Последни новини
Home / Законът / Прокурор Трифонова: Прекратих проверката – пострадалите не дадоха показания. Адв. Хаджигенов: Ако ги бяха убили пак ли щеше да има прекратяване?!

Прокурор Трифонова: Прекратих проверката – пострадалите не дадоха показания. Адв. Хаджигенов: Ако ги бяха убили пак ли щеше да има прекратяване?!

Defakto.bg
Адвокат Николай Хаджигенов
Прокурор Вероника Трифонова

Софийската районна прокуратура разпространи позиция на прокурор Вероника Трифонова по повод изявленията на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков в Народното събрание днес за видеозаписа с полицейско насилие срещу протестиращи миналото лято.  „Нашият нов европейски делегиран прокурор Трифонова е прекратила преписката миналата година, след като от дирекция „Вътрешна сигурност“ са ѝ били изпратени материали,  но тя не е установила полицейско насилие“, заяви Рашков.   „Дано не съм прав, че така си е заслужила мястото в Европейската прокуратурата„,  каза още той.

В позицията прокурор Трифонова заявява, че на 13 ноември миналата година е образувала досъдебно производство за причиняване на лека телесна повреда на едно от трите лица, които се виждат на записа, от полицейски орган при изпълнение на службата му. Тя е възложила разследването на Следствения отдел при СГП, което продължава и към настоящия момент.

По отношение на другите двама протестиращи, прокурор Трифонова е постановила отказ от образуване на досъдебно производство заради липса на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер. Освен това в хода на проверката те са отказали да се явят и да свидетелстват в Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР и пред наблюдаващия прокурор. Отказали са да дадат обяснения и писмено. Не са упражнили и правото си да обжалват прокурорското постановление.

В предаването Лице в лице по  БТВ  депутатът Николай Хаджигенов,  адвокат на петима от пострадалите същия ден – 10 юли 2020 г., поясни, че подзащитните му са отказали да дават показания, защото такава била стратегията на защитата. „Прецених, че няма да докажем съдействие на никой и някой ден, като има възможност – ще се изправим пред истинското правосъдие. Надявам се този ден да дойде скоро„, каза Хаджигенов и запита иронично: „Не били дали показания пострадалите. Ако ги бяха убили, пак ли щяха да го прекратят?“ Адвокатът бе категоричен, че е имало достатъчно данни, за да бъде забелязано полицейското насилие, ако е бил проявен интерес.  Според него действията срещу Цвети Цветкова, заснимана с разкъсани дрехи от едни от полицаите,  могат да се определят като блудство, а не като обида, както смята прокурор Трифонова.

От Софийска районна прокуратура наричат изявленията на служебния министър Рашков „внушения“ и остро им се противопоставят. Посочва се, че Вероника Трифонова е избрана за европейски делегиран прокурор след успешно издържана конкурсна процедура пред Висшия съдебен съвет, последвана от одобрение и от Колежа на европейските прокурори.

Адвокат Хаджигенов се закани да изпрати материалите за брутално полицейско насилие на Европейската прокуратура, а Лаура Кьвеши да преценява има ли нужда от такива прокурори, каза той.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.