Последни новини
Home / Законът / В парламента – извънредно заседание за бруталното полицейско насилие от миналото лято

В парламента – извънредно заседание за бруталното полицейско насилие от миналото лято

Defakto.bg

Парламентът се събира на извънредно заседание днес, свикано от председателя на парламента Ива Митева. Това стана след като бяха разпространени кадри от нов видеозапис за брутално полицейско насилие над протестиращи на 10 юли миналата година.

На заседанието ще бъде изслушан министърът на вътрешните работи Бойко Рашков за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви.  Ще  бъде обсъден и проект на решение за внасяне на доклад от главния прокурор по случая. Народните представители ще приемат и декларация във връзка с упражненото полицейско насилие срещу протестиращи в периода юли – септември 2020 г.

Главният прокурор Иван Гешев вчера  подсказа, че  няма да се яви пред парламента и да обясни своите действия по по повод насилието за изминалата година. „Искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание или искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт“, заяви той пред  БТА. „Няма как да предоставя информация по конкретни дела, защото по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушение на Конституцията и законите на страната“, посочи той.

„Няма да питаме главния прокурор по конкретни дела, а ще поискаме информация за броя на разследванията, за броя на делата и наказаните, които имат отношение към полицейското насилие от м. г.“ „Нека ни гледа в очите, когато ни говори за всичко това“, заяви снощи пред БТВ Ива Митева.

Тя допълни, че главният прокурор „няма да бъде любезно поканен, а ще има решение, в което до петък да представи доклад в комисия във връзка с насилието над протестиращи граждани“, каза Митева.  „Той е длъжен да го направи по силата на правилника на НС, който е със силата на закон“, подчерта юристката.

Конституцията е посочила, че при необходимост депутатите могат да изслушват главния прокурор и той не може да отказва явяването си.  Основанието се съдържа в чл. 84 т. 16 от основния закон, в който се казва, че:  Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика;

След като стана ясно,че партиите от протеста в НС ще настояват  Гешев да  даде обяснения пред парламента за действията н апрокуратурата, Софийската районна прокуратура съобщи, че по случая като обвиняеми са привлечени четирима души, които към момента на деянието са били служители на МВР. Обвинени са за причиняване на лека телесна повреда по време на изпълнение на служебните им задължения.

Ключов въпрос по темата обаче е кога са им повдигнати обвиненията и ако това е станало още миналото лято, защо прокуратурата не  съобщила това публично и защо, ако е  разполагала с видеокадрите, не е реагирала веднага. Има достатъчно данни, че обвинеието е знаело всичко за случилото се „под колоните на МС“.

Митева е поканила на днешното заседание част от малтретиранит младежи от полицията миналото лято. „Аз се чух още онзи ден с едно от децата и да ви кажа, те са доста притеснени. Знам как може да им е увредена психиката, знам през какво са минали. Аз си позволих да поканя тези деца на заседанието на парламента и те ще дойдат утре в пленарна зала, за да видят как депутатите ще ги гледат в очите, как ще мине дебата и да видят как народните представители изпълняват своите задължения„, съобщи Митева по повод утрешното извънредно заседание на парламента по казуса с видеокадрите с бруталното полицейско насилие.

Преди заседанието на председателски съвет ще се обсъжда въпроса за датата на президентските избори, които парламентът трябва да насрочи 60 дни преди провеждането им.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.