Последни новини
Home / Законът / Ива Митева: Иван Гешев трябва да бъде изваден от списъка за охрана по закона за МВР и Бюрото за защита

Ива Митева: Иван Гешев трябва да бъде изваден от списъка за охрана по закона за МВР и Бюрото за защита

Defakto.bg

 

Председателят на НС Ива Митева

Иван Гешев да бъде изваден от списъка за охрана по Закона за МВР и Закона за защита на лицата, застрашени във връзка с наказателно производство – това заяви председателят на НС  Ива Митева, цитирана от  БТВ.  Предложението й ще намери място в законопроект за промени в  Закона на НСО, който редуцира кръгът от лицата, които ползват коли на службата.

В момента главният прокурор Иван Гешев ползва  охрана по три закона: Закона за МВР, Закона за защита на лицата, застрашени в наказателно производство и Закона на НСО, посочва Митева.   „Аз смятам категорично, че кръгът лица трябва да бъде редуциран. Под подобна охрана трябва да бъдат първите трима в държавата, а специализиран транспорт трябва да ползват членовете на Конституционния съд и тримата големи. Категорично трябва да кажа, че главният прокурор трябва да бъде изваден от тази охрана, която е в момента. Той ползва възможност за охрана по три закона“, казва тя и добавя, че НСО  не е транспортна фирма и би трябвало возенето на администрацията да става по нов ред.

Изявлението й подсказва  сериозно сходство във възгледите на „Има такъв народ“и  „Изправи се БГ. Ние идваме“ (ИБГНИ).

На 24 юли т.г. Николай Хаджигенов и група депутати от ИБГНИ внесоха законпроект за промени в Закона за НСО, който предвижда без коли на Националната служба за охрана (НСО) да останат  бившия премиер Борисов, бившият председател на парламента Караянчева, които имат право на коли от НСО  4 години след освобождаването им от длъжност.  Депутатите от ИБГНИ предлагат сега това право да им бъде отнето и на сегашните зам.-председатели плюс  конституционните съдии и кмета на София.

„Налице е огромен, напълно неоправдан и ненужен разход на средства на данъкоплатците“, написаха в мотивите си депутатите.

 Също като Митева,  ИБГНИ предлага  без охрана, но и без специализиран транспорт да остане  главния прокурор.  В момента в закона е записано, че „на главния прокурор в страната се осигурява лична охрана и специализиран транспорт, а при служебно пътуване в чужбина и при необходимост – лична охрана“. Според промяната обаче лична охрана на обвинител номер едно ще се полага „единствено при доказана необходимост“.
Вероятно главният прокурор ще остане без „преторианската си гвардия“ по определение на депутата Николай Хаджигенов. „Аз ще стана първият прокурор в ЕС, който няма да бъде охраняван и ще трябва да си наема частна фирма, да ме пази. Държавата ми плаща сериозна заплата. Не се притеснявам“, каза главният прокурор Гешев по-късно при изненадващото си появяване в правната комисия.

В момента Иван Гешев се охранява от подопечното му Бюро по защита. Това стана по искане на самия, защото нямал доверие на НСО. Както е известно  Хаджигенов и група народни представители внесхо проект, който изважда Бюрото от опеката на главния прокурор и го връща под шапката на министъра на правосъдието.

 С промените  се предлага още президентът, председателят на Народното събрание и министър-председателят да могат да отказват охрана, освен ако няма реална застрашеност. В момента законът изрично посочва, че  не могат да откажат услугите на НСО.  Предлагат също съдиите на КС,  зам.-председателите на парламента и столичният кмет да слязат от колите на НСО.   Хаджитенов и останалите вносители смята, че е  „абсурдно“ кметът на София да има право на кола на службата и „не е налице нито една смислена причина за това“. Посочват още, че Столична община разполага с достатъчен бюджет и ако реши, то общинският съвет може да осигури всякакъв вид транспорт на градоначалника, в т. ч. за представителни нужди. По същия начин стоят нещата и за КС, и за зам.-шефовете на НС.

Парите на данъкоплатците не следва да служат за осигуряване на луксозен начин на живот на високопоставени политически лица, а да бъдат изразходвани разумно и само с оглед интересите на данъкоплатците, което в конкретния случай не е налице„, е записано в мотивите на законопрокта.

Друга съществена промяна предвижда, че председателят на ДАНС и главният секретар на МВР в  специализираната комисия и началникът на НСО, който и е председател ще могат да предоставят само становища, без да решават кой и как да бъде охраняван.  Според вносителите,  началниците на ДАНС и министерството са пряко подчинени на Министерския съвет и „понастоящем вземаните от тях решения са в пряко изпълнение на незаконосъобразни разпореждания на министър-председателя в разрез с демократичните принципи“.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.