе от тази торба с котки?“, каза Христо Иванов. И си направи самокритика, че е трябвало да бъдат по-категорични още след номинацията на кабинета.

Той очерта причините за неподкрепа. Сред тях – нужно е правителство на дълбоката промяна, чийто състав да има капацитета да промени България.

„Второ, промяна с ДПС през задния вход не може да се прави. Как да подкрепим мнозинство, открито дефинирано като плаващо? ДПС бяха привлечени на един етап на преговорите, ИТН и ДПС заедно внесоха една анкетна комисия, облужвайки интересите на ДПС“, категоричен бе Иванов.

И още – в документа за приоритети, изготвен от ИТН отсъства предсрочното прекратяване на мандата на Иван Гешев, няма ангажимент за конституционна реформа на ВСС и прокуратурата, за преструктуриране на КПКОНПИ и прекратяване на мандата на Сотир Цацаров. Няма поетапно отвоюване на регулаторите от корупционните мрежи, няма ангажимент да продължаване модернизацията на въоръжените сили, възстановяване на енергийния суверенитет, зелените политики, програма за доброволна ваксинация. Няма мерки за изчистване на медийната среда и гарантиране свободата на медиите. При тези липси можем ли да подкрепим? Не!, заключи Христо Иванов.

Илюстрира невъзможната подкрепа и така: „Не може със 65 гласа сам да си решиш какъв е съставът на МС и тук не става дума за порции. Един път гласувайте да създадем правителство, после ще си правим каквото си искаме – това е рецепта за задкулисие“.

Бъдещето: „Какво следва е важният въпрос за страната. ДБ не се притеснява от избори, нито от мажоритарния елемент в тях. Но трябва да мислим за страната, нашият призив е – не горете мостове! Да започнем тутакси разговори професионални и уважителни какво можем да направим с третия мандат. Да сядаме и разговаряме за правителство, което може да просъществува поне 6-8 месеца. Не можем да позволим страната отново да бъде хвърляна в предсрочни избори заради ината на някого: или моето, или нищо. Говорим за правителство от техниески характер, което да преведе страната през задаващата се нова ковид вълна, икономическите трудности, зимата, необходимостта да се приеме бюджет и повишат пенсиите. Дайте да сме конструтивни, да сме готоми да направим крачка назад и най-сетне да сме малко смирени. Без диктат и извиване на ръце“.

В отговор на въпроси Христо Иванов каза, че е възможно да се мисли за оставане на успешните министри от служебното правителство, не на всички. А декларираното вече от ДБ изключва подкрепа на трети мандат с носител БСП, но не и като участници в преговорите. Такива не са възможни с ДПС и ГЕРБ.

За третия мандат като изход

За третия мандат, без посочване на мандатоносителя, от вчера говорят и от „Изправи се“. Трябва да се направи нужното, за да се постигне споразумение за кабинет, който да изкара до другата пролет, обяви днес Татяна Дончева пред БНТ. Според нея могат да се изолират сценаристите на Слави Трифонов от евентуални нови политически разговори, тъй като в групата на ИТН има и други хора. „Договорките за третия мандат трябва да станат със споразумение, което да бъде подписано от Слави Трифонов. Това е гаранцията за неговите депутати”, смята Дончева.

На кого да се връчи третия мандат?  „Ако ДБ и БСП имат някакви предразсъдъчни бариери помежду си, може мандатът да бъде и на нас, но само с тяхно съгласие . Такава формула предполага участието на всички пропорционално на участието им в парламента и електоралните им гласове. Нещата трябва да станат по класиката, за да бъдат наистина ефективни”, каза Татяна Дончева.

Контитуцията е оставила изцяло на президента преценката за връчването на третия мандат като последен опит за създаване на кабинет. Докато в първите два кръга държавният глава е длъжен да връчва мандата според числеността на ПГ, при третия изисквания да е следващата по брой депутати група няма. Факт е, в предната процедура Румен Радев даде третия мандат на БСП като трета по численост, но това не го ангажира да стори същото и сега. Като най-компромисен вариант може да бъде избрана и най-малката ПГ – в случая „Изправи се.БГ. Ние идваме!“

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.