Последни новини
Home / Законът / Андрей Михайлов (ИТН) оглави правната комисия в парламента, комисията по правата на човека получи ГЕРБ

Андрей Михайлов (ИТН) оглави правната комисия в парламента, комисията по правата на човека получи ГЕРБ

Defakto.bg
Андрей Михайлов е с висше юридическо образование – Софийски университет “Св. Климент Охридски”.Има следдипломна квалификация по право на Европейския съюз в СУ и над 19 години професионален опит в сферата на защита на конкуренцията. Работил е като експерт в Комисия за защита на конкуренцията, дирекция „Антитръст и концентрации“, обществени поръчки, административно право и право на интелектуалната собственост, регулиране на електронните съобщения. Има 12 научни публикации в специализирани правни издания.

В сряда народните представители избраха състав и ръководство на 22 постоянни комисии

Депутатите избраха Андрей Михайлов от „Има такъв народ“ за председател на Комисията по конституционни и правни въпроси.  Заместник-председатели на комисията ще бъдат Анна Александрова от ГЕРБ – СДС, Крум Зарков от „БСП за България“, Надежда Йорданова от „Демократична България“ и Хамид Хамид от ДПС.

Комисията ще се състои от 23-ма народни представители. „Има такъв народ“ и ГЕРБ ще имат по шестима членове в комисията. „БСП за България“ ще има четирима, „Демократична България“ и ДПС по трима, а „Изправи се БГ! Ние идваме!“ един представител.

  Депутатите от „Има такъв народ“  оглавят 7 от постоянните и важни  комисии в Народното събрание.

Комисията по бюджет и финанси се оглавява от Любомир Каримански (ИТН),  която спешно ще гледа актуализацията на държавния бюджет, внесен от служебния кабинет.

Комисията за контрол над службите за сигурност и прилагането и използването на СРС и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения ще се председателства на ротационен принцип за една парламентарна сесия.  Председателство за настоящата сесия ще поеме Светлин Стоянов от „Има такъв народ“.

Най-голямата парламентарно представена партия ще ръководи и комисията по енергетика, като неин председател е Иван Хиновски.

Професор Николай Радулов ( ИТН )  оглави комисията по вътрешен ред и сигурност.

Комисията по здравеопазване ще ръководи урологът д-р Силви Кирилов от „Има такъв народ“.

ГЕРБ – СДС получиха ръководството на четири постоянни комисии.  Шефското място в транспортната комисия зае бившият министър в правителството „Борисов 3“ – Росен Желязков. Председател на Комисията по въпросите на ЕС ще бъде Томислав Дончев, а Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите бе възложена на Радомир Чолаков.

Николай Хаджигенов обясни  защо депутатите от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ са гласували против избора на Чолаков: „Изправи се БГ! Ние идваме!“ гласувахме против. Ние смятаме, че за тази комисия конкретно има две далеч по-добри предложения – именно Младен Маринов и Христо Терзийски. Извън забавната част – намираме за срамно председател на комисията по правата на човека да бъде от ГЕРБ“, мотивира се  той.

Комисията по културата и медиите остава на  Тома Биков.

„БСП за България“ ще оглавят общо четири комисии в 46-ия парламент. Комисията по труда и социалната политика ще се председателства от Георги Гьоков, Комисията по отбрана от Атанас Зафиров и Комисията по образование от Ирена Анастасова и Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта от Иван Ченчев.

ДПС  оглавява две постоянни комисии – Комисията по икономическата политика и туризъм – Йордан Цонев и Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление – Халил Летифов.

„Демократична България“ ще оглавят четири постоянни комисии, а именно Комисията по околна среда и водите, която ще председателства Борислав Сандов и Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии, която ще ръководи Ивайло Мирчев, както и Комисията по прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество – Цецка Бачкова. Комисията по политиката за българите извън страната ще оглави Антоанета Цонева.

Председателят на „Изправи се БГ! Ние идваме“ Мая Манолова обяви, че групата се отказва от ръководни постове в парламентарните комисии.

„Бяхме многократно обвинявани „Изправи се БГ! Ние идваме!“, че се борим за постове и позиции и се опитваме да парцелираме някаква власт, в тази връзка заявявам от името на групата, че ние не желаем и няма да получаваме председателски места в комисиите, нито заместник-председателски. Ще имаме членове и ще продължим, както и досега, да работим активно, отговорно и компетентно по темите, които са важни за българските граждани“, каза Манолова.

Думите на Манолова предизвикаха председателя на Народното събрание Ива Митева да направи остра забележка.

„Нали разбирате, че ако последват сега всички народни представители и парламентарните групи вашите думи, ще останат комисиите без ръководство и ще блокираме работата на Народното събрание, защото в момента всички могат да оттеглят своите кандидатури. Просто не се прави така в една парламентарна република“, каза Митева.

Решението на „Изправи се БГ! Ние идваме“  се отрази на състава на Комисия за контрол над службите за сигурност, която няма да има заместник-председатели, защото тези постове се полагаха на парламентарната група.

Правилникът предвижда, че народен представител може да членува само в две постоянни комисии. От първото заседание на този парламент от 21 юли досега са заседавали само Временни анкетни комисии.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.