Последни новини
Home / Законът / Бойко Рашков отчете: МВР е съставило предупредителни протоколи на 10 200 души по сигнали за готвена търговия с гласове (допълнена)

Бойко Рашков отчете: МВР е съставило предупредителни протоколи на 10 200 души по сигнали за готвена търговия с гласове (допълнена)

Defakto.bg

Образувани са 93 досъдебни производства за престъпления срещу политическите права на гражданите

На 10 200 души са съставени предупредителни протоколи по изборите, за тях е имало предварителна информация, че подготвят действия срещу политическите права на гражданите – да ги „мотивират да гласуват по един или друг начин“. Популярно назованите действия са известни като търговия с гласове.

Данните изнесе вътрешният министър Бойко Рашков по време на парламентарния контрол, в отговор на питане на депутата от БСП Георги Кадиев.
„По тази цифра чувам, че сме упражнявали едва ли не някакво насилие върху гражданите. Подобно нещо няма. Това е законова мярка, която се предвижда в
Закона за МВР, тя не предвижда съставяне на копие на протокола, предупредителния, който да се връчва на лицето. Този протокол може да се подпише от свидетел, който присъства там“, подчерта Рашков. За сплашване на техни кандидати, членове и симпатизанти говореше ГЕРБ.

Служебният вътрешен министър отчете и в десетки пъти увеличен брой на образуваните или започнали досъдебни производства във връзка с някои от съставите за престъпление против политическите права на гражданите. „Става въпрос за 93 наказателни производства за разлика от
тези, които са десетина през април“, каза Рашков.

За дипломата на Иван Гешев

ВСС е отказал да му предостави личното кадрово дело, в което са и данните за дипломата за завършено висше образование по специалността „право“ на Иван Гешев – гласеше друг отговор на Рашков на питане на депутата Николай Хаджигенов.

Вътрешният министър се е занимал с дипломата на главния прокурор и неговата юридическа правоспособност, подготвяйки се за парламентарния контрол. Но е ударил на камък. Тъй като никъде не е била открита самата диплома на Гешев, след разговори с ВСС Рашков е изпратил свой служител в съвета да види личното кадрово дело на обвинител №1, но не то не е било дадено. Официалният отговор е, че право да се запознае с кадровото си дело и да получава заверени копия от него има само съответният магистрат. А иначе дипломата на Иван Гешев я имало на сайта на ВСС (по повод процедурата за кандидатирането му за главен прокурор). Там обаче са заличени данни.

Проблемът бе поставен от  Минчо Спасов. Иван Гешев е завършил Висшия институт на МВР (сега академия) през 1994 г., но дипломата е издадена въз основа на указ на Държавния съвет на НРБ от 1987 г., с който Висшата школа на МВР получава правото да издава дипломи за юридическа правоспособност на завършващите. Този уаз не действа след приеманането на новата Конституция. През 1994 г. ВИПОНД не е имал статут на ВУЗ, който да издава дипломи за юридическо образование, твърдеше адвокатът и бивш депутат.

На 6 август, при изслушване в парламента и в отговор на въпрос на Николай Хаджигенов, за дипломата на Гешев говори и правосъдният министър Янаки Стоилов.

Той обясни, че според наличните в МП документи, през 1996 г. Гешев е издържал изпит за правоспособност с „много добър“, след което му е издадено удостоверение и то е в вписано в специалния регистър.

По повод указа от 1987 г. и неговото действие проф. Стоилов обяви, че обучавалите се по отменения указ са запазили правото си да придобият квалификация „юрист“.

Това е записано в Закона за МВР, където е посочено, че „обучаемите, приети по реда на отменения указ, запазват правото си да придобият гражданската специалност „Право“, квалификация „юрист“ или гражданската специалност „Водоснабдяване и канализация“, квалификация „Строителен инженер по водоснабдяване и канализация“.

Законът е предвидил възможността за заварените случаи започналите обучение със срок от 5 години и изучаващи всички юридически дисциплини, да запазят правото си да придобият гражданска специалност „Право“, квалификация „юрист“, обобщи Стоилов. По-големите проблеми се отнасят до дейността на прокуратурата, подчерта тогава правосъдният министър.

Не Гешев, Прокуратурата отговаря

Иван Гешев е назначен в системата като следовател през 1996 г. от сегашния министър Бойко Рашков. Това обявяват от ПРБ в отговор на изнесеното пред парламента, цитирани от бТВ.

Коментарът – не на Гешев, на ПРБ, е: „Прокуратурата няма да слиза на обидно ниското ниво служебно назначения вътрешен министър и да влиза в потенциална полемика по несъществуващ казус“.

About De Fakto

Проверете също

Гешев критикува Зарков за искането до КС срещу тоталния адм. контрол на прокуратурата над изпълнителната власт

След закриване на спецправосъдието, наркотици заляха улиците, а дрогирани шофьори убиват децата ни, казва главният …

Адв. Михаил Екимджиев: Скандално Конституционният съд  даде пожизнен мандат на съдебната номенклатура

Когато парламентът е неспособен да  излъчва свои  представители в държавни органи, президентът да поема временно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.