Последни новини
Home / Актуално / Гешев нямал задължение да коментира пред парламента конкретни дела, щял да наруши разделението на властите

Гешев нямал задължение да коментира пред парламента конкретни дела, щял да наруши разделението на властите

Defakto.bg

„Нито имам правото, нито задължението да контролирам конкретни дела“ – това коментира главният прокурор Иван Гешев пред БТА. Съществува трайна практика на Конституционния съд, която изключва осъществяването на парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела. Така главният прокурор коментира заявеното от депутати намерение да поискат изслушването му в рамките на насроченото за вторник извънредно заседание на парламента по темата полицейско насилие на протестите през лятото на 2020 г.

Председателят на Народното събрание Ива Митева в събота обяви, че е възможно в сряда да бъде поискано изслушване на главния прокурор на заседание на Комисията по правни въпроси, ако до тогава комисиите бъдат конституирани.  Повод са бруталните кадри показани от  комисията за полицейското насилие, на които се виждат издевателства  над задържани младежи на 10 юли 2020 г. от полицейски служители.  Един от тях,  Андон Андонов, който е бил началник на полицейската група по неутрализирането,  е преместен спешно след издевателствата на работа в Бюрото по защита, което е под опеката на главния прокурор, съобщи Фрогнюз.  Това не са данни от конкретни дела, а факти, които трябва да получат  обществено обяснение, коментират юристи. СРП обяви четири дела по случая с насилието „под колоните на МС“, но от съобщението не става ясно дали те се водят срещу побойниците  в полицейски униформи без идентификационни номера, които ярко се открояват на записите.

„Според Конституцията нито имам правото, нито задължението да контролирам конкретни дела или още по-малко решенията на конкретни магистрати. Нещо повече, това би представлявало нарушение на българското законодателство и основни конституционни принципи от моя страна“, казва е Гешев.  Допълва, че „искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание или искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт“.

Допълва, че  уважава работата на Народното събрание „като най-висш орган в една парламентарна република, каквато е България и очаква да види каква информация ще изискат от Прокуратурата народните представители“. Обичайно за подобни случаи като аргумент  се намесва и ЕС и върховенството на закона: „Отправеното искане за неговото изслушване по конкретния казус следва да се разглежда през призмата на спазване на основните принципи на Европейския съюз и в частност върховенство на правото“, посочва Гешев.
Той е длъжен съгласно правилника да се яви в Народното събрание и да се проведе обсъждане, заяви в неделя  председателят на НС Ива Митева.

Кога Гешев спазва Конституцията и върховенството на правото –  когато контролира общественото съзнание с избрани  извадки по дела на критици на властта, когато премълчава факти за брутално насилие над  младежи или когато показва нежелание да участва в  дискусия по скандалното полицейско насилие над протестиращи граждани срещу самия него и управляващите – това са въпроси, чиито отговори предстои да чуем идните дни.

 

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.