Последни новини
Home / Законът / Написано от председателя на НС и неподписано от нея: Мандатът „Николов“ приключи неуспешно, все пак гласуваха 106 депутати

Написано от председателя на НС и неподписано от нея: Мандатът „Николов“ приключи неуспешно, все пак гласуваха 106 депутати

Defakto.bg

Краят на първия мандат дойде след сценарии, финтове и номера

След нова серия от прецеденти,  епизоди, финтове и номера, Народното събрание обяви мандата на ИТН за приключил неуспешно.

„За“ това гласуваха 106 депутати, „против“ – 60, „въздържал се“ бе 1. „Против“ бяха от ГЕРБ, ИТН не влезе в залата.

Оттук нататък конституционната процедура с връчването на мандатите може да продължи и да се изпълни основният закон.

Показното за миниране на парламентаризма обаче продължава. Достатъчен е само фактът, че юристът Ива Митева, бивш правен директор на НС, вчера е написала проекторешението за мандата „Николов“ и го е подписала, а днес е заявила, че не може да подкрепи собствения си проект. И напусна залата заедно със съпартийците от НС. В сряда бе казала пред репортери: „Политиката се оказва, че не е просто нещо. Разколебана съм от политиката“ и даде да се разбере, че не е сигурна дали би се кандидатирала отново за депутат.

А по-късно разкри, че докато до вчера от ГЕРБ са обяснявали как е нужно решение за констатирате на неуспешно приключил мандат, днес са обявили, че няма да подпишат този проект.

Докато в Народното събрание са заети със „сценарии“ и опити за излизане от тях, чакат важни решения. Като това за актуализация на бюджета, включително по повод ковид кризата.

Как се развиха събитията – по сценарий и след него

Първо, председателят Ива Митева предложи включване на точката в дневния ред като точка първа. Гласува се единодушно.

Последва зрелищно оттегляне на групата на ИТН от залата,“за да не участва в този фарс“. Напускането бе предшествано от изявление от Ивайло Вълчев: „Не разбираме какъв е проблемът, направихме точно онова, което заявихме –  че няма да предложим правителство, ако нямаме подкрепата на ДБ и ИБГНИ, и не разбираме какъв е проблемът. С отказването на г-н Николов мандатът не е изпълнен и сте се вторачили в дебати по ясен казус Престанете да обвинявате нас, ние не сме проблем, а решение на проблема, но това явно ще се случи на следващите избори“. Не мина и без обвинения от типа на: „имате вече три четвърти от парламента и всички сте заедно“, плюс персонални нападки към Мая Манолова, Татяна Дончева и Христо Иванов.

Предлаганото решение бе парламентът да реши, че с оттеглянето на съгласието на номинирания за министър председател от ИТН Пламен Николов, мандатът за съставяне на правителство е приключил неуспешно. Като основания се сочат чл. 86, ал.1 и чл. 99, ал. 4 от Конституцията.

Текстовете гласят:

Чл. 86

(1) Народното събрание приема закони, решения, декларации и обръщения.

Чл. 99

4) Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

След напускането на ИТН на трибуната излезе Николай Хаджигенов и изчете проекта за решение.

Думата взе Татяна Дончева и тогава се разбра, че предлаганият текст всъщност е писан от председателката Митева и подписан от нея, но на председателси съвет днес тя е променила позицията си, заявявайки, че няма да подпише проекта.

И още от Татяна Дончева:

Налице е проблем в конституционната процедура, създаден от ИТН. Не защото има важни причини, които да наложат това, а защото в главите на тези хора има само сценарии. Но държавата не е сценарии и знаци, а процедури, актове и правни последици. Ние, населяващите тази зала, независимо дали биваме причислявани към статуквото, промяната, 12-те години в миналото или в бъдещето трябва с актовете си да направим така, щото конституционната процедура, започната и движена от ИТН, да е финализирана от начин, който позволява даване на следващ мандат и неоспорване на последващите действия. Изключителна детинщина и инфантилност е председателят на НС вчера цял ден да съставя прочетения акт, а днес на председателски съвет да каже, че няма да го подпише, след като първо го подписа, но на друг лист. Ние не сме детска градина! Никой от нас не е автор на този документ и не е движил първата процедура по конституционния мандат. Те не били проблемът, а решението – за какво и за кого? Ако целта е да направим държавата на дреб и всички институции да бъдат осмени и делегитимирани, това е пътят. Тези хора всъщност какво искаха – да има правителство, да няма правителство, да сменяме кабинета като носни кърпички? Нека председателят да се държи като председател на НС, а не като болонка на нечий сценарист!“

Председателстващият Кристиан Вигенин й направи забележка.

Атанас Славов от ДБ, пояснявайки, че говори като конституционалист заяви:

„Оказахме се в конституционен експеримент, чиито последици тепърва ще обсъждаме, надявам се въпреки това да успеем да се върнем към духа на парламентаризма. Искам да изкажа респекта си към председателсия съвет и ръководството на НС все пак този проект да е налице. Но той означава и друго – че не сме достигнали зрялост. Затова – не лош политически театър, не извиване на конституционните процедури така, че да обслужат предварителен сценарий и не чрез декрети, ултиматуми и други форми на натиск. Демокрацията е управление чрез съгласие. ДБ ще покаже, че в името на националните приоритети е способна да търси съгласие“.

Тук обаче се намеси ГЕРБ, с ново предложение, от „грижа за Конституцията“. Обяви го го Росен Желязков:

„Проблемът е политически, но се опитваме да забъркаме дълбока и непоправима юридическа каша. Ако вчера бяха финтове, днес се опитваме да дописваме Конституцията. Тя е ясна, има ясен състав и ясни актове, които водят до това да се избере или не министър-председател. Това решение не е решение, констатираме, че нещо е приключило неуспешно при положение, че президентът  е обявил, че е приключило успешно. В мотивите е цитиран именно текстът за успешно приключил мандат. Единственото, което можем да направим, е да действаме по право. Нормалното политическо решение, което ще развърже ръцете на президента е, по чл. 84, т. 6  избира и освобождава министър-председателя и по негово предложение – Министерския съвет. Предложението е: НС не избира кандидата за премиер Пламен Николов. Иначе ще създадем демон, от който ще се възползват не юридически, политически всички кандидати за министър-председател в подобна ситуация занапред, които репутационно, по лични причини ще пускат заявления, че не искат да бъдат гласувани в зала“.

Атанас Атанасов и Николай Хаджигенов обаче попитаха а какво ще стане, ако залата отхвърли не избирането и че няма механизъм, по който да се спрат недобросъвестните кандидати.

Кристиан Вигенин обяви, че няма да допусне предложението на ГЕРБ до гласуване, защото то коренно се разминава с първия проект.

Десислава Атанасова обаче опонира: „Става дума за редакционни предложения, предложеният текст е много по-прецизен и отговарящ на разпоредбите на българската Конституция. Ако това решение не получи подкрепа в пленарна зала, при призивите за парламентаризъм, ще бъдем изправени пред следващ прецедент и това ще се превърне в гавра с Конституцията“.

Вигенин бе категоричен: „Това съвсем не е редакционно предложение и няма как да го подложа на гласуване“.

Тогава и ГЕРБ направи „свой номер“ – депутатите й не гласуваха и минираха приемането на каквото и да е решение.

Таблото изписа 105 гласували, при изискван кворум от 121 гласа.

Последва почивка и нов председателски съвет.

После след поименна проверка бе отчетено присъствието на депутати в зала, последва гласуването.

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.