Последни новини
Home / Актуално / Обвинител №1 се появи в парламента „от уважение“: Защити полицаите от записа с правовата държава

Обвинител №1 се появи в парламента „от уважение“: Защити полицаите от записа с правовата държава

Defakto.bg

Гешев ще атакува в Конституционния съд изслушването си в парламента

Гешев в правната комисия се зарече, че ще атакува в КС явяването си пред депутатите. Колаж Фейсбук

Изненадващо  Иван Гешев се появи в парламента, след като прокуратурата обяви, че е в отпуск, без да уточнява дали ще се отзове на поканата на правната комисия за разяснения по полицейското насилие от миналото лято и работата на службата му по въпроса.   Главният прокурор заяви, че се е явил  „от уважение Народното събрание, най-висшия орган в една парламентарна република“

Радвам се, че съм поканен от НС, въпреки, че уважението между институциите означава да бъде даден един разумен срок да се явиш, когато си поканен. Направих всичко възможно да се явя, защото бях доста далече от София„, обясни пред журналисти той.

Най- късно в понеделник обаче Гешев ще внесе искане в Конституционния съд, в което ще настоява да бъде обявен за противокноституционен чл. 24 от Правилника за дейността на НС – същият заради който бе поканен да се яви в комисията.  Текстът предвижда, че  най-малко веднъж на всеки три месеца в Комисията по конституционни и правни въпроси се провежда обсъждане с участието на главния прокурор във връзка с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с осъществяване функциите на тези органи, резултати в борбата с престъпността, в т.ч. корупция, взаимодействие с разследващите органи.

В случая Гешев е поканен да обясни дейността на прокуратурата по повод полицейското насилие „под колоните на МС миналото лято“, след като  цяла година държавното обвинение не каза  дали разследва бруталното отношение към протестрищатиет от 10 юли м.г.   „Моето становище е, че чл. 24 от правилника на Народното събрание противоречи на Конституцията. Обръщам внимание на конституционно решение от 1995 г., когато е атакуван един текст от тогавашния правилник за работа на НС. Там изрично конституционните съдии са казали следното: в парламентарни комисии не могат да бъдат канени президентът, вицепрезидентът, конституционните съдии и магистрати. В българското Народно събрание може да бъде поканен българския главен прокурор от НС.  Постоянните комисии, каквато е и правната комисия, осъществяват парламентарен контрол и по отношение на съдената власт е недопустим съдебния контрол. Това е така, защото нееднократно конституционните съдии са посочили, че това променя баланса в държавата и в частност принципа за разделение на властите“, каза Гешев.

Той изрази надежда за нормален диалог в правната комисия в съответствие с принципа на разделение на властите.По думите му с морално остарели закони трябва да се решава борбата с престъпността. Българската прокуратура изпълнява законите, а не ги създава каза той.

За всички български граждани важи презумпция за невиновност. Всички ние се възмущаваме от това, което видяхме (полицейското насилие над протестиращи), но живеем в правова държава и в нея единствено съдебната власт, с влязла в сила присъда на три инстанции, решава кое лице е виновно и кое не е виновно“, каза той. Отказа коментар на всички въпроси, свързани с делата за полицейско насилие. В последна сметка Гешев не отговори на въпросите има ли и колко дела са образувани за полицейско насилие след миналогодишните протести, има ли обвинени, кога са повдигнати обвиненията, какви са мерките за неотклонение и достатъчно добре ли е разследвала прокуратурата тези случаи.  Каза, че прокуратурата не води статистика по показател „протестиращи граждани“, както и че няма методика за разследване на случаите на полицейско насилие, но може  да се помисли за това.

По повод едно от тях, образувано по чл. 95 от Наказателния кодекс – за държавна измяна, насилствено завземане на властта и въоръжено въстание от спецпрокуратурата, Гешев заяви, че то е образувано по този текст, но обвинения са повдигнато за организирана престъпна група за телесни повреди, палежи и други престъпления и групата е ръководена от Васил Божков. По това разследване са използвани специални разузнавателни средства и от тях са изготвени 50 веществени доказателствени средства. Няколко часа след изслушването Васил Божков написа в рофила си във фейсбук,  че Гешев днес е споменал само едно конкретно име и то е неговото, а до момента нито веднъж не е потърсен от „подчинените на „инструмента“, за да даде показания.

Иван Гешев отказа да коментира назначаването в Бюрото за защита на свидетели под негово подчинение на Андон Андонов – едно от главните действащи лица от видеозаписа с полицейско насилие. Заяви, че „се забавлява“ с изявленията на Бойко Рашков, от които по думите му „обикновено нищо не е вярно“.

Гешев повторно подчерта, че няма да наруши Конституцията и да се яви във временната комисия за разследване на полицейското насилие и подслушването на протестиращи.

По-късно пред правната комисията той заяви: „Да, гледах кадрите от 10 юли 2020 г. Недопустимо е. Аз съм главен прокурор, мога да направя преценка дали е нужно да се разследва, но няма да го направя, защото не искам да въздействам на вътрешното убеждение на конкретния прокурор“. Заяви, че доколкото разбрал от  съобщението на Софийската районна прокуратура, има образувано досъдебно производство през ноември месец 2020 г. „Нямам данни то да е прекратено“, каза Гешев в отговор на въпрос на Радостин Василев.
Гешев каза, че не бяга и от въпросите за подслушването на  протестирали български граждани, но не му е в правомощията да проверява съдебни решения или досъдебни производства.  От отговорите му не стана ясно носи ли изобщо отговорност за нещо главният прокурор.
Обясни,  че:  „Отговорността за всичко носи конкретният прокурор. В момента съм главен прокурор. Нямам против да промените Конституцията и Закона за съдебната власт и да ми дадете правомощия, тогава ще мога да осъществявам контроли да ви отговоря на всички въпроси по конкретни дела„.
Заяви, че не може да е по – конкретен, защото:  След конституционната реформи от 2016 г., извършена по инициатива на сегашния депутат Христо Иванов, се промени Законът за съдебната власт. Оттогава българската прокуратура не е централизирана. И аз като главен прокурор правя едно основно нещо – аз съм административен ръководител на административните ръководители и не отговарям за конкретната работа на конкретни прокурори, още по-малко по конкретни съдебни производства“.
Ива Митева, като член на правната комисия  обаче опроверга главния прокурор: Разпоредбата е от 2017 г. и е „изцяло по предложение“ на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, в отговор на критиките на европейските институции за липса на прозрачност и отчетност на прокуратурата, каза председателят на НС.

Как мултитемпературния охладител подпомага работата на главния прокурор?“, попита Николай Хаджигенов, въпросът бе  по повод ремонта на правителствената вила в Дом 5 в „Бояна“, която обитава главният прокурор.

„Не се притеснявам да кажа къде живея, това явно е блиц контрол и парламентарен контрол. Може би цели определена предизборна агитация, желая ви успех. Живея в къща, строена през 1912 г. след сключен договор, за който семейството ми плаща пазарна цена. Договорите са два и ще видите наем, който не плаща никой държавен служител в тази страна. Всичко е собственост на българската държава, аз към момента съм изплатил с този наем всяко подобрение, което съм направил вътре и всичко ще остане за българската държава. И не съм отговарял на такива въпроси, защото не намирам смисъл да се обяснявам на лъжци“, отговори Гешев.

Видимо вбесен от отговорите на главния прокурор,  Хаджигенов си тръгна, Гешев му пожела хубав ден, а адвокатът отвърна,  че не е чул задоволителни отговори и обяви, че на следващото заседание би донесъл  яйца.

 

 


 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца поради липса на престъпление

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца, съобщава държавното обвинение за БТА. …

Потвърдено: Лидерът на партия Атака Волен Сидеров е осъден на 5000 лв. глоба за обида и клевета на Искрен Веселинов

Софийски градски съд потвърди осъдителната присъда на Волен Сиделов, произнесена от Софийски районен съд  за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.