Последни новини
Home / Законът / ВКС преустановява използването на единната информационна система от днес

ВКС преустановява използването на единната информационна система от днес

Defakto.bg

Със заповед на Лозан Панов се преустановява използването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) във Върховния касационен съд от 11 август.

Това съобщиха от ВКС.

Спирането е до отстраняване на пречките за пълноценното използване на системата използване и приемане на решение на Пленума на ВКС. Новопостъпилите дела ще се образуват чрез Автоматизираната система за управление на делата (АСУД), а заведените в ЕИСС дела и преписки ще бъдат прехвърлени в АСУД.

В мотивите на заповедта се посочва, че ЕИСС не допринася за осъществяването на електронното правосъдие, както е предвидено чрез Единния портал за електронно правосъдие. Тя няма капацитета да осигури на гражданите и юридическите лица дължимия достъп до бързо и равнопоставено правосъдие и не допринася за ефективната работа на съдиите във ВКС, като не им предоставя пълноценно възможността да извършват необходимите процесуални действия и удостоверителни изявления, съобразно нормативните изисквания. При използването на ЕИСС, също така, са констатирани рискове относно нейната сигурност, които са от естество да засегнат обективната независимост на съда. Използването ѝ трябва да бъде преустановено с оглед принципа за гарантиране на справедлив процес от независим и безпристрастен съд, съгласно чл. 6 § 1 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.

Дотук се стига, след като в края на юли 69 върховни съдии излязоха със становище „Защо е опасна за правосъдието новата ЕИСС„, адресирано до правосъдния министър и правната общност. А на 29 юли Пленумът на ВКС предложи на Панов да издаде заповед за спирането на ЕИСС във върховния съд, считано от 2 август. Това бе посрещнато остро във ВСС, кадровици обвиниха магистратите, ще нарушават закона. В крайна сметка Съдийската колегия реши да се направи спешна проверка за работата на системата във ВКС и отделно независим одит. Впоследствие бе обявено, че „за обективност“ вероятно ще се проверява и работата с ЕИСС в по един съд от останалите нива – районен, окръжен, апелативен.

Последва събиране на подписи от съдии от страната в подкрепа на ВКС и с настояване за ясно поемане на отговорност, тяхната позиция бе внесена в съдебния съвет със 137 подписа. А софийските адвокати подкрепиха съдиите в протеста им срещу неефективната ЕИСС.

ЕИСС бе изработена по европроект по ОПДУ, финализиран вече от ВСС с приемането на изработеното. А членовете на съвета, ангажирани с проекта, не обявяват получените хонорари по него, въпреи многобройните запитвания и от журналисти, и от съдии.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.