Последни новини
Home / Законът / Правната комисия кани главния прокурор на заседание за дейността на прокуратурата по полицейското насилие

Правната комисия кани главния прокурор на заседание за дейността на прокуратурата по полицейското насилие

Defakto.bg

Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси е отправила покана към главния прокурор Иван Гешев да участва утре в обсъждане на действията на държавното обвинение и разследващите органи относно полицейското насилие спрямо протестиращи.  Това става ясно от подписано от председателя на комисията Андрей Михайлов писмо до Иван Гешев, няколко часа след като оглави създадената парламентарна комисия по конституционни и правни въпроси.

Председателят на комисията  се позовава на чл. 24 от правилника на парламента, според който най-малко веднъж на три месеца главният прокурор и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд могат да бъдат канени на обсъждане в правната комисия по теми, свързани с работата на ръководените от тях институции, включително да отговарят на въпроси.

В писмото се посочва, че главният прокурор е поканен да участва в „обсъждане, свързано с дейността на прокуратурата и разследващите органи по прилагането на закона във връзка с полицейско насилие и употреба на помощни средства от длъжностни лица срещу протестиращи граждани“.  Заседанието е насрочено за 16.30 ч. на 19 август (четвъртък).

По-рано, Гешев отказа да се яви  пред временната парламентарна комисия за полицейското насилие би било нарушение на Конституцията.  Поводът за съобщението беше вчерашното решение на парламента Гешев да представи до петък доклад за разследването на полицейското насилие спрямо антиправителствени протестиращи миналата година.

 

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  Съдийската …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.