Последни новини
Home / Законът / Формирането на 22 парламентарни комисии при 36 висящи законопроекта може би ще се случи идната сряда

Формирането на 22 парламентарни комисии при 36 висящи законопроекта може би ще се случи идната сряда

Defakto.bg

Вероятно следващата сряда ще бъдат сформирани постоянните парламентарни комисии – 22 на брой според новия правилник на НС. Това обяви днес председателят Ива Митева. В същото време в 46-о Народно събрание, което работи от края на юли, има пет излъчени временни комисии. Имаше и шеста – за изработването на правилник, но тя се закри.

Временните комисии са по казуса „Росенец“; за ревизиране на харчовете от „Борисов“ – 3; за полицейското наилие срещу протестиращи на 10 юли и 2 септември м.г. и за употребата на спецразузнавателни средства спрямо тях, опозиционни лидери и политици; за действията и бездействията на компетентните органи, предшестващи санкциите по „Магнитски“ и за разрешеното при алинета „Костов“ стрителство на полуостров Буджака край Созопол. Обобщено – по горещи и поизстинали политико-обществени теми.

Постоянните комисии са онези, на които се разпределят за разглеждане внесените законопроекти и без думата им законите няма как да стигнат в пленарна зала. Най-вече – без минаване през комисия няма как да се гласува и актуализацията на бюджета.

А от началото на мандата на този парламент в деловодството вече има 36 законопроекта – някои стари, други нови. Сред тях – промените в съдебния закон и в НПК за премахване на спецправосъдието, за изваждане на Бюрото за защита от подчинеността му на главния прокурор (промени в Закона за защитените свидетели), нов закон за несъстоятелност на физическите лица (личния фалит), вдигане на данъчните облечения за деца премахване на общинсите такси за ясли и детски градини, за нов режим за инвестиционните посредници в изпълнение на евродирективи. „Припознаване“ от депутати чакат проектите на екипа на Янаки Стоилов, включително за премахване на „инвестиционното гражданство“.

На този фон бавенето във формирането на постоянните комисии изглежда странно, колкото и под въпрос да е бъдещето и на този парламент. За сравнение в предното, 45-о НС, проработило около месец, комисиите бяха формирани веднага, а парламентът прие един закон – за изменение на Изборния кодекс.

Забавянето сега бе обяснено от председателя Митева с все още непостигнато пълно съгласие по състава на 22-те комисии след обсъждането им от председателския съвет.

Надеждите са в началото на идната седмица то все пак да бъде постигнато, за да започне парламентът да се занимава и със същинсата си работа – на заонодател. Дори и за броени седмици.

About De Fakto

Проверете също

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

В Министерство на процедурата тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.