Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът: Кадрите за полицейското насилие са шокиращи, важно е да бъдат наказани извършителите (допълнена)

Омбудсманът: Кадрите за полицейското насилие са шокиращи, важно е да бъдат наказани извършителите (допълнена)

Defakto.bg

Синдикалната федерация на служителите в МВР подкрепя декларацията на НС срещу полицейкото насилие

„Още миналата година бях сезирана със сигнали. Екип на омбудсмана извърши проверка. Беше установено, че има насилие, което е видно и от кадрите, които вече видяхме. Бяха посетени в „Пирогов” част от битите хора.  Изпратих сигнал до министъра на вътрешните работи да бъде извършена адекватна проверка”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” омбудсманът Диана Ковачева в отговор на въпрос дали някой е защитил правата на пострадалите по време на протестите от миналата година.

По думите й силовият министър официално е отговорил, че по случаите с полицейско насилие има образувани дисциплинарни производства и информацията е изпратена до прокуратурата.

Получих информация, че действително е имало полицаи с боксове и заплашителни емблеми. Но няма данни какви са били тези хора. Емблемите не са част от полицейските униформи. Кадрите, които видяхме, са шокиращи. Държавата има позитивно задължение да разследва обективно и да установи кои са извършителите и да ги накаже”, категоричен е омбудсманът.

Според нея, на места, на които има протести, трябва да бъдат изпращани полицаи, които са подготвени. „Трябва да са хора, които да не си изпускат нервите, да не използват насилие и да не нараняват. Защото това, на което станахме свидетели е нечовешко отношение и изтезание към протестиращите„.

Важно е да бъдат наказани извършителите, но е и важно посланието, че не толерираме насилие, заключи  Ковачева.

Не смятам, че трябва да се спре да се говори за това садистично снимане с телефон на полуголото момиче под колоните на Министерския съвет“, коментира наскоро и адвокат Михаил Екимджиев. Това стана по повод показания в парламента  запис от камера, на който много ясно се вижда отношението на полицейските служители, задържали протестиращи в нощта на 10 юли.   На кадри се вижда и това, което още след протестите разказа една от задържаните – Цветелина Цветкова: “ Аз бях с един бял потник, от дърпането той се беше разместил и те решиха в един момент да ме снимат. Галиха ме по главата, гавриха се с мен.“

Според  Екимджиев, на кадрите се вижда, че са „малтретирани беззащитни хора, приведени в безпомощно състояние, които не могат да окажат никаква съпротива и не могат да бъдат заплаха за полицаите„.

Синдикалната федерация на служителите в МВР заявява, че е необходимо институциите да проведат „задълбочен структурен и функционален анализ на моментното състояние на МВР“, както и провеждането на мащабна реформа в министерството – това се казва в позицията на синдиката, съобщава БТА. Повод за нея е дебатът във връзка с полицейското насилие при протестите през 2020 г. От СФСМВР заявяват, че е „недопустимо да се толерира превишаването на правомощия от служители в МВР“, като изразяват съжаление за „преживяното от засегнатите граждани“. Синдикатът подкрепя и приетата от Народното събрание декларация във връзка с полицейското насилие.

СФСМВР посочват, че случаят с полицейско насилие под колоните на Министерски съвет е резултат от проблеми, натрупвани десетилетия в МВР, като отбелязват, че опитите за „частични реформи“ не са довели до тяхното решаване, а до задълбочаването им и възникването на нови.

Поради това синдикалната организация предлага да се направи анализ на състоянието на МВР, да се създаде визия как трябва да изглежда и на какви условия да отговаря министерството след „мащабна реформа“, която да се проведе за период от 6-8 години. Предлага се да се разработи детайлна програма за реформа, в чието реализиране да участват гражданското общество и представителните организации на служителите в МВР.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.