Последни новини
Home / Законът / Общото събрание на съдиите за избор на двама членове на ВСС ще бъде на открито в зала „Арена Армеец София“

Общото събрание на съдиите за избор на двама членове на ВСС ще бъде на открито в зала „Арена Армеец София“

Defakto.bg

В Държавен вестник, брой 68 от 17.08.2021 г., е публикувано съобщение за промяна на мястото на свикване на Общото събрание на съдиите за избор на двама членове на Висшия съдебен съвет. То ще бъде открито на 09.10.2021 г. – първа събота, в Мултифункционална спортна зала „Арена Армеец София“, съобщиха от ВСС.

В съобщението се посочва, че с решение от 03.08.2021 г. на Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд, и Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, е изменено тяхното решение от 05.07.2021 г., и е направена промяна на първоначално определеното място за провеждане на събранието от „Спортна зала „София“, на „Мултифункционална спортна зала „Арена Армеец София“, с адрес: гр. София, бул. „Асен Йорданов“ № 1.

Решението е публикувано на интернет страницата на ВСС и изпратено на административните ръководители на съдилищата. Повод за това е актуалната тенденция за нарастване на заболеваемостта от COVID-19, както и обстоятелството, че зала „Арена Армеец София“ отговаря на условията за провеждане на първото заседание на Общото събрание на съдиите при евентуално налагане на ограничителни мерки. Дневният ред за първото заседание на 09.10.2021 г. предвижда откриване на събранието в 10.00 ч. и обявяване на броя на присъстващите съдии, избор на председател на събранието, на избирателна комисия, на избирателни секции, определяне на времето за изслушване на всеки от кандидатите и тяхното представяне.

Във втората събота – 16.10.2021 г., от 08.00 ч. в Съдебна палата, бул. „Витоша” № 2 в гр. София, ще бъде проведен изборът в съответствие с процедурата по чл. 32 – 37 от Правилата за провеждане на избори за членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите. В края на изборния ден ще бъде обявено решението на избирателната комисия за резултатите от избора.

Кандидатите за изборни членове на ВСС са двама, като съдии от Апелативен район – Варна номинираха Деян Денев – съдия в Окръжен съд – Варна, а магистрати от Върховния административен съд издигнаха кандидатурата на Марина Михайлова – съдия във ВАС.

До избора се стигна след оставките на Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова заради провала на реформата на съдебната карта, която предвиждаше закриването на 50 районни съдилища и острото недоволство на магистрати, адвокати и граждани от решението.

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.