Последни новини
Home / Законът / Президентът може да забави темпото с връчването на втория мандат, но надали ще чака дълго

Президентът може да забави темпото с връчването на втория мандат, но надали ще чака дълго

Defakto.bg
Доц. Наталия Киселова

По Конституция президентът има възможност да забави темпото между първия и втория проучвателен мандат, той не е обвързан със задължителен срок в тази процедура. Това напомни специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова в коментар по БНР.

А днешното решение, с което мандатът на ИТН бе обявен за приключил неуспешно, преподавателката коментира така: Констатирано е с юридически акт, с решение, което дава възможност на президента да продължи процедурата. Но тя трябва да бъде извървяна.

Както е известно, основният закон предвижда три опита за съставяне на кабинет в рамките на новоизбран парламент, като първите два проучвателни мандата се връчват от държавния глава на първата и втората по големина парламентарни групи, а третият вече е по негова преценка (чл. 99 от Конституцията). При неупех Народното събрание се разпуска, със същия указ президентът насрочва нови парламентарни избори, не по-късно от два месеца.

Решение 20 от 1992 г. на Конституционния съд – единственото, тълкувало дотук правилата на основния закон за рулетката с връчването на мандатите изрично казва, че в първите два тура президентът не е обвързан със срок, в който да възложи проучвателния мандат. При третия не е така – той се възлага до 7 дни.

След поредните парламентарни драми днес пътят към връчването на втория мандат бе открит. И излезе въпросът дали трябва да се бърза или да се даде някакво време на партиите в 46-о НС за нов опит за постигане на съгласие – за третия мандат. От ГЕРБ вече обявиха, че ще върнат втория.

Всичко се развива в края на мандата и на самия Румен Радев, който изтича през януари догодина. И предстои насрочване на вот за държавен глава, който може да е най-рано през октомври и най-късно през ноември.

На този фон доц. Наталия Киселова предположи, че надали изчакването ще е дълго. Още повече, че в началото на идната седмица, в понеделник, е свикан Консултативен съвет по национална сигурност при държавния глава. Макар темите да са други – здравеопазване заради новата ковид вълна и защита на границите от мигрантски натиск,въпросът с връчването на мандатите може да бъде повдигнат неофициално пред лидерите на парламентарните групи и другите участници в съвета. А „ако не се положат усилия за успешно реализиране на третия мандат, можем да очакваме избори от 15 октомври натам“.

На въпрос дали този път може да се стигне до избори „две в едно“ – и за парламент, и президент, отговорът бе: „Други президенти са преценявали да не съчетават два избора, докато ГЕРБ са го правили, имаме и двете практии. Но при машинното гласуване може да възникнат усложнения за едновременно провеждане на двата вота“.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр Хофмански

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve + 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.