Последни новини
Home / Законът / Бойко Рашков: Няма данни, че срещу полицаите биячи са образувани наказателни дела

Бойко Рашков: Няма данни, че срещу полицаите биячи са образувани наказателни дела

Defakto.bg

Настоящ европейски делегиран прокурор не е открил полицейско насилие в кадрите зад колоните на МС  и е прекратил преписката

„Насилието употребено от полицаите през лятото на миналата години граничи с престъпление.Такива хора по принцип нямат право да са в органите на МВР.  Няма правна норма, която да оправдава подобно поведение“ . Това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на изслушването му в парламента за полицейското насилие по време на протестите през 2020 г.

Изявлението бе направено в присъствието на  Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова – трима от пострадалите на протеста на 10 юли 2020 г. след полицейско насилие под „колоните на Министерския съвет“.  Младежите  бяха посрещнати от  депутати с аплодисменти и на крака в пленарната зала на Народното събрание. Те са там по покана на председателя на Народното събрание Ива Митева, която свика извънредно заседание на парламента заради кадрите, гледани в комисия в края на миналата седмица.

Цял ден  депутатите изслушват  министъра на вътрешните работи Бойко Рашков  за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви. Рашков въведи  подходящ за случая израз „задколоние“, като нарече „нещо като филм на ужасите“ записите от камерите зад колоните на МС.

От думите му  стана ясно още, че настоящ европейски делегиран прокурор е прекратил преписка и не е установил наличие на полицейско насилие в кадрите от случилото се на 10 юли 2020 г.   (Става дума за Вероника Трифонова, която бе назначена за български европейски делегиран прокурор б.р.)

Нямаме данни някой от полицаите биячи да е привлечен към наказателна отговорност, а прокурорът, прекратил преписката за полицейското насилие, е вече член на Европейската прокуратура, каза Рашков.  „Дано не съм прав, че така си е заслужила мястото в Европейската прокуратурата“,  изрази надежда той.

До вчера нямаме данни спрямо нито един от полицаите биячи да е привлечен към наказателна отговорност“, заяви министърът. Независимо, че прокуратурата принудено  обяви, че разследва 4-ма от биячите в полицейска униформа, Рашков заяви, че  ако наистина е имало обвинени полицаи, по закон това е  трябвало да стане известно на вътрешния министър.

„Ако такова действие е било предприето от Българската прокуратура, то по силата на чл. 149 от Закона за МВР е трябвало да бъде информиран министърът на вътрешните работи още тогава или пък ако това е направено сега, министърът на вътрешните работи в мое лице. Подобно нещо няма.  Изведнъж след като се появява вече публично този клип, българската прокуратура се самосезира.  Тя до този момент нищо не знае. Вчера обявиха, че били привлекли няколко полицая като обвиняеми, за което аз също и до момента не съм информиран. За да се самосезира прокуратурата, ние всички с вас трябва да приемем, че тя не е знаела за случая зад колоните. Същевременно, уважаеми народни представители, преписката за полицейските действия зад колоната, са предоставени на дирекция „Вътрешна сигурност“. Тази дирекция е пряко подчинена на министъра на вътрешните работи, следователно тези материали трябва да дойдат от СДВР, да преминат през министъра на вътрешните работи и той да възложи проверката на дирекция „Вътрешна сигурност“. 

Изключвам възможността министърът на вътрешните работи към онзи момент да не е знаел за тези кадри. Какво е направила тази дирекция, извършила е проверка и е изпратила материалите на Районната прокуратура. Сега естествено възниква въпросът какво е направила прокуратурата след като вътре в тези материали е бил и дискът с тези кадри. Какво е направила според вас? Нищо не е направила, разбира се“.

Извратеност

„Позор е полицаи да снимат с лични телефони насилие над протестиращи“, заяви още Рашков.  Полицай да снима млада жена, която е с разкъсани дрехи и на земята зад колоните на Министерския съвет на 10 юли 2020 г. е позор за СДВР както беше позорно и това една униформена жена да постъпва както постъпват нейните колеги, категоричен беше министърът.  По думите му, полицейското поведение и снимането с лични телефони е много по-грозно, защото говори за извратеност.

Със заповед на Рашков е  сформирана група за проверка на на насилието с  участници от различни дирекции – по вътрешна сигурност, инспекторат и други. „Нужно е и да преосмислим наказанията, които са наложени, защото не е съобразена тежестта на извършеното деяние с онова, което предвижда законът за МВР във връзка с дисциплинарните наказания. Прокуратурата е мълчала досега и е останала повече от година е останала длъжник на българското общество„, обяви министърът на вътрешните работи.   „Не са установени всички, участвали в побоя служители и това го видяхме всички. Полицаите, участвали в побоя, не са четирима, а три пъти повече. До момента те не са установени.

Проверките са правени повърхностно. Възникват и съмнения за обективността за вида и тежестта на наказанията : „Единият е началник на отдел, на който са наложили наказание две години лишаване от право на повишаване, друг е получил една година същото наказание и останалите двама – на порицание. Това е ефектът от дисциплинарната проверка и санкциите, които са избрали да им наложат. Единият от тях (Андон Андонов б.р. )очевидно се ползва с доверието на нашия главен прокурор и в началото на годината е преминал на работа в Бюрото по защита при главния прокурор. Вероятно главният прокурор, виждайки кадрите как се справя този човек с побоищата на площада в София, е пожелал точно такъв човек да го охранява„, каза още Бойко Рашков.

В рамките на тази проверка ще бъде установено дали външни на МВР  фирми са били включени противозаконно в охрана на протестите, заяви  Рашков.

Ето какво каза още служебният министър в началото на изказването си:

Уважаеми пострадали от полицейско насилие млади хора, много трудни въпроси са ми поставили от парламента днес. Искам предварително да подчертая, че не трябва да поставяме знак на равенство между десетината полицаи, които ние днес ще говорим и по-голямата част от бъгарските полицаи съвестно вършат своята работа. Цялото общество разчитаме на тях да има ред, да има сигурност, за всички нас„..

„Оказва се, че никой не е взел, каквито и да е мерки или ако е взел някакви, то те са просто, за да се каже: „Ние взехме отношение“. На фона на онова, което виждахме всички ние и лятото, и сега в края на миналата седмица. По отношение на 10 юли за действията, които вече познаваме, в СДВР са извършени три провреки. Забележете – службата, която и чиито служители наблюдаваме в нещо като филм на ужасите сама проверява действията на своите служители. Тя се самопроверява, както преди месец и половина стана ясно във връзка с подслушванията миналата година, че Прокуратурата на Република България се самопроверява. Няма кой да я провери и тя може да изнесе пред нас, каквото си иска. Така е станало и с тези три проверки, които са предприети в СДВР“, каза Бойко Рашков.

Според него не е случайно, че протестиращите са били влачени зад колоната. „На мен ми идва в ума да ви кажа – има една модерна дума, която се използва в България – задкулисие. А тук какво да кажем – задколоние. Там са разчитали, че дори и камерата да работи, няма кой да подаде тази информация. Тази камера е заснела още в същия ден какво се случва зад колоната. Този запис е съхраняван в НСО и на 17 юли, т.е. точно една седмица след инцидента, той е изискан от СДВР и е получен, т.е. всичко е било известно още тогава. Напоследък четох, че някой бил крил тези материали. Някой. Едва ли не се намеква, че такива като мен са крили тези материали една година. Ваш колега направи изявление тези дни, нека не му споменавам името. Този запис е бил в МВР, в едно негово поделение и трябва, който е бил министър, да каже крит ли е записът или не е крит?„, каза още Бойко Рашков.

От думите на министър Рашков стана ясно, че проверката за дисциплинарни нарушения за извършено насилие над журналиста Димитър Кенаров е завършила с извода, че такова не е употребено, а изисканите видеозаписи от сектор „Видеонаблюдение“ са били с лошо качество и без дата и час.

“ Има обаче дела  срещу пострадалите, колкото и парадоксално да е, срещу гражданите, които са протестирали мирно.  Разбрах за едно дело, което продължава да е на производство. То не е приключило повече от една година и се пита защо? Можем да предположим“, каза още Бойко Рашков. По думите му в стила на сегашната прокуратура това дело не бърза заникъде.

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.