Последни новини
Home / Законът / Извънредно заседание на НС заради полицейското насилие над протестиращите

Извънредно заседание на НС заради полицейското насилие над протестиращите

Defakto.bg
Кадри от протестите

За вторник е насрочено извънредно заседание на парламента от председателя на НС Ива Митева заради записите с насилие над протестиращи от миналогодишните антиправителствени протести. Кадрите бяха открити и показани за първи път след година в Народното събрание в петък.

Ива Митева казва, че е изгледала кадрите с полицейското насилие с „възмущение, болка и тревога“,  И споделя това не само като председател на парламента „но и като гражданин, жена и майка“, съобщава БНР.  По тази причина, според нея, българският парламент, като еманация на волята на народа и гарант за върховенството на закона, не може да остане настрана от показаното във видеоматериалите.

От „ДБ“ обявиха, че ще внесат искане за изслушване в Народното събрание и на главния прокурор Иван Гешев заради укриването от обществото на кадрите с полицейско насилие. „Борисов и Гешев са били част от укривателството на това престъпление, защото това, което видяхме на записа, е престъпление, заяви в неделя пред БНР Христо Иванов.

Прокуратурата е знаела за полицейското насилие, защото е взела случая под колоните на Министерски съвет под специален надзор, съобщи  „Нова телевизия“. Досъдебното производство е било образувано още миналата година, но няма данни някой от полицаите, разпознати като участници, да е привлечен към наказателна отговорност. Вчера говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че е в отпуск, не е гледала кадрите и ще коментира в понеделник.

Началникът на сектор към отдел „Специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред“ при СДВР Андон Андонво,  оспорил дисциплинарното си наказание, наложено през август 2020 г. – забрана за повишение за срок от 2 години. Дисциплинарната проверка установява, че Андонов е дал указания за извеждане на протестиращи и воденето им под колоните на Министерския съвет, както и че е участвал в боя над тях, когато вече са били с белезници. Покрай оспореното наказание, видеозаписите стават известни и на прокуратурата. Ето какво установявя и съдът:  „Служители са използвали палка и белезници, без да се съобразяват с конкретната обстановка, характер на нарушението на обществения ред и личността на правонарушителите. След извеждането на лицата и поставянето на белезници главен инспектор Андонов, (вкл. и неговите подчинени) не е преустановил прилагането на физическа сила – удрял ги е, влачил ги е и ги е хвърлял върху други задържани, без обстоятелствата да налагат това„, пише в съдебното решение.

На извънредното заседание във вторник ще бъде изслушан служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той ще обясни какви действия е предприел, за да се установят лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви. За разследване на отговорните се обявиха от „Има такъв народ“, „Демократична България“, БСП и „Изправи се. БГ! Ние идваме!“.

Лидерите на парламентарно представените политически сили, с изключение на ГЕРБ и ДПС, реагираха остро след излъчените вчера кадри в извънредно заседание на комисията за разследване на полицейското насилие и подслушването в парламента.  На тях се виждат удари, затискане, побой и други примери за неприемливо поведение на полицаи под колоните на Министерски съвет. Камера, намираща се там, е записала задържането и ударите над протестиращи в една от първите размирни вечери на протестите срещу Борисов и Гешев от миналата година – 10 юли.  Христо Иванов, Слави Трифонов, Корнелия Нинова и Мая Манолова поискаха виновните да бъдат извикани в парламента, да поемат отговорността си, да има арести и присъди. Така, в седмицата, в която техните партии, не намериха общ език за подкрепа към правителството на „Има такъв народ“, те отново се обединиха около обща кауза.Освен от ГЕРБ и ДПС, позиция няма и от българската прокуратура. Говорителката на главния прокурор Сийка Милева заяви днес пред „Сега“, че не е гледала кадрите, тъй като е в отпуск, и ще коментира в понеделник.

„Борисов, това е твоята демокрация, гледай постоянно този клип. Ако ти е останала съвест, поеми си отговорността, освободи България от себе си. И другият – Гешев, който организира това беззаконие, който си пазеше собствената власт, който отговаря, че една година тези материали бяха крити“ – това коментира Христо Иванов от  пространството под колоните на МС, където са записани кадрите. Той поиска пълна отговорност за случилото се да поемат лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, както и главният прокурор Иван Гешев заедно с настоящите депутати от ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски, респективно вътрешен министър и шеф на главна дирекция „Полиция“ към датата на протеста.

По-късно с публикация във „Фейсбук“ реагира и лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

„Всички замесени в това престъпление трябва веднага да бъдат арестувани и моментално да бъдат осъдени. С белезници на ръцете и напълно беззащитни, тези български деца, отстояващи върховенството на закона и правото в собствената си държава, са бити зверски, унижавани и захвърляни като животни от хората, които би трябвало да олицетворяват върховенството на закона и правото. Изроди срещу Цвети. Изроди срещу децата, които си искат държавата. Тези кадри са били скрити от бившите управляващи. Но истината, рано или късно, излиза наяве и ГЕРБ и присъдружните им партии от „патриоти“ не успяха да скрият зад колоните на Министерски съвет този брутален режим, в който сме живяли над 10 години. Режим, който пази властта си с бой. Отговорността за всичко това е на тогавашния министър-председател Бойко Борисов. След случилото се зад колоните на Министерски съвет, той не обели нито една дума за битите деца, каза само, че се пролива кръв на полицаи. Не беше намерен нито един виновник за полицейското насилие, не беше осъден нито един“, написа той.

Трифонов пише още, че поискалите тогава оставката на Борисов и Гешев са били прави.

Протестът поиска оставката на правителството на Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев. Отговорът – побойща.

„Ние нямаме нужда от главен прокурор и прокуратура, която за една година не е успяла да открие тези кадри и да повдигне обвинения на виновниците. Нямаме нужда от прокурори, които закрилят престъпленията срещу своите съграждани“, пише още Трифонова.

Корнелия Нинова определи кадрите като потресаващи. „Всички днес говорим за тях. Но говоренето не стига. Обективно разследване, съд и отговорност. А най-голямата е на онзи, под чиито прозорци на Министерски съвет се случва това“, пише тя.

Мая Манолова поиска полицаите от записа да бъдат поименно да бъдат извикани в парламента. „Заедно с бившите министри, които са им наредили тази гавра, и с настоящия министър, съдействал записът да стане публичен след цяла година укриване. Заедно с бившия премиер Борисов заради защитата на чиито режим се случи това. Да се явят на извънредно изслушване в парламента. Незабавно! Ако откажат, да бъдат принудително доведени!“, написа Манолова.

А евродепутатът от Партията на европейските социалисти Петър Витанов съобщи, че ще сезира Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента.

Вътрешните министри на ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски  във фейсбук призоваха „всичко това“ да не се е използва за политически цели и да не се сеят раздор и омраза в българското общетстов. И двамата казват,  че са извършили проверки по случая и отхвърлят обвиненията, че са укривали данни.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.