Последни новини
Home / Законът / Депутати от ГЕРБ-СДС се прицелиха в президента заради двойно гражданство на министър Кирил Петков

Депутати от ГЕРБ-СДС се прицелиха в президента заради двойно гражданство на министър Кирил Петков

Defakto.bg
Икономическият министър Кирил Петков и финансовият Асен Василев са сред най-атакуваните в служебното правителство.
Депутати от парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесоха в  Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на указа на Указ № 129 на президента  за назначаване на служебно правителство от 12 май 2021 г. в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков.  Причината- двойното гражданство на министъра на икономиката.Искането внесоха Даниел Митов, Анна Алекснадрова и Радомир Чолаков. Съдът образува дело №18 /21 г. със съдия докладчик Таня Райковска.

Според Конституцията министри могат да бъдат лица, които са само български граждани. Кирил Петков заяви в парламента,  че е подал нотариално заверен документ за отказ от канадското си гражданство преди да стане министър, но не знае дали процедурата е приключила и няма документ за това.

Спокойно мога да кажа, че аз направих отказ от канадското си гражданство преди да встъпя като министър. Знаех, че съществува тази процедура и в първия момент, в който бях поканен за министър, направих този отказ. Този отказ е нотариално заверен. Имам пълната документация„, каза министър Петков пред парламента.

Ние искаме незабавното отстраняване на министър Петков, именно защото е ясно, че неговите управленски актове, както до сега, така и оттук нататък, могат да бъдат обявени за нищожни, и това, разбира се, ще доведе до щети за държавата“, коментира Даниел Митов.  „Президентът Радев знаел ли е в момента на подписване на указа за назначаването на министър Петков за служебен министър, че той има двойно гражданство? Хората, които ни проглушиха ушите за това как държавата трябва да бъде подредена по силата на върховенството на правото, в един момент се оказа, че са готови да потъпкват Конституцията без изобщо да им мигне окото и в момента се бранят! Бранят същият този министър“, допълни той.

Като български гражданин съм направил всички възможни стъпки, за да се откажа от чуждото гражданство“, заяви  в понеделник Кирил Петков на влизане в президентството, където се провежда Консултативния съвет по национална сигурност. Петков изрази недоумение от възможността административен акт на чужда държава да предопределя неговите права и цитира решение на съда от 1995 г., според което български гражданин може да се откаже от чуждото си гражданство по негово желание.

На ГЕРБ най-голямата им мечта е да върнат старите управители на Българската банка за развитие и да дават кредити по 150 млн. лв. Другата им най-голяма мечта е да не бъда министър, но трябва да им кажа, че очаквам документът от Канада да дойде съвсем скоро„, каза още Петков.

Ако Кирил Петков все още има двойно гражданство и не отговаря на условията на закона, това не би направило нелегитимни актовете, които е подписал като министър, защотото решенията на съда действа занапред, предупредиха юристи.

Неотдавна министерството на външните работи у нас  отправи официално запитване до Канада дали Кирил Петков е имал канадско гражданство към момента на встъпването му в длъжност.

Според преподавателя по конституционно право в Пловдивския университет Христо Паунов,  въпросът с двойното гражданство на министър Кирил Петков е много деликатен и е добре първо да се изчака отговорът на канадската страна. Пред БНР той заяви: „.. В „най-лошия случай“ не би следвало КС да обявява целия указ за служебното правителство за противоконституционен, а само в частта за избирането на даденото лице, което не е отговаряло на конституционните условия“.

Най-напред депутатът от „Има такъв народ“ Димитър Гърдев започна обследване на гражданството на служебният министър на икономиката Кирил Петков. Именно той отправи парламентрано питане до външния министър Светлан Стоев дали икономиеският министръ няма и канадско гражданство с мотива, че трябва да пазена Конституцията от нарушения.  Мнозина обаче свързват интереса на Гърдев към Петков с обстоятелството, че служебният министър  бе сред поканените за министри в първия проектокабинет на ИТН, но Петков отказа заради разминавания с проектопремиера Николай Василев.
Другият министър отказал  поканата на ИТН бе финансовият Асен Василев,  който след отказа, бе атакуван от Тошко Йорданов като  неморален заради частен спор с търговска фирма.
В подобен дух продължават горещите „семейни“ новини за  героите на деня.  Бащата на международния секретар и депутат от ИТН Димитър Гърдев е бил съдружник с Васил Божков – Черепа във фирмата „Смарт уей“, съобщи Bird.bg.   Приложено е и факсимиле за съдружието.
Димитър Гърдев бе сред специалистите,  работили за офиса на евродепутата от левицата Елена Йончева в Брюксел.  Както се вижда,  за полезните експерти всички врати са отворени.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.