Последни новини
Home / Законът / Министър Кацаров изпрати сигнал срещу Борисов, Ананиев, Ангелов за милионите за нова детска болница, Специализираната прокуратура нареди проверка

Министър Кацаров изпрати сигнал срещу Борисов, Ананиев, Ангелов за милионите за нова детска болница, Специализираната прокуратура нареди проверка

Defakto.bg

По сигнал на здравния министър Стойчо Кацаров, получен днес, Специализираната прокуратура е разпоредила „копмлексна проверка“ за закононарушения по проекта за изграждане на нова детска болница. Проверката е възложена на КПОНПИ и агенцията за държавен финансов контрол.

Това съобщиха от спецпрокуратурата в края на деня днес.

По-рано, при изслушването му в парламента д-р Кацаров обяви, че държавата ще се опита да си върне 9-те милиона лева, дадени авансово за строежа на националната детска болница. С така сключения договор се нарушава закона за обществените поръчки и не може да се построи чаканата от години сграда, категоричен бе той и предложи като временно решение за детска болница да бъде използвана бившата правителствена.

Той каза и че всички материали са изпратени в прокуратурата, за „евентуално установяване на данни за нарушение на всички длъжностни лица, ангажирани по този казус – министър-председателя Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и членовете на съвета на директорите на двете дружества“.

Най- фрапиращото нарушение според Кацаров е, че създадената от правителството държавна здравна инвестиционна компания, която управлява проекта, е
превела авансово 9 млн. лева на консорциума от фирми от групата на „Главболгарстрой“ (ГБС), без да има законово основание за това. Причината е, че авансът е за строителни дейности, а това се е случило без да има издадена виза за проектиране. Освен това се оказало, че здравна инвестиционна компания има й дублиращо дружество със същото ръководство и предмет на дейност.

На здравната инвестиционна компания е разпоредено да изиска връщане на аванса от ГБС, както и да започне процедура по прекратяване на договора, тъй като нищожен, с невъзможен предмет на дейност.

Намерението за построяване на детска болница на място на стар строеж в двора на Александровска е възможно само при разрушаване на предния строеж, а не след реконструкция на селета, какъвто е бил предметът на обществената поръчка.

About De Fakto

Проверете също

ЕК откри две наказателни процедури срещу България заради несъотвествия с европейското законодателство

Европейската комисия съобщи, че открива наказателна процедура срещу България заради невъзможността за обмен на информация …

Ген. адвокат: Съдът да отхвърли жалбите на Унгария и Полша срещу обвързването на бюджета на ЕС с върховенство на закона

Жалбите нна Унгария и Полша срещу режима на обвързаност с условия за защита на бюджета …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.