Последни новини
Home / Законът / 99 кандидати от „външния“ конкурс за административни съдии отиват на устен изпит, състезават се за 31 места

99 кандидати от „външния“ конкурс за административни съдии отиват на устен изпит, състезават се за 31 места

Defakto.bg

Пълни отличници са главният секретар на ВАС, съдебни помощници, бивш член на ЦИК

99 от 231 явили се кандидати са допуснати до устен изпит във „външния“ конкурс за 31 длъжности съдия в административните съдилища от страната. Той  ще се проведе на 5, 6, 7, 8, 11 и 12 октомври 2021 г.

Това съобщиха от ВСС след публикуване на резултатите от писмения изпит. Допуснати бяха 302-ма кандидати.

Както Де факто многократно писа, многобройността на отпуснатите за конкурса за първоначално назначение места (31) е прецедент, за повишение – на съдии от РС в административните съдилища – бройките са по-малко, 23. Нещо повече – „външни“ кадри ще заемат 10 от вакантните места в Административен съд – София-град (АССГ) и само три са отделени за съдии от системата. Останалите длъжности за първоначално назначение са пo тpи зa Блaгoeвгpaд, Πepниĸ, Πaзapджиĸ и Бypгac; пo двe зa Bapнa и Pyce, и пo eднa длъжнocт зa Coфия-oблacт, Kюcтeндил, Πлoвдив, Xacĸoвo и Πлeвeн.

Съдията от СРС Васил Петрон оспори решенията на кадровиците за двата конкурса, но ВАС отхвърли жалбата като недопустима на две инстанции.

Претендентите да станат административни съдии впечатлиха още при обявяването им. Впоследствие стана ясно, че сред тях има и немалко кадри от ВАС – служители с правно образование, съдебни помощници, главен секретар. В списъка е и бившият и.ф. главен секретар на ВСС.

Сред издържалите писмения изпит сега са Младен Семов (главен секретар на ВАС), Васил Пеловски (ВСС), бившият член на ЦИК Мария Бойкинова, бившият зам.-министър на правосъдието Петя Тянкова (явява се като Николова).

На устен изпит отиват също немалко съдебни помощници от ВАС, подсказаха магистрати – например Асен Мингов, Геновева Йончева, Георги Йорданов, Мая Сукнарова, Росен Лумбарски, Тодор Тодоров и други. Малка част от кандидадите от ВАС не са изкарали нужните минимум 4,50 на теста и казуса и не са допуснати до втората част от конкурса.

С пълни шестици – 6,00, са 13 претенденти. Сред тях са Асен Мингов, Васил Пеловски, Младен Семов, Геновева Йончева, Георги Иванов, Мария Бойкинова.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.