Последни новини
Home / Законът / Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов разговаря с близки на убитата Кристин от село Сотиря  

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов разговаря с близки на убитата Кристин от село Сотиря  

Defakto.bg

 

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов се е срещнал с бабата на убитата Кристин от село Сотиря – Милка Георгиева, и съпруга й. Срещата се е провела в Министерството на правосъдието по молба на г-жа Георгиева, след като Върховният касационен съд постанови присъда „доживотен затвор“ за убиеца на детето – Мартин Трифонов, съобщават от ведомството.  Първите две инстанции осъдиха Трифонов на „доживотен затвор без право на замяна“. Бабата на Кристин е изразила притесненията на семейството си, че окончателното съдебно решение създава възможност за предсрочно освобождаване на извършителя.

Министър Стоилов е обяснил на близките, че по смисъла на чл. 38а, ал. 3 от Наказателния кодекс доживотният затвор може да бъде заменен с наказание лишаване от свобода за срок от тридесет години, ако осъденият е изтърпял не по-малко от двадесет години. Той е обърнал внимание на важността съдилищата да намират начин да обясняват своите решения по чувствителни за обществото случаи.

Според състава на ВКС решителен аргумент в подкрепа на искането за налагане на по-лекото наказание е двадесет и една годишната възраст на подсъдимия, която е съвсем близка до минималната по чл. 38, ал. 2 от НК.
Процесът на деградация на личността не е продължил достатъчно дълго, поради което съществува вероятност да е обратим. Неприемливите възгледи и антиобществени нагласи са формирани у подсъдимия под влияние на липсата на достатъчно възпитателни грижи в ранната му възраст и отсъствието на социална среда, по-късно. Начинът на живот е провокирал развитието на личностово разстройство, четем сред мотивите на съда. Възможно е трайното отсъствие на криминогенни фактори в далечно бъдеще да предизвика положителна промяна. Вече сериозно е променено здравословното състояние на Трифонов в резултат на получените при залавянето му наранявания. Направените самопризнания, макар и непълни, могат да послужат за база за комуникация, посочиха  върховните съдии.

Проф. Стоилов е посъветвал семейството да се обърне към Националния съвет за подпомагане и компенсация на пострадали от престъпления към Министерството на правосъдието по силата на Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления. Националният съвет разглежда заявленията на пострадали от престъпления и на техни роднини и отговаря за изплащането на финансовите им компенсации по Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления.

Министърът на правосъдието казва още, че е много важно сдруженията на пострадалите от престъпления да взимат активно участие в обсъждането на законодателни промени. „От една страна трябва да се търси начин на извършителите да се помогне да се поправят, но от друга трябва да се мисли за жертвите на престъпления и техните близки“, допълва още проф. Стоилов.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев критикува Зарков за искането до КС срещу тоталния адм. контрол на прокуратурата над изпълнителната власт

След закриване на спецправосъдието, наркотици заляха улиците, а дрогирани шофьори убиват децата ни, казва главният …

Адв. Михаил Екимджиев: Скандално Конституционният съд  даде пожизнен мандат на съдебната номенклатура

Когато парламентът е неспособен да  излъчва свои  представители в държавни органи, президентът да поема временно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.