Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор внесе отчет в НС за дейността на Бюрото по защита за 2020 г. и първите шест месеца на 2021 г.

Главният прокурор внесе отчет в НС за дейността на Бюрото по защита за 2020 г. и първите шест месеца на 2021 г.

Defakto.bg

Динамичният епистоларен контакт между главния прокурор и депутатите от  парламентарните комисии на 46-то НС бе подновен  в края на деня с нова сила.  След като най-напред Гешев заяви, че няма да се яви във  Временната комисия за полицейското насилие и подслушване, защото щял да наруши Конституцията, Правната комисия го покани на свое заседнаие да отчете дейността на прокуратурата по бруталното полицейско поведение срещу протестиращи от лятото на миналата година.  На тази покана все още не е последвала реакция, но пък пресцентърът на  ПРБ обяви, че  Иван Гешев е внесъл Доклад за дейността на Бюрото по защита при главния прокурор по прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство (ЗЗЛЗВНП) за периода 01.01.2020 г. – 30.06.2021 г.

В съобщението на ПРБ се казва, че:   „Данните за дейността на Бюрото за 2020 г. се съдържат и в Годишния доклад за дейността на Прокуратурата на Република България и на разследващите органи (стр. 135-137), публикуван на интернет траницата на ПРБ„.

И още : „През 2020 г. по Програмата за защита е обезпечена сигурността на 20 лица по 10 дела за защита. По отношение на 12 от лицата мерките са изпълнявани в България, а за 8 от лицата защитата е осигурявана на територията на други държави„.

Главният прокурор бе задължен от парламента на 4 август т.г. да представи в 14-дневен срок доклада си, а ден по-късно  депутати от „ДБ“ внесоха законопроект за промени в закона, според които Бюрото трябва да се върне под покрива на правосъдното министерство, където бе създадено първоначално.

В края на юли стана известно, че  Държавната финансова инспекция е започнала проверка на разходите на Бюрото за защита на свидетели. На 23 юли служебните министри на правосъдието и на вътрешните работи изнесоха информация, че според отчет на главния прокурор през 2020 г.Бюрото не е осъществявало защита на свидетели, каквато е основната му функция по закон.  Същевременно бюджетът му беше увеличен в последните години, изтъкват вносителите.   “Това бюро бе превърнато в една лична гвардия на главния прокурор и е част от цялата инфраструктура на злоупотреба с власт, безконтролност и репресивност”, коментира от парламентарната трибуна Христо Иванов.

Пред Конституционния съд е висящо дело по искане на президента, в което държавният глава мотивира, че прехвърлянето на Бюрото за защита под контрола и управлението на главния прокурор нарушава  Конституцията и принципите за разделението на властите и независимостта на съдебната власт.

От становищата до КС по делото  само глaвният пpoĸypop Ивaн Гешев и ВСС зaявиxa, чe  трансфера на Бюрото в  прокуратуата не нарушава конституцията. B cтaнoвищaтa  на министъра на правосъдие Янаки Стоилов,  Висшия адвокатсĸи съвет, Фондация „Български адвокати за правата на човека“, Министерски съвет , МВР,  Съюз на юристите в България  плюс правното мнение на проф. Васил Мръчков, e зacтъпeнo мнeниeтo, чe  „домуването“ на Бюрото при главния прокурор e противоконституционно.  Адвокатурата го определи като паравоенна структура, а адвокат Николай Хаджигенов,  един от вносителите на законопректа в 46-ото НС, го нарече  “Преторианската гвардия” на Гешев.

 

Цялото съобщението на прокуратурата:
През 2020 г. по Програмата за защита е обезпечена сигурността на 20 лица по 10 дела за защита. По отношение на 12 от лицата мерките са изпълнявани в България, а за 8 от лицата защитата е осигурявана на територията на други държави.

За първото шестмесечие на 2021 г. Бюрото по защита е обезпечавало сигурността на 16 защитени лица по 9 дела за защита. По отношение на 8 от лицата мерките за защита са изпълнявани на територията на България, а за останалите – на територията на други държави.

През 2020 г. е приключило действието на Програмата за защита по 1 дело с 4 защитени лица, а през първите шест месеца на тази година – по 1 дело с 2 защитени лица.
В изпълнение на специфичните дейности, регламентирани в ЗЗЛЗВНП, през 2020 г. са проведени 221 срещи на защитени лица със служители за връзка и ръководството на Бюрото по защита, включително при внезапна необходимост; 41 мероприятия по транспортиране за участие в съдебни заседания и процесуално-следствени действия, 11 – за медицински цели; 192 мероприятия, свързани с предоставяне на социално-битови и здравни услуги, 16 – с интеграцията на защитените лица и др.
За първото шестмесечие на 2021 г. са проведени 74 срещи на защитени лица със служители на Бюрото по защита; 19 мероприятия по транспортиране, включително за
участие в съдебни заседания; 67 мероприятия за предоставяне на социално – битови и здравни услуги, 3 за интеграцията на защитените лица и др. Само през миналата година са извършени 57 мероприятия за контрол по специалната защита по 5 от делата, 9 пъти е имало съвместни действия с екипи за охрана на прокурори и следователи.
С изменението на ЗЗЛЗВНП през 2020 г. (съгласно чл. 14, ал. 3, т. 4) в компетентността на Бюрото по защита е и осъществяването на охрана на прокурори и следователи при наличието на съответните законови основания. През 2020 г. Бюрото по защита е охранявало трима магистрати. В периода от 01.01.2021 г. до 30.06.2021 г. охраняваните магистрати също са трима.
Специфичните дейности на Бюрото по защита по ЗЗЛЗВНП включват широк кръг от дейности – предварителна защита, охрана и наблюдение на застрашени/защитени лица, лична физическа охрана по реда на чл.123 от НПК, охрана на прокурори и следователи.
Служители на Бюрото оказват психологическа помощ на застрашени/защитени лица, извършват дейност по международно сътрудничество, информационно-аналитична дейност и редица други.
Бюрото по защита осъществява активно взаимодействие с други институции в страната и с партньорски служби. Международното сътрудничество е в три основни аспекта – работа със защитени лица, спрямо които се прилага мярка за защита „релокация в друга държава“, работа със защитени лица, спрямо които се подготвя релокация, и поддържане и развиване на международното сътрудничество на Бюрото по защита чрез експертни срещи, работни срещи с чуждестранните звена за защита на свидетели (ЧЗЗС), създаване на работни групи, обучения и др.
Част от работата на Бюрото е свързана с преместване на защитени лица в друга държава, с осигуряването им за съдебни заседания по конкретни съдебни производства или за действия по разследването; с издаване или подновяване на български лични документи на лицата; с провеждане на срещи между защитените лица и техни роднини на територията на България или в друга страна; с разпити на свидетели чрез видеоконферентна връзка, организирани и проведени в чужбина.
Дейността на Бюрото е от съществено значение за осигуряването на защита от страна на държавата на лица, застрашени във връзка с наказателни производства и на пряко свързани с тях лица. Тази защита е ключов фактор в борбата с тежките умишлени престъпления и с организираната престъпност.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.