Последни новини
Home / Законът / Полша е уведомила официално ЕК, че ще закрие дисциплинарната камара на съдиите

Полша е уведомила официално ЕК, че ще закрие дисциплинарната камара на съдиите

Defakto.bg

Полша е уведомила официално Еврокомисията, че ще закрие дисциплинарната камара на съдиите, която противоречи на законодателството на Европейския съюз.

Брюксел даде ултиматум до 16 август на Варшава да изпълни решението на Европейският съд и да прекрати дейността на дисциплинарната камара на полския Върховен съд с мотива, че съставът на съдиите е политизиран и че така се накърнява независимостта на съдебната власт в Полша.

В началото на 2020 г. съдии от целия ЕС се стекоха във Варшва в подкрепа на полските си колеги срещу реформата на управляващата партия. “Право на независимост, право на Европа“ – това б е лозунгът на протестното  шествие срещу съдебната реформа в Полша

На 17 юли Съдът на ЕС в Люксембруг обяви, че с въведения дисциплинарен режим за съдиите от Върховния съд  и съдиите от обикновените съдилища,  Полша не е изпълнила задълженията си съгласно правото на Съюза и уважи всички жалби на Комисията срещу дисциплинарната реформа в страната.  Съдът отхвърли  въведената възможност, според която съдържанието на съдебните решения, взети от съдиите на  обикновените съдилища, могат  да бъдат квалифицирани като дисциплинарно нарушение.  Този начин може да  се използва за целите на политическия контрол на съдебните решения или на натиска върху съдиите с цел да влияят на техните решения и да подкопават независимостта на съдилищата, посочиха съдиите. Дисциплинарната камара не предоставя „всички нужни гаранции за безпристрастност и независимост, а съдиите не са защитени от пряко или непряко влияние на полския парламент или изпълнителна власт“, казва още  решението.

Решението на Съда бе взето по-малко от ден след като Конституционният съд във Варшава обяви, че  замразена дейност на т. нар. дисциплинарна камара към полския Върховен съд от  Съда на ЕС противоречи на полската конституция и  няма правна сила в страната.

Полското правителство е изпратило писмо с решението си до Европейската комисия, съобщи БНР.  Говорителят на Еврокомисия Кристиан Виганд съобщава, че писмото от Полша е получено и са се запознали с него, но отказа да коментира подробности.

Откакто през 2015 г. управлението на страната е в ръцете на консервативната партия „Право и Справедливост“, бяха направени редица реформи в съдебната система, които дадоха на формацията повече правомощия по отношение на съдилищата и назначаването на съдии. Промените предизвикаха остра критика от Брюксел и предупреждения за санкции заради нарушаване на демократичния принцип за разделение на властите.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.