Последни новини
Home / Законът / Все пак: Ще има парламентарно решение по „оттеглянето“, но в четвъртък

Все пак: Ще има парламентарно решение по „оттеглянето“, но в четвъртък

Defakto.bg

Парламентарно решение за заявеното „оттегляне“ на проектокабинета на ИТН ще има, но утре. Това стана ясно след втория поред председателски съвет в НС за днес.

На него бе дошла и проф.Емилия Друмева, секретар по правните въпроси на президента, бивш конституционен съдия и дългогодишен ръководител на правната дирекция на НС. За да повтори очевидното – указът на държавния глава за изпращане на кандудатурата на Пламен Николов в парламента е стабилен акт, обнародван в „Държавен вестник“ и за негово оттегляне или за нов указ и дума не може да става, няма подобни възможности в основния закон.  „Парламентът е на ход“, категорична е Друмева.

На излизане от съвета Николай Хаджигенов обяви, че парламентарно решение ще има, защото без негов нарочен акт процедурата по първия мандат не може да приключи.

Десислава Атанасова каза, че е взето решение да има представен в пленарна зала проект на решение, че се приема волеизявлението на кандидата за премиер, който оттегли желанието си да бъде номиниран. „Обединихме се, че трябва да се приеме решението на Николов, защото волята е лична и не може да бъде зачертана“, допълни Атанасова.

Преди това имаше много декларации.

Зам.-председателят на парламентарната група на ИТН Виктория Василева обвини  „Демократична България“ , „Изправи се БГ!, Ние идваме!“ и БСП, както и представители на тези формации в лицемерие, липса на парламентаризъм и амбиции за постове.

Когато ГЕРБ получи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента, партията отново ще предложи за кандидат премиер Даниел Митов, той ще представи състав на кабинет и веднага ще върнем мандата, обяви на брифинг в централата на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ ще положи всички усилия, за да се сформира правителство с третия мандат, независимо на коя политическа сила ще бъде връчен той, заяви Мая Манолова.  „46-ото НС се тласка отново към разпускане отново от същата политическа сила. Стига прищевки, небивалици и излагане пред хората! Стига шоу! Какво е решението?! Да започне нормален диалог, да започнат нормални политическите консултации между политическите сили без ГЕБР и ДПС“, призова тя.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува т.нар. партии на протеста за поставянето на ултиматуми третият мандат в никакъв случай да не е на БСП. Тя  посочи предизвикателства пред страната – новата COVID вълна, увеличението на цената на тока и стоките, както и мигрантската вълна. „Проблемите могат да бъдат решени само при едно условие – и то е, че парламентът продължи да работи, не се разпуска. Мнозинството българи харесват служебния кабинет, но ако не съставим редовно правителство и разпуснем парламента, служебният кабинет е с вързани ръце. Без бюджет, без промяна в Закона за енергетиката, без промяна в Закона за водите, без преизчисляване на пенсиите. Отговорността е тук, в тази зала, отговорността е в наши ръце“, каза Нинова.

От името на ДПС Мустафа Карадайъ обвини, че моделът „ГЕРБ“ се е случвал с „ясното или с мълчаливото съгласие на политическите партии и коалиции в парламента и извън парламента“. „Вместо да се представят политики, програми и планове за изпълнението им, участниците в предизборната кампания и извън нея се фокусираха единствено върху това, с кои партии няма да работят, какво няма да правят“, обяви той.

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.