Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата разследва 4-ма служители на МВР за нанесени телесни повреди „под колоните на МС“

Прокуратурата разследва 4-ма служители на МВР за нанесени телесни повреди „под колоните на МС“

Defakto.bg

Четирима служители на МВР,  които по време на миналогодишните протести срещу кабинета на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев са работели във ведомството,  се разследват за причиняване на телесни повреди при изпълнение на службата им „под колоните на МС“,  съобщиха от Софийската районна прокуратурата.

Направено е изрично уточнение, че разследваните служители са  били част от МВР  към момента на повдигане на обвиненията им. От съобщението личи, че случаят с полицейско насилие не е изненада за прокуратурата.

Любопитно е, че  в  отговор до в. Сега  ПРБ даде да се разбере, че не е запозната с кадрите излъчени  в Народното събрание,  а  дали ще се  самосезира за  бруталното полицейско насилие срещу протестиращи миналия юли, ще стане ясно в понеделник.  А говорителката на главния прокурор Сийка Милева заяви, че не е гледала записите, защото е в отпуск.

От СРП отчитат  65 досъдебни производства за хулигански действия и причинени телесни повреди, както и изготвена  видео-техническа експертиза от експерти от СДВР. Изискани и приобщени са медицински и други относими документи Назначении изготвени са съдебно-медицински експертизи, съобщават още от държавното обвинение.

Цялото съобщение:

По повод на публикуваните в редица електронни сайтове видеоклипове, съдържащи кадри на „полицейско насилие“, Софийска районна прокуратура информира следното:
Под ръководството и надзора на СРП са образувани 65 броя досъдебни производства във връзка с хулигански действия и причинени телесни повреди по време на протестите през лятото на 2020 г. Двадесет и четири /24/ броя от тях вече са приключени и внесени в съда. С влязъл в сила съдебен акт са осъдени 4 лица.
По повод публикуваните видеоклипове, съдържащи кадри на „полицейско насилие“, Софийска районна прокуратура наблюдава досъдебно производство за извършено престъпление по чл.131, ал.1, т.2 във връзка с чл.130, ал.1 от НК – причиняване на телесни повреди от полицейски служители при изпълнение на службата им.
В хода на разследването са разпитани множество свидетели, изискани и приобщени са записи от видеокамери, включително записът от камера „под колоните на МС“. Изготвена е видео-техническа експертиза от експерти от СДВР. Изискани и приобщени са медицински и други относими документи. Назначени и изготвени са съдебно-медицински експертизи.
Привлечени към наказателна отговорност до момента са четири лица – служители на Министерство на вътрешните работи към датата на извършване на деянието, за престъпление по чл.131, ал.1, т.2 във връзка с чл.130, ал.1 във връзка с чл.20, ал.2 вр. ал.1 от НК.
Разследването продължава и е взето на специален надзор.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.